Soňa Peková, Igor Chaun

Soňa Peková, Igor Chaun Zdroj: Repro Youtube

Martin Bartkovský: Ezoterické orgie Igora Chauna, Soni Pekové a vesmírných bytostí

Martin Bartkovský

Konec léta byl ve znamení internetové ezoterické války o to, zda je, nebo není Soňa Peková skutečná. Tedy přesněji, nejde o to, že by lékařka, která proslula za covidu, neexistovala, ale zda se vyskytla na jednom videu, kde se v slzách těší na záblesk a společenskou změnu. Stačilo nějakých sedm minut videa a youtuboví podnikatelé s lidskou naivitou – marketér Tomáš Lukavec a režisér Igor Chaun – se vydali na krvavý souboj jak sami se sebou navzájem, tak s hvězdnými bytostmi, důvěřivými diváky a umělou inteligencí. A prohráli u toho všichni. Nicméně i tak bylo nesmírně zajímavé jejich souboj na dálku sledovat.

Hned na úvod je třeba přiznat, že na popularitě Soni Pekové má časopis Reflex velký podíl. V rané fázi covidové pandemie se objevila dvakrát na jeho titulní stránce. Osobně jsem byl tehdy v redakci v pozici, ve které jsem měl na podobu obálek minimální vliv. Nemyslím si ale ani dnes, že jsme provedli něco špatného. Je potřeba dva rozhovory, které tehdy pro Reflex vznikly, vnímat v kontextu doby. Chaotická Babišova vláda držela lidi v informačním embargu a kvůli její organizační neschopnosti neexistoval dostatek testovacích míst či jejich metodologie. Ministr Vojtěch pak „zaklekl“ na doktorku Pekovou za to, že si dovolila pacienty ve své laboratoři testovat. Proto jsme jí dali prostor pro vyjádření. Podruhé jsme ji konfrontovali později, když začala tvrdit, že virus do Vánoc zmizí. Nezmizel a i díky jejím výrokům si o ní mohla vědecká i laická veřejnost udělat obrázek, který by ale bez rozhovorů Reflexu vznikal úplně jinak.

Soňa Peková pak žila vlastním životem. Byla nejprve hvězdou proticovidového odboje, následně proruské dezinformační scény a dnes žije ve vodách internetových ezoteriků. A právě odtud pochází poslední kauza, do které se Peková namočila až po uši. Vystoupila totiž na YouTube kanálu jisté Ivet Šilhové, která ­tvrdí, že je napojena na vyšší bytosti z vesmíru. Ty ji úkolují a ona plní na Zemi scénář jejich filmