Tomáš Magnusek v červnu 2023

Tomáš Magnusek v červnu 2023 Zdroj: profimedia.cz

Tomáš Magnusek v červnu 2023
Tomáš Magnusek v červnu 2023
Tomáš Magnusek v září 2023
Tomáš Magnusek na tiskové konferenci televize A11
Režisér Tomáš Magnusek
9
Fotogalerie

Státní peníze, hup do mojí kapsy! Režisér a herec Tomáš Magnusek opakuje trik senátora Hilšera

Viliam Buchert

Obrat stát o peníze je disciplína stejně stará jako stát samotný. A existují i způsoby, jak to udělat bez porušení zákonů. Na jeden přišel před lety senátor Marek Hilšer a letos jde v jeho šlépějích známý herec a režisér Tomáš Magnusek, který také kandiduje v září do Senátu. Důvěra v politiku u toho pláče.

V zářijových senátních volbách se ve dvou volebních obvodech objevují kandidáti, kteří používají stejný trik, jak se dostat ke státnímu příspěvku na činnost politických stran. S tímto nápadem přišel v roce 2018 Marek Hilšer, který si založil sám pro sebe hnutí Marek Hilšer do Senátu. Byl zvolen v obvodu Praha 2 a za šestileté volební období kromě platu a náhrad senátora zinkasoval navíc celkem 5,4 milionu korun jako státní příspěvek na mandát. To dostává každá strana a hnutí. Peníze jdou na provoz a další výdaje, ale jednotliví poslanci či senátoři z nich nic nemají. Kromě Hilšera, ten si o tom ve svém hnutí, kde je s ním ještě šest jeho známých, rozhoduje sám. Tento trik chce použít i herec, režisér (natočil například sérii filmů Bastardi) a pracovník v sociálních službách Tomáš Magnusek. Identickým způsobem si založil hnutí Tomáš Magnusek do Senátu.     

Hilšer sice žádný zákon v tomto případě neporušil, ale jeho postup je kritizován, protože je evidentně účelový. On oponuje tím, že státní příspěvek potřebuje ke své práci, protože prý uspořádal „množství konferencí, akcí, veřejných slyšení a kulatých stolů konaných v Senátu“. Jenže senátoři za pořádání konferencí a seminářů na půdě horní komory parlamentu neplatí. Pokud něco takového Hilšer platil, dalo by se očekávat, že se to objeví ve výročních finančních zprávách hnutí Marek Hilšer do Senátu za roky 2019 až 2023. Jenže tam nic takového není. Za některá léta je tam pouze příspěvek od státu 900 000 korun a nic dalšího. Za rok 2022 tam pak najdeme humanitární pomoc Ukrajině ve výši 538 022 korun, jenže tato položka je vykázaná jako příjem hnutí, což byl podle uzávěrky dar od společnosti Isolit-Bravo. Dále jsou tam výdaje v letech 2022 a 2023 v celkové výši 1,6 milionu korun na Hilšerovu prezidentskou kampaň. A nedávno je vidět na účtech převod 500 000 korun na letošní kampaň do Senátu.

Většina státního příspěvku je tedy za volební období Hilšerův příjem, o kterém nevykázal, že by ho na něco použil, jak se snaží tvrdit veřejnosti. Senátor přitom na svých oficiálních stránkách už před lety tvrdil, že „kandidatura bez politické právnické osoby by znamenala jak složité právní postavení pro další veřejnou činnost, tak především zřeknutí se státního příspěvku na mandát a tím znevýhodnění oproti jiným politickým subjektům“. Jak vidíme znevýhodnění to rozhodně nebylo, právě naopak.

Příkladem toho, že to jde i bez triků a matení veřejnosti, je senátor Pavel Fischer, který v roce 2018 kandidoval jako nezávislý, a proto žádný státní příspěvek nedostal. Přitom odvedl daleko více a daleko lepší práci v Senátu než Hilšer. 

Hilšerův trik se teď snaží v obvodu Náchod napodobit režisér a herec Tomáš Magnusek se svým hnutím Tomáš Magnusek do Senátu. Ten se kromě jiného v rubrice Médium.cz na webu Seznam.cz předvedl v květnu rozhovorem, ve kterém hovoří on a za autora označil sebe. Dělat rozhovor sám se sebou, na to ještě nepřišel ani Václav Klaus, i když by se mu to zcela jistě líbilo.

Voliči by měli podobné jednání, jaké předvádějí Hilšer a teď Magnusek, odmítnout. U toho připomeňme, že ve stanovách hnutí Marek Hilšer do Senátu se v článku 2, bodu 4d praví, že jedním z jeho cílů je „návrat důvěry občanů v politiku“. Tak jistě…