Marija Zacharovová se ráda předvádí na Instagramu.

Marija Zacharovová se ráda předvádí na Instagramu. Zdroj: Instagram

Prezident Pavel je terorista a šokující vyvrhel. Hlásná trouba Kremlu Zacharovová nepřestává perlit

Jiří Sezemský

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová se ostře ohradila proti výrokům prezidenta Petra Pavla, že ve válečném konfliktu je legitimní útok na strategické produktovody, tedy i na plynovody Nord Stream. Její expresívní a vulgární útoky jsou pověstné a vyčnívají i na poměry ruské státní propagandy.

V září 2022 poškodily výbuchy plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2, spojnice dodávek ruského plynu do Německa a dalších evropských zemí. Tento incident se odehrál v Baltském moři a následně jej začaly šetřit švédské, dánské a německé úřady.

Dánsko a Švédsko vyšetřování ukončily, aniž zjistily původce této operace. Nyní zveřejnil deník The Wall Street Journal závěry německých vyšetřovatelů, že za výbuchy stáli údajně ukrajinští potápěči bez posvěcení Kyjeva. Dlouho se přitom spekulovalo o ruské stopě, Moskva zase podezírala Američany. Důkazy však chybějí a není jisté, zda budou předloženy.

Šokující vyvrhel

Na vyjádření Pavla o legitimitě strategických cílů Ukrajiny, ačkoli sám nemá ověřené informace, reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

„Když čtu takové spekulace, tak jsem si pomyslela, že jsou příliš i na takto šokujícího vyvrhele. Dříve s takovými ‚myšlenkami’ vystupovali pouze představitelé zakázaných mezinárodních teroristických buněk,“ napsala na ruské síti Telegram.

Přirovnání tohoto incidentu k teroristickým útokům Al-Káidy nebo Islámského státu je za hranou, nicméně zapadá do výraziva nejznámější hlásné trouby Kremlu, jejíž agresivity a vylhané demagogie dosahují snad jen bývalý prezident Dmitrij Medveděv - přičemž o obou se šíří „pomluvy“, že často holdují alkoholu - a někteří fanatičtí propagandisté v čele s Vladimirem Solovjovem.

Marija „Máša“ Zacharovová je mluvčím ministra zahraničí Sergeje Lavrova od roku 2015 a díky svému provokativnímu vystupování je nejviditelnější tváří kremelské administrativy. Po ruské invazi na Ukrajinu přitvrdila v komunikaci a nechová se jako státní zaměstnanec, ale jako politický činitel.

Připomeňme si některé její manipulativní výroky, které vyvolaly i mezinárodní ohlas, ačkoli bývají v první řadě určeny domácímu publiku.

 

Pokračování 2 / 12

Březen 2022

Diplomaté Zacharovová a Lavrov prosluli nediplomatickou mluvou.

Zacharovová krátce po vpádu vojsk na Ukrajinu popřela, že by Rusko bombardovalo sídliště. „Ruské ozbrojené síly nebombardují města, bez ohledu na to, kolik filmů sestříhali ve strukturách NATO, bez ohledu na to, kolik vypustili videí a zmanipulovaných fotografií, pravda stejně vyjde najevo.“ Opravdu vyšla, ale skutečná, ne virtuální.

Pokračování 3 / 12

Duben 2022

Břitká mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Mluvčí se málem rozplakala na tiskové konferenci po nedoloženém tvrzení, že nacionalismus na Ukrajině dosáhl takové úrovně, že hospodyňky ruské národnosti údajně nesmějí dělat boršč z červené řepy podle místních tradic.

„Aby byl všech? Aby si ho v každém městě, v každém regionu každá hospodyně mohla dělat podle svého? Ne! Oni nechtějí dělat kompromisy. A to je to, o čem mluvíme. O xenofobii, nacismu, extremismu ve všech podobách,“ vykládala o borščovém útlaku.

Pokračování 4 / 12

Květen 2022

Břitká mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Máša vzbudila pozornost svérázným prohlášením, že proslulý Orwellův román 1984 nepopisuje hrozbu totality, ale liberalismu, že je namířený proti Západu a „nebyl o Sovětském svazu, ne o nás“.

To bylo v době, kdy Putinův režim zakázal v souvislosti s invazí používat slovo „válka“ a za „dezinformace a lživé zprávy o armádě“ zvýšil tresty až na patnáct let vězení.

Pokračování 5 / 12

Prosinec 2022

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Zacharovová nešetří ani vulgárními nadávkami, což nechávají bez povšimnutí, v horším případě kvitují místní mravokárci, citliví na označení „svině“ pro proruské kolaboranty.

„Zelenskyj je zkur**syn Západu, všechno mu dovolují. Není to jen jejich zkur**syn, ale také jejich nástroj, jak čelit Ruské federaci,“ komentovala návštěvu ukrajinského prezidenta ve Washingtonu.

Pokračování 6 / 12

Únor 2023

Marija Zacharovová je ruskou tiskovou mluvčí a influencerkou.

Podle Lavrovovy mluvčí Moskva nikdy neměla ve válkách západní spojence. „Západní země se rozhodly stát našimi spojenci, až když si uvědomily, kdo vítězí. Nedělejme si žádné iluze o jejich údajně vysokých humanitárních standardech. Nikdy je neměly,“ tvrdila v ruské státní televizi.

