Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ČTK / AP / Grigory Sysoyev

Ruský prezident Vladimír Putin na jednání bezpečnostních složek (16.8.2024)
Ruský prezident Vladimír Putin na jednání bezpečnostních složek (16.8.2024)
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin po 13 letech navštívil Čečensko (20.8.2024)
Vladimir Putin na návštěvě Ázerbájdžánu
8
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Ukrajinská krev, naše svoboda. Západ zatím Putinovi nepohrozil jadernou zbraní

Karel Steigerwald

Rusko může útočit, bombardovat a střílet rakety na Ukrajinu kdy chce a v množství, jaké má. Ukrajina to, až na malé výjimky, dělat nesmí. Pokud by se zbraně Západu objevily na ruském území, nastane jaderná válka, tvrdí ruští předáci. Západ tomu věří. Má strach, že by tak válku rozšířil možná v třetí světovou, neboli první jadernou. To nechce připustit. Ukrajina se proto smí bránit ruské agresi jen na svém území, až do vlastního pádu. Tak jednoduchá je páteř, na níž Putin zavěsil svou dobyvačnou strategii.

Stačí dostatečně dlouho vyrábět či kupovat dostatek střeliva, raket, dronů a čekat, kdy Ukrajina padne, zhroutí se, nezůstane z ní nic. Jedním slovem se takovému pádu Ukrajiny říká „pomoc Západu statečné Ukrajině“. Ruská vojska, která už prokázala značnou bojovou neschopnost, mohou v klidu čekat doma či na nehybné frontě, až to praskne. Pak masově vtrhnou na trosky zdemolované Ukrajiny a zvítězí.

Až se z toho vzpamatují, budou Putinovci, zpití úspěchem, dál slavně pokračovat stejným způsobem. Je kolem nich dost malých států, které mohou polykat po dvou, aby to ubývalo. Argument „třetí světová“ bude platit dál.  Zastaví to někdo? Ukrajinský prezident předal spojencům USA, Velké Británii, Francii a Německu seznam cílů v Rusku, z kterých se na Ukrajinu střílí a na které by ukrajinské obranné útoky směřoval. Lavrov na to už reagoval obvyklou tirádou o třetí světové válce. Pokud spojenci nedají Ukrajině svobodu vést normální válku, budeme svědky nejbizarnější válečné strategie. Přepadený dobrovolně tancuje podle not agresora.

Příběh, jak si slepá demokracie ustupováním sama vychová tak silného totalitního agresora, aby ji mohl napadnout, není zcela nový. My Češi jsme na vlastní kůži prožili mnichovskou zbabělost a zásadní omyl spojenců Francie a Velké Británie, kteří ustupovali Hitlerovi krok za krokem, protože se báli války a věřili, že ústupky zdusí, či odvrátí touhu agresora po panství nad planetou. Francie zaplatila válkou, kterou prohrála za jeden měsíc. Velká Británie musela sáhnout až na úplné dno svých sil, a kdo ví, jak by dopadla bez vstupu USA do války. I Američani válku odkládali, dokud je nepřepadli Japonci.

Demokracie válčí nerada a dlouho jí trvá, než se rozhodne. Je to přirozená slabost svobodných zemí, které se teprve na poslední chvíli probudí a změní v nesmírnou sílu, jakou si ještě někteří Němci a Japonci pamatují. Váhání a oddalování války přináší strašlivé obtíže. Diktátor je brilantně připraven a z váhání či couvání demokracií věří ve svou obrovskou převahu, zatímco demokracie věří, že k válce nedojde, že diktátora jeho vlastní lid umoudří. Hesla Hitler jde k demokracii, či pozdější, že k demokracii jde i Stalin, jsou  nejsilnější zbraně diktatur.

Představa, že Ukrajina Západu válku s pomocí západních zbraní a ukrajinské krve vyhraje, je svůdný, leč cynický blud. Západu se ošklivě nevyplatí. Nechává si vyrůst silného nepřítele a sám se oslabuje politicky i vojensky. Jednoho dne budou proti němu stát miliony ruských vojáků, vyzbrojených západními zbraněmi, které jim Západ prodá, či je ukradnou. Poskytovat zbraně Ukrajině po kapkách je pro Putina ta nejlepší taktika: kapky jej neporazí. Ty on zlikviduje jednu po druhé.   

Diktátoři respektují jedině moc vojska a moc policie. Všechno ostatní je jim k smíchu. Obranou před diktátory nejsou rezoluce, protesty vlád, hladovky osobností, manifestace a boj mírotvůrců za mír. Tomu všemu se smějí. Je to jen vřava, do které mohou kapat svůj rozkladný jed, na nějž jsou demokracie háklivé. Zelenský už dlouho říká: dejte nám dost zbraní, my dáme naši krev a agresora zastavíme. Ale vyhrát válku musíte vy.  Má pravdu, Ukrajina je jen překážka na cestě. Když ji Putin zdolá, bude mu ležet u nohou půl Západu.

Západ Putinovi dosud neřekl: jakmile jediná neruská raketa či dron dopadne na Ukrajinu, ať už bude korejská nebo z Iránu, odpovíme ihned taktickou jadernou zbraní. Jak ty, tak my. Vzpomínám na kubánskou krizi a soudím, že by to byl první krok Západu k míru.  Ostatně soudím, že Stalina zaškrtili, či co mu to provedli jeho nejbližší, protože chtěl přepadnout Západ. Věděli, že by to byl konec jejich impéria. Putin to také neví. Ruští vůdci chodí stejnými cestami, ne různými.