Maďarský premiér Viktor Orbán a současný polský premiér Donald Tusk

Maďarský premiér Viktor Orbán a současný polský premiér Donald Tusk Zdroj: Profimedia.cz

Jsme tu kvůli Orbánovi. EU potrestala Maďary za mírovou diplomacii přesunem jednání do Bruselu

Oliver Adámek

Ministři zahraničí zemí EU včera jednali v Bruselu. Na tom by normálně nebylo nic zvláštního, tentokrát ale je. Jednání se mělo původně uskutečnit v Budapešti, šéf unijní diplomacie Borrell ho však přesunul jako trest za cesty Viktora Orbána, který zkraje léta vyrazil do Moskvy a Pekingu.

Maďarské předsednictví Evropské unie provází od začátku podivná atmosféra. Nejprve vyvolala optimismus cesta Viktora Orbána do Kyjeva. Na bilaterální návštěvu Ukrajiny přijel poprvé za vládnutí prezidenta Zelenského.

Jenže tenhle dojem Orbán krátce nato přebil dalšími cestami do Moskvy a Pekingu, kde prý jednal o míru. Z původního vzkazu, že Maďarsko a Ukrajina se sbližují a Orbán bude ke Kyjevu vstřícnější, vznikla úplně jiná zpráva - jakoby Orbán říkal, že obě strany konfliktu jsou si rovné a s oběma je potřeba jednat stejně. Bez ohledu na to, kdo je agresor a kdo napadený.

A jedna z reakcí je právě přesun neformálního setkání ministrů zahraničí do Bruselu. Toto neformální jednání, kterému se přezdívá Gymnich (po německém zámku, kde se konalo poprvé), se tradičně odehrává v zemi předsedající EU. Borrell si jej ale vybral za způsob, jak Maďarsko vytrestat.

Že slovo “trest” zní moc silně? Použil ho ve čtvrtek ráno před novináři český ministr zahraničí Jan Lipavský. A jako nepřátelské gesto to vnímá i maďarská vláda. Ministr zahraničí Szijjártó nejprve řekl, že jako odpověď na pozvánku pošle Borrellovi dětskou lopatičku na pískoviště. “To je na úrovní mateřské školy - dohadovat se, jestli si pozvu kamarády já nebo je pozveš ty,” řekl Szijjártó. Nakonec Szijjártó do Bruselu dorazil, jak říká, hájit mírový postoj.

Mezi novináři dokonce panoval zmatek v tom, zda se vůbec tomuto jednání má říkat Gymnich, když nakonec probíhá v aranžmá běžné rady pro zahraniční věci. Szijjártó však možná přijel i z toho důvodu, že byl na Radu po letech pozván turecký ministr. Ač to může znít nečekaně, s Tureckem udržuje maďarská vláda intenzivní vztahy, pod Orbánem dokonce Maďarsko vstoupilo do Ankarou vedené Rady turkických států. Vedle toho maďarská diplomacie dlouhodobě hlásá co nejrychlejší rozšiřování EU. Orbán zřejmě čeká, že další země Balkánu a jihovýchodní Evropy mu pomůžou v případných hlasováních o právním státu v Maďarsku.

Kolem maďarského předsednictví je vůbec v Bruselu cítit pachuť. Europarlament vyzval členské státy k tomu, aby Maďarsku rotující předsednictví odebraly. Maďarský ministr zahraničí Szijjártó zase prohlásil, že z předsednictví Maďaři nejsou nadšení, i když jeho běžné náležitosti plní.

Bruselské budovy tedy sice zdobí logo předsednictví ve tvaru Rubikovy kostky, ikonické hračky, kterou sestrojil vědec maďarského původu Ernő Rubik. V atriu paláce, kde sídlí Rada EU, najdete zase projekci slavných maďarských vynálezů. Jeden z nich je celkem nedávný - vakcína na covid, za kterou dostala maďarská vědkyně Katalin Karikó Nobelovu cenu.

Jenže covidová doba je naštěstí pryč. Orbán si po ní však může stýskat - tehdy ještě patřil do frakce Evropských lidovců, patronát nad ním neochvějně držela věčná spojenkyně Angela Merkelová a gesta typu přesunu jednání z Budapešti by se asi nekonala. A na zlepšení to v bruselsko-maďarských vztazích opravdu nevypadá. Ministr Lipavský připomněl, že Maďarsko stále blokuje uvolnění dalších peněz pro Ukrajinu z Evropského mírového nástroje. Jak známe Orbána, teď se spíše ještě víc zatvrdí a bude obstruovat dál.