Popřela tak i západní alianci proti Hitlerovi v čele se Spojenými státy, které zpočátku pomáhaly Sovětskému svazu masivními dodávkami zbraní. Tato aliance nakonec porazila hitlerovský režim. Západní spojence Rusko nemá až dnes, kdy atakuje Ukrajinu.

Pokračování 7 / 12

Březen 2024

Marija si mnohdy nevidí do úst.

Zacharovová napadla rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, že se olympijských her mohou zúčastnit ruští a běloruští sportovci jen za „diskriminačních“ podmínek pod neutrální vlajkou. Prezident MOV Thomas Bach přitom byl z opačné strany pod palbou, že účast několika desítek sportovců z obou zemí umožnil.

„Jde o nezákonná, nespravedlivá a nepřijatelná rozhodnutí. Ukazuje to, jak moc se MOV odchýlil od vlastních zásad a sklouzává k rasismu a neonacismu,“ prohlásila.

Pokračování 8 / 12

Květen 2024

Marija Zacharovová se ráda předvádí na Instagramu.

Mluvčí ruské diplomacie zabrousila i do hudební soutěže Eurovize 2024. „Překonala jakékoli orgie, sabat nebo rituální svatokrádež. Pohřeb západní Evropy probíhá jako obvykle. Žádné překvapení,“ popsala své osobní dojmy.

Některá hudební vystoupení se skutečně nemusela líbit všem. To by je ovšem nesměla dehonestovat představitelka země, jež desítky let krmila východní blok obskurními festivaly sovětské písně, a která dosud řadí mezi hvězdy militaristický soubor Alexandrovci, mající obdobu snad jen v Severní Koreji.

Pokračování 9 / 12

Květen 2024

Tiskové konferenci ministerstva zahraničí už nejsou nudné.

Zacharovová reagovala i na uvalení sankcí EU proti čtyřem mediálním subjektům šířícím ruskou propagandu:  Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestija a Rossijskaja Gazeta. Pohrozila, že západní novináři v Rusku pocítí rychlou, tvrdou a bolestivou reakci ruského státu. „Dříve cítili naši lásku, teď ale pocítí naši reakci. Budeme reagovat rychlostí blesku a pro občany Západu to bude extrémně bolestivé.“

S tou láskou – snad s výjimkou servilního trumpovce Tuckera Carlssona, a ani to není jisté - to nikdy nebylo tak horké.

Pokračování 10 / 12

Červen 2024

Marija Zacharovová se ráda předvádí na Instagramu.

„Myslím, že když se podíváte pár dní na televizní kanály, nebo si přečtete pár dní noviny nebo internetové stránky EU a USA, které jsou vysílány v zemích Evropské unie, můžete prostě onemocnět a pak se asi zbláznit,“ zkritizovala Máša západní zpravodajství, jež je podle ní „plné monstrózní agrese“ a nenávistných slov především na adresu Ruska.

Sama se přitom podílí na vysílání ruských televizí kontrolovaných Kremlem, jiné nejsou povoleny, kde každou chvíli zaznívají výzvy k jaderným útokům na západní Evropu.

Pokračování 11 / 12

Červen 2024

Marija Zacharovová se ráda předvádí na Instagramu.

„Jestli chcete zachránit mír, posuďte návrhy Vladimira Putina. Prezident Ruska řekl všechno a ukázal cestu k míru. Nevidí to a nechápou jen ti, kdo mír nechtějí,“ hájí Zacharovová ruského vůdce. Jenže Putinovy návrhy znamenají kapitulaci Ukrajiny a ztrátu její suverenity, což zase nevidí proputinovští mírotvorci, kteří volají po míru za každou cenu.

Pokračování 12 / 12

Srpen 2024

Marija Zacharovová se ráda předvádí na Instagramu.

Skutečným „majstrštykem“ Zacharovové je její reakce na ukrajinský vpád do Kurské oblasti, se kterým si ruská armáda zatím příliš neví rady. Co napsala na síť Telegram?

„Zločinný kyjevský režim pokračuje ve svém útoku na nevinné obyvatele ruských měst a vesnic. Ukrajinští neonacisti mají ztráty a k tomu páchají krvavé teroristické činy proti civilistům.“

„Ukrobanderovci se svým barbarským útokem v Kurské oblasti pokoušejí zasít paniku mezi místní obyvatele a ukázat aspoň nějakou aktivitu na pozadí neustálých porážek ukrajinských ozbrojených sil ve válečné zóně.“

„Všechny tyto krvavé zločiny se dějí za cynického mlčení ze Západu, který stále stojí za svými loutkami v Kyjevě. Tohle všechno pouze posiluje pocit beztrestnosti ukrajinských neonacistů, kteří si myslí, že jim vše projde. Apelujeme na mezinárodní společenství, aby nesedělo bokem a rezolutně odsoudilo kriminální činnost kyjevského režimu.“

Absurdní výlevy mluvčí ruské diplomacie symbolizují cynickou bezskrupulóznost a bezostyšnost Putinova režimu, který se uzavřel demokratickému světu. Zachází ve své destruktivní psychóze tak daleko, že už nemá cestu zpět.