Kamala Harrisová na sjezdu demokratů přijala nominaci na prezidentku Spojených států.

Kamala Harrisová na sjezdu demokratů přijala nominaci na prezidentku Spojených států. Zdroj: ČTK / AP / Paul Sancya

Kamala Harrisová a Tim Walz na sjezdu Demokratické strany.
Kamala Harrisová a Tim Walz na sjezdu Demokratické strany.
Kamala Harrisová a Tim Walz na sjezdu Demokratické strany.
Kamala Harrisová a Tim Walz na sjezdu Demokratické strany.
Kamala Harrisová a Tim Walz na sjezdu Demokratické strany.
14
Fotogalerie

Buchert: Vzkříšení Kamaly Harris. Je nakažlivý předvolební optimismus hraný, nebo tomu skutečně věří?

Viliam Buchert

Napjatě očekávaný sjezd americké Demokratické strany v Chicagu byla mimořádná show plná frází o svobodě, jednotě, naději, inkluzi, a zejména o – Kamale. Kamale Harrisové, kandidátky na prezidentku Ameriky.

Pokud někdo čekal pregnantní analytické rozbory ekonomické situace země, která tolik zajímá voliče, dočkal se jen okrajově. Ovšem to, na co byli všichni nejvíce zvědaví, tedy prezidentský projev Harrisové, se jí povedlo. Nebylo to nijak pronikavě intelektuální, řeč byla prosycená banalitami hollywoodského stylu, ale byla to velmi dobrá předvolební marketingová práce s voliči. Současná viceprezidentka se u toho dokázala vyvarovat i svého pověstného kdákání, jež bývá tolik otravné. Zatímco na jaře jsme viděli nevýraznou a ne moc populární Kamalu, která jen stínovala zmateného Joea Bidena, teď se světu představila sebevědomá, elegantní a energická žena, jež jde po krku Donaldu Trumpovi. Když už se dlouho zdálo, že se šancemi demokratů obhájit Bílý dům je amen, přišlo vzkříšení.

SLIBY, SLIBY, SLIBY

„Ameriko, cesta, která mě sem v posledních týdnech zavedla, byla bezpochyby nečekaná. Ale nepravděpodobné cesty mi nejsou cizí,“ řekla Harrisová v projevu a většinu času se snažila diváky v hale i u obrazovek oblouznit a dojímat. To je na rozdíl od Trumpa její silná zbraň. Hovořila o své indické matce, jež „sama přejela svět“, aby našla štěstí v Kalifornii. Americký sen. Zmínila se o šťastném dětství. Nebála se mluvit o rozvodu svých rodičů. Přímo z pódia před desítkami miliónů diváků vyznala lásku manželovi Douglasu Emhoffovi, a to v den výročí jejich svatby. „Moc tě miluji, Dougie,“ řekla hned na začátku své řeči. No není takový člověk naprosto skvělý? Jistě, když ho neznáte, působí báječně. To ale nebylo všechno. Mluvila o Wandě, své nejlepší kamarádce ze školy, kterou sexuálně zneužíval její nevlastní otec. Řekla, že podepíše zákon na ochranu potratů. Odvážně prohlásila, že bude „chránit hranice“ před migrací, což je vzhledem k její katastrofální bilanci v této věci nevídané. Tvrdila, že vytvoří „ekonomiku příležitostí“, jež postaví „spoustu domů“. Slíbila „snížení daní pro střední třídu“, které pomůže 100 miliónům Američanů (sto miliónů je skvělé číslo pro další PR).

Zatímco Trump velkohubě slibuje, že s Putinem dohodne mír za minutu, Harrisová slíbila, že použije „nejsmrtonosnější bojovou sílu na světě“ a postaví se ruskému vůdci. V otázce Gazy říkala, že pracuje na „příměří“, že hájí právo Izraele na obranu, a zároveň slíbila, že podporuje právo Palestinců na sebeurčení. Tleskat může každý tomu, čemu chce.

A samozřejmě slíbila, jako každý jiný politik, že „bude prezidentkou pro všechny Američany“.

Jenže nakažlivý předvolební optimismus může být jako vždy klamavý. Pořád není jasné, zda to bude na vítězství stačit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!