ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiří Koťátko, Profimedia

Páral: Na lepší platy není a nebude. Není se čemu divit, když stát nezřízeně kyne

Pavel Páral

Odboráři podporovaní ministrem práce Mariánem Jurečkou, který už nachystal do vlády návrh na zvýšení velké části tabulkových státních platů už od září o deset procent, narazili na dno státní kasy. Že na to nejsou peníze, kterých by bylo třeba jen do konce roku necelých sedm miliard korun, bylo jasné.

Nicméně Jurečka s odboráři vyjednával a premiér Fiala, který tvrdými a jednoznačnými postoji v otázkách rozpočtu zrovna neoplývá, tomu mlčky přihlížel. Nakonec jednotliví ministři vyškrábli ze svých kasiček poslední drobné a ministr financí Stanjura, tentokrát s podporou premiéra, konstatoval, že v rezervě už nic nemá a byla z toho nabídka na slabou polovinu Jurečkou vyjednávaného navýšení jen pro ty s nejnižšími příjmy a s příslibem plošného navýšení od nového roku. Odboráři, kteří doufali, že vláda bude měkčí pár týdnů před krajskými volbami, zhrzeně odešli od jednání a hrozí protesty.

Jejich pokus vymoci si plošné navýšení tarifů u státních platů, s nímž rozpočet nepočítal v situaci, kdy je ve čtvrtbilionovém deficitu, byla trochu drzost. V soukromém sektoru si podobné požadavky vůbec nedovolí vznášet. Shodou okolností v době jednání s vládou byl zveřejněn průzkum mezi firemními personalisty, z něhož vyplývá, že v soukromých firmách počítá s plošným zvyšováním mezd jen necelá čtvrtina z nich.

Ano, je pravdou, že v kulturních institucích, sociální péči, či u oněch pověstných školních kuchařek jsou platy mizerné a inflace je výrazně znehodnotila. Ale to samé se prostě stalo i v mnoha privátních firmách, kde se v posledních letech v mnoha případech také příliš nepřidávalo. Není růst byznysu, produktivita klesá, celá česká ekonomika se trápí z mnoha důvodů, takže není z čeho. To jen ve státním sektoru mají mnozí pocit, že peníze rostou na stromech jak listí a jak se daří celé ekonomice je nezajímá. Nyní pláčou nad poklesem reálných platů, ale že ještě za covidu za Babišovy vlády rostly při jedno až dvouprocentní inflaci o osm, či deset procent si nějak nepamatují, stejně jako to, že jejich počty rostly o tisíce lidí ročně. Státní sektor ve mzdách utíkal privátnímu a odsával z něj pracovní sílu, která tam dodneška chybí.

Mimochodem, když jsme u těch školních kuchařů, tak solidní pražská restaurace má dnes zásadní problém sehnat kuchaře i když mu nabízí třeba šedesát tisíc. Nikdo se nehlásí. Ti školní mají své důvody pro to spokojit se raději s nižším ohodnocením.

Jasně, že to nelze generalizovat. Na Vysočině je situace určitě jiná a odlišné možnosti mají třeba i pečovatelky v sociálních ústavech. A je třeba, aby i stát mohl nabízet konkurenceschopné platy. Ale k tomu je třeba s tou pracovní silou hospodařit také jak v soukromém sektoru. A to nejde bez hlubokých reforem, které budou racionalizovat provoz státu ve všech oblastech. Do toho se ale státním zaměstnancům také nechce. Nedávný nesmělý návrh na slučování menších škol v jedné obci, který by ušetřil administrativu i třeba školníky a kuchaře vyvolává protesty ředitelů i odpor samospráv.

Že čtvrtinu všech základních škol v Česku tvoří školy s méně než padesáti žáky, jejichž ekonomika je pak úplně někde jinde, je pak už škoda zmiňovat. Navrhnout řešení, které by uvolnilo značné množství peněz i pracovní síly, nicméně mění zaběhlé pořádky, si tato vláda ani ve snu nedovolila. A tak teď obrací grošíky při hledání peněz na přidání státním zaměstnancům v příštím, volebním, roce. To už se tomu dá těžko vyhnout.

Nyní je těch státních zaměstnanců bez mála půl milionu. Před osmi lety, tedy v roce 2016 jich veřejné služby financované ze státního rozpočtu zajišťovalo ve stejné kvalitě i množství o šedesát tisíc lidí méně. Lze se divit, že ty platy teď holt tolik nerostou?