Americký exprezident Donald Trump (červen 2024)

Americký exprezident Donald Trump (červen 2024) Zdroj: ČTK / AP / Chris Szagola

Studnička: Smutný pohled na nudného showmana. Trumpovi dochází dech, v projevech i politice

Jan Studnička

V pátek byl někdejší prezident Donald Trump navštívil Pensylvánii, aby tam dal další ze svých strhujících, byť sotva koherentních proslovů. Stál na pódiu hodinu a půl a byl na něj mimořádně depresivní pohled. Od DNC totiž Trump působí jako velice nudná parodie sebe sama.

Vždycky jsem věřil, že Trump je mimořádně nebezpečný pro Spojené státy americké, ale i celý západní svět. Že je to vyšinutý blázen bez špetky kompetence a pod jeho vládou by mohla Ameriku na místě světové velmoci klidně vystřídat Čína… nebo klidně i Belgie. S nadcházející volbou se navíc v pozadí Trumpovy kampaně plazí nechvalně proslulý Projekt 2025, který má za cíl připravit tomu magorovi infrastrukturu pro jakékoli legislativní změny, které by chtěl zavést.

Vážně, když se podíváte na nedávno uniklá instruktážní videa Projektu 2025, musí vám zákonitě vstávat vlasy na hlavě hrůzou, pokud věříte na nesmysly typu lidská práva. V Trumpově štábu už nezbyl vůbec nikdo příčetný, jsou to všechno jen šílenci, mocichtiví psychopati nebo fanatičtí evangelíci v čele s ukřivděnou osobou, o níž nevíme, jestli ji náhodou nekontroluje ta mimozemská entita, co jí má na hlavě. Ta, co připomíná okudlanou paruku z pohádky o Zlatovlásce.

Problém střídá problém

A i přes to všechno, Trump byl vždycky mimořádně zábavná televizní postava. Jako jasně, možná se z nějakého důvodu ocitnou Spojené státy ve válce s Nikaraguou a povede to ke třetí světové, ale minimálně to bude sranda, alespoň tím jsem se vždycky utěšoval. Tuhle kvalitu Donald Trump v posledních měsících kompletně ztratil.

Postrádal ji už když šel proti Bidenovi, ale tehdy ho ještě alespoň živila příznivě vypadající čísla průzkumů, což, jak víme je kromě cheeseburgerů z McDonaldu to jediné, čím je Donald živ. Ale od chvíle, kdy Bidena v kampani vystřídala jeho viceprezidentka Kamala Harris, někdejší oranžový král podia, jakoby finálně umřel. Republikánskou kampaň stíhá průser za průserem a to, na co byl vždy spoleh, tedy Trumpovo showmanství, se vypařilo jako pára nad hrncem.

Nejdřív republikáni strašně dlouho nedokázali najít způsob, jak na Kamalu útočit a doteď to pořádně neví, takže o ní prohlašují, že je to de facto stalinistka. Pak si Trump vybral za svého spolukandidáta J.D. Vance, o němž se během několika dní roznesla zpráva, že rád šuká pohovky. Následoval Kamalin výběr pro viceprezidenta a velice šťastně natrefila na Tima Walze, který mluví jako republikán, vypadá jako republikán, chová se jako republikán, jen je to demokrat jako poleno.

Jsou spolu dokonce tak krásný pár, že naopak přišli s útokem, s nímž si republikáni nevědí rady. Duo Harris - Walz teď říkají, že republikáni jsou “divní” a Trump je beze sebe vztekem, protože na to nemá odpověď. Páč, víte co. Je divnej. V Americe teď není agentura, která by pro Oválnou pracovnu nefavoritizovala demokraty, snad všichni muzikanti světa zakázali pouštět Trumpovi songy při svých předvolebních meetinzích… A jen tento týden měl člen Trumpova volebního štábu průser na Arlingtonském vojenském hřbitově, kde se pokoušel natočit pro republikány spot, ale zaměstnanec ho vyrazil s tím, že je to protizákonné. Což samozřejmě je, dokonce federální zákon zapovídá zatahovat Arlington do politických kampaní.

Nuda on the road

Trumpovi lidé samozřejmě hledají jakoukoli demografickou skupinu, kterou se jim ještě nepodařilo tapnout, takže uniklé memo humorně vyzývá republikány k tomu, aby se pokoušeli mluvit o ženských tématech “s empatií”... Což je nejspíš pro Trumpovi lidi mimořádně novátorská myšlenka - empatie k ženám. A v neposlední řadě se Donald snaží nahrabat hlasy ve světě mladých agresivních mužů. Sbírá jelita jako je Logan Paul, MMA zápasníky, sexistické podcastery… Otázka je, nakolik bude těmhle “alfa samcům” tahle udýchaná nudná troska připadat atraktivní.

V Pensylvánii byl totiž na Trumpa zoufalý pohled a vypadá to, že listopadové volby nakonec proběhnou bez většího dramatu ve prospěch demokratů. Tedy, dokud Trump přes Twitter zase nepošle lidi dobýt Kapitol, ale to už s reálnými volbami moc nesouvisí.