Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Zneužité oslavy Slovenského národního povstání: Proč má Robert Fico respekt Vojtěcha Filipa?

Jiří Sezemský

Bývalý komunistický předák Vojtěch Filip ocenil postoj Roberta Fica k oslavám 80. výročí Slovenského národního povstání. Slovenský premiér na ně pozval ruského velvyslance a zneužil je ke své aktuální politické agendě. Komunisté pokračují v manipulaci s historickými fakty.

Slovenské národní povstání (SNP) bylo zahájeno 29. srpna 1944 a trvalo dva měsíce, než je krutě potlačila německá armáda. Patřilo k největším operacím protifašistického odporu ve druhé světové válce, a i když bylo poraženo, přispělo k poválečnému odstranění puncu kolaborace klerofašistického režimu Jozefa Tisa s Adolfem Hitlerem.

Ficovy manipulace

Slovenská vláda si připomněla kulaté výročí zahájení SNP v Banské Bystrici. Největší pozornost upoutal premiér Fico, jenž svými kontroverzními výroky, jimiž si často protiřečil, znovu prokázal, proč se Slovensko pod jeho vedením dostává po boku maďarského protějšku Viktora Orbána na okraj evropského spektra.

Fico kopíruje kremelskou propagandu, když prohlašuje, že svět nedodržuje červené linie, a proto hrozí třetí světová válka. „Ještě smutnější je, že dnes se otevřeně mluví o hrozbě jaderného konfliktu,“ stěžuje si slovenský premiér.

Opomenul zmínit, že červené linie překračuje především Ruská federace, když porušila mezinárodní právo a anektovala pětinu území svrchované Ukrajiny.  A jadernými útoky na evropské metropole vyhrožují výlučně ruští političtí a propagandističtí radikálové.

Fico si také postěžoval, že Evropané mají pocit, že mají právo rozhodovat za jiné. „Že máme právo říkat jiným, že takto si musíte spravovat své věci, tohle nemůžeš psát a mluvit, ty nemůžeš hrát hokej a ty nemůžeš jít soupeřit na olympijské hry,“ uvedl příklady.

Ficově vládě nikdo nebrání, aby z tohoto společenství, pokud mu nevyhovuje, vystoupila. Nezdá se ale, že by unijní úředníci psali projevy slovenského premiéra. Pokud mu vadí, že se olympiády a světových šampionátů oficiálně neúčastní ruští a běloruští sportovci, dává tím jasně najevo, na čí straně stojí. To potvrdil i kritikou protiruských sankcí.

„Domníváme se, že sankcemi vyřešíme celý svět,“ pokračoval premiér, který v Evropském parlamentu dovedl svoji stranu Smer do izolace mezi nezařazené subjekty.

SNP nešlo o svobodu?

Vrcholného protimluvu se Fico dopustil návratem k odkazu povstání. „Hlavním poselstvím SNP bylo ukončit válku a nastolit mír. Mír je nejvyššího hodnota, pro kterou stojí za to udělat vše. Mír není všechno, ale bez míru je všechno ničím.“

Jenže ozbrojený odboj proti německým fašistům spíš připomíná boj za svobodu Ukrajinců proti vpádu ruských hord na vlastní území. Současný narativ Fica a jemu podobných stoupenců dohody s Kremlem vyzývá k pravému opaku – nepovstávat, nebránit se a volat po míru za každou cenu. Opravdu by takto spojenci porazili Hitlera?

Současnou pozici Ficovy vlády nejlépe symbolizuje skutečnost, že se oslav 80. výročí SNP neúčastnili politici žádné země EU ani NATO, ale jejich velvyslanci, včetně České republiky. Kritiku na slovenské scéně naopak vyvolalo pozvání ruského velvyslance Igora Bratčikova.

„Není rozdílu mezi Hitlerem a Putinem. Vyzývám vládu, aby okamžitě zrušila pozvánku pro velvyslance Ruska, který reprezentuje agresora. Je to absurdní drzost nejhrubšího zrna, vždyť vláda, kterou zastupuje, i dnes zabíjí nevinné Ukrajince,“ reagoval předseda opozičních Demokratů Jaroslav Naď.

Respekt Ficova přítele Filipa

Robert Fico se dočkal zastání i u místních putinovců, namátkou Trikolory a komunistů v čele s Vojtěchem Filipem. Bývalý předseda KSČM kandiduje v senátních volbách a podle svých slov chce „vrátit do normální polohy česko–slovenské vztahy, které brutálně poškodil Petr Fiala“.

„Nesmírně si vážím postoje mého přítele, slovenského premiéra Roberta Fica, k oslavám jubilejního 80. výročí od vypuknutí SNP. Je velmi smutné a pro naši budoucnost nebezpečným balancováním na hraně vlastního sebepoškozování, že z oficiálních míst ČR zaznívá až mrazivě odtažitý nezájem k této historické události,“ uvedl.

Podle něj porážku nejbrutálnější ideologie dnes mnozí znovu velebí a osvoboditele nazývají okupantem. Neví snad o tom, že součástí Ficovy vládní koalice je Slovenská národní strana, jež se označuje za nástupkyni předválečné strany téhož názvu, než se v roce 1939 sloučila s Hlinkovou lidovou stranou, dominantní silou Tisova režimu?

„Popírání základních historických souvislostí z pohledu dnešního oficiálního výkladu příčin a průběhu druhé světové války a poválečného uspořádání Evropy může mít fatální následky. Fašizace společnosti, dnes skutečně nabírá na takových obrátkách, až se obávám, zda je v našich silách tento proces zvrátit,“ varuje Filip.

Kdo popírá historická fakta

Mistry světa v popírání a překrucování historických souvislostí ovšem byli právě komunisté a nyní i Putinův režim, o čemž svědčí i Filipovo zpochybňování sovětské okupace v roce 1968 lživým tvrzením, že bylo v režii Ukrajinců. Komunistické mytologii neuniklo ani Slovenské národní povstání.

Komunisté prezentují povstání jako partyzánskou událost iniciovanou a řízenou komunistickými silami v čele s Gustávem Husákem a Karolem Šmidkem. Ani Fico nemá zájem připomínat, že vojenské přípravy SNP podléhaly exilové československé vládě Edvarda Beneše v Londýně.

„Gró bojových jednotek, které bojovaly proti nacistické armádě na Slovensku od samého začátku, byla pravidelná armáda, dokonce už tehdy označená za první československou armádu na Slovensku. Řídila ji naše vláda v Londýně a v jejím čele byl nejdřív generál Ján Golian, později generál Rudolf Viest, který tam dorazil z Londýna přes Moskvu,“ sdělil vojenský historik Eduard Stehlík.

Sovětské Slovensko

Z komunistických učebnic se také nedozvíme, že komunističtí nacionalisté Husák a Šmidke odmítali Benešův koncept poválečného obnovení Československa a už tehdy razili vlastní samostatnou cestu.

Husák necelé dva měsíce před vypuknutím povstání poslal tajný dopis Stalinovi, kde mu nabídl začlenění Slovenska mezi svazové republiky SSSR. (tzv. Sovětské Slovensko). „Co může být pro uvědomělého komunistu krásnějšího, než žít v socialistické republice spojené s SSSR,“ uvedl tehdy.

Husákova odkazu si premiér Fico dodnes váží a považuje ho za významnou osobnost slovenských dějin. Může se pak někdo divit, že má respekt u českých komunistů?