Válka na Ukrajině: Ukrajinci ve městě Sudža v Kurské oblasti (17.8.2024)

Válka na Ukrajině: Ukrajinci ve městě Sudža v Kurské oblasti (17.8.2024) Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Ukrajinský postup v Kurské oblast (stav k 18. srpnu 2024)
Válka na Ukrajině: Ukrajinci ve městě Sudža v Kurské oblasti (17.8.2024)
Zničený most přes řeku Sejm. (16.8.2024)
Válka na Ukrajině: Rusové zajatí ukrajinskými vojáky v Kurské oblasti (15.8.2024)
Válka na Ukrajině: Rusové zajatí ukrajinskými vojáky v Kurské oblasti (15.8.2024)
12
Fotogalerie

Ukrajinská invaze: Pokud by Rusko mělo dostatek sil, pomstilo by se útokem na některý stát NATO

Tomáš Vlach

Mistrně utajená a dobře provedená akce s nejistým výsledkem – tak se jeví ukrajinská invaze do Kurské oblasti Ruska. Podle prezidenta Zelenského je účelem vytvořit nárazníkovou zónu. V sázce je ale daleko víc.

Ukrajinský vpád do ruské Kurské oblasti překvapil kromě hrstky těch, kdo akci plánovali, snad úplně všechny. Velící důstojníci se o akci dozvěděli tři dny předem, vojáci nanejvýš s čtyřiadvacetihodinovým předstihem. Kyjev podle některých zdrojů o akci neinformoval ani západní partnery, kteří se měli o všem dozvědět až v průběhu operace. Moskva naopak tvrdí, že se NATO podílelo na plánování akce. Jak to skutečně je, není úplně jasné a všechny informace se zřejmě dozvíme až za nějaký čas.

Navenek se spojenci tváří, že ukrajinskou invazi respektují jako ochrannou operaci zaměřenou na odizolování ukrajinského pohraničí od úderů ruského dělostřelectva. Kyjev má volnou ruku k použití například britských tanků Challenger 2 nebo amerických obrněných transportérů, naopak nemůže použít britské podzvukové střely s plochou dráhou letu Storm Shadow nebo americké střely ATACMS s dosahem až 300 kilometrů.

Akce překvapila i vyjednavače, kteří se v Kataru měli dohodnout o vzájemném zastavení útoků na infrastrukturu a možná i nastavit rámec budoucí mírové dohody. Rusko nakonec svou delegaci neposlalo, od jednání však úplně neustoupilo, jen požádalo o čas. Ukrajina chtěla delegaci vyslat tak jako tak, ale Katar to odmítl jako bezpředmětné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!