Robert Fico u hrobu Gustáva Husáka. (10.1.2024)

Robert Fico u hrobu Gustáva Husáka. (10.1.2024) Zdroj: Facebook Roberta Fica

Gustáv Husák
Gustáv Husák
Narodil se jako Augustín Husák v Dúbravce
Husák byl prodlouženou rukou Sovětského svazu
Konec své vlády přijal s klidem, revoluci odmítl řešit násilím.
10
Fotogalerie

V roce 1969 byli lidé vražděni a mučeni, může za to i zrůdný šéf komunistů Husák. Fico se mu klaní

Viliam Buchert

Jednou z nejodpudivějších postav československých dějin byl někdejší prezident Gustáv Husák, který byl od dubna 1969 do prosince 1987 i šéfem vládní komunistické strany. V minulých dnech jsme si připomněli 45 let od doby, kdy totalitní moc v roce 1969 brutálně rozprášila srpnové demonstrace za svobodu a proti okupaci země Sovětským svazem. Několik lidí bylo zavražděno a mnoho dalších bylo zraněno s doživotními následky. Stovky osob bylo zbito a ponižováno, tisíce zatčeny a mnozí lidé pak byli pronásledováni a uvězněni. To pod dozorem zrůdného šéfa komunistů Husáka. Přesto ho někteří lidí pořád velebí, například slovenský premiér Robert Fico se mu klaní u hrobu.

Potlačení srpnových demonstrací v roce 1969 znamenalo konec záchvěvu svobody, která se v Československu nějakou dobu projevovala. Nejdříve ji udusil proradný vpád vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1969. Vše pak o rok později dorazili pohůnci Moskvy. Jejich vrcholným představitelem byl od dubna 1969 slovenský komunista Gustáv Husák. Odporná tvář následné dvacetileté doby, které se říká normalizace, kdy byli lidi trestáni za projevení jakéhokoli svobodného názoru.

Husák byl kreatura, která se nezastavila před ničím. Například z léta 1944 se zachoval jeho dopis, v němž zradil národ a doporučoval, aby Slovensko bylo po válce zařazeno do svazku národů stalinistického Sovětského svazu. Co to ale muselo být za odpornou povahu, když řídil po roce 1969 takzvanou normalizaci, a přitom byl sám předtím obětí bolševického teroru? V únoru 1951 byl zatčen a o tři roky později odsouzen ve vymyšleném procesu za velezradu k doživotnímu trestu odnětí svobody. V roce 1960 byl po amnestii propuštěn a v roce 1963 plně rehabilitován. Takový člověk později organizoval pronásledování tisíců lidí za projevení svobodného názoru.

Jak je tedy možné, že někdo i dnes uctívá Husáka, který byl, řečeno slovy Otakara Foltýna, svině? To musí být zvrácenost nebo zlá politická vypočítavost.

Například letos v lednu položila věnce a kytici k hrobu Husáka (v den výročí jeho narození) v Bratislavě trojice slovenských politiků. Také se u hrobu poklonili. Byli to premiér Robert Fico a dva místopředsedové slovenského parlamentu Ľuboš Blaha (dnes europoslanec) a Andrej Danko. Fico k tomu napsal na Facebooku: „Husák sehrál rozhodující úlohu a zabránil represáliím v normalizačních 70. letech“. To jedna z nejhloupějších a největších lží, která k době bývalého totalitního režimu od tak vysoce postaveného politika zazněla. „Vždy s ním byla spojována vzdělanost a inteligence. Udělal i chyby, ale kdo je nedělal a nedělá. Já ovšem cítím, že je mu třeba projevovat úctu a respekt,“ dodal slovenský premiér Fico.

Husák byl člověk, který mnohokrát zradil jak Slováky, tak Čechy. Nezaslouží si žádnou úctu, jen opovržení. A slovenskému premiérovi Ficovi musíme připomenout, že vrazi a zločinci ze srpna 1969, kteří mají na svědomí životy nevinných lidí a trpké osudy mnoha dalších, nebyli nikdy potrestáni. Protože je „přikryla“ státní moc v jejímž čele stál odpudivý politik, který se jmenoval Gustáv Husák.