Venezuelský diktátor se Moskvě a Teheránu hodí do hry jako nový Fidel Castro za humny Spojených států

Venezuelský diktátor se Moskvě a Teheránu hodí do hry jako nový Fidel Castro za humny Spojených států Zdroj: Profimedia.cz

Nicolás Maduro: Venezuelský ropný diktátor a narkoterorista, který mluví s ptáky

Petr Sokol

Údajně vzorový stát „socialismu 21. století“, k němuž se upíná krajní levice na celém světě, se propadá do ekonomického rozvratu a do stále více nedemokratických praktik, jak ukázaly nedávné a zřejmě zásadně zmanipulované venezuelské prezidentské volby. Velký přítel Moskvy i Teheránu – prezident Nicolás Maduro – se zatím udržel u moci, ačkoli problémy jeho režimu narůstají a on sám je ve Spojených státech stíhán za obchod s drogami a „narkoterorismus“.

V dnešní Venezuele se totiž prolínají dva příběhy. První popisuje životní vzestup Nicoláse Madura, který nedokončil ani střední školu, ale přesto se vypracoval z řidiče autobusu až na prezidenta tohoto latinskoamerického státu. Paralelně s Madurovým vzestupem se ovšem odvíjí příběh Venezuely, která se z nejbohatšího státu Latinské Ameriky propadla až na samé dno regionu v ekonomické oblasti i v otázce občanských svobod.

Na sudu s ropou

Vzestup diktátorského prezidenta i propad dřívější výkladní skříně Jižní Ameriky spojují dva fenomény: ropa a chávismus. Jeden by při tom nebyl bez druhého. Když se na severu Jižní Ameriky před více než stoletím našla ropa, stala se Venezuela dokonce na čas druhým největším světovým producentem a vývozcem „černého zlata“ po USA. Její role na ropném trhu sice později trochu oslabila, když se ropa začala masívně těžit v arabských monarchiích v Perském zálivu, ale země měla i potom tu výhodu, že nebyla zapletena do komplikovaných a mnohdy nestabilních politických vztahů na Blízkém východě.

Chávismus

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!