Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK / SZ-Photo / Scherl

Karel Steigerwald: Je svět černobílý? O pravdě a lži jsem hovořil s Adolfem Hitlerem

Karel Steigerwald

S Adolfem Hitlerem je těžká domluva. Hovor s ním není prakticky možný. Hitler nemluví s jednotlivci, nýbrž jen s národy. Má totiž poslání shůry, byl povolán a Prozřetelnost jej jmenovala vůdcem. Je už dlouho mrtvý, nesmrtelným jej stejně jako Putina Prozřetelnost neučinila. To situaci komplikuje. Přesto jsem s ním hovořil. Jak? Prostě hovořil.

Někteří z přátel mi to mohou dosvědčit. Viděli to. Nebo slyšeli. Poslouchali za paravánem, aby Hitlera nepoplašili. Ne, s Hitlerem v záhrobí jsem nehovořil, nejsem duchař. Že není možné se zesnulým hovořit? A že nemám důkazy? No a co? Přesto jsem s ním hovořil. Tak vidíte. Takové situace v politice často dominují a nikdo se tomu nediví. To už je holt politika. A přesto žijeme. Nesmíme to vidět černobíle. O tom jsem právě chtěl s Hitlerem hovořit. Na vidění světa je expert.

Dvě R – Říše a Rusko

Začal jsem ostře. Nevyváženě, nekorektně. Koncentráky, plyn, milióny vyvražděných. Holocaust. Že vyvolal válku. Vidíte to černobíle, odmítl ty hrůzy Hitler a překvapivě dodal: Svět není černobílý. Jak mám teda vidět vraždění nevinných? zeptal jsem se. Musíte vnímat i druhou stranu událostí, řekl Hitler tiše, abyste se nestal primitivním antinacistou. Zvažovat pro a proti, dát hlas druhé straně, posuzovat to dobré i to špatné. Chápat lidi. Z každého si vzít to nejlepší. I od Britů, i když to jsou Britové. Život není jednobarevný. Hitler trochu zvýšil hlas, v oku mu zaplálo něco jako zánět spojivek. Mám potíže nedívat se na spalování lidí černobíle, namítl jsem. Je to prostě svinstvo. Vedle ozbrojeného přepadávání jiných států to nejvyšší.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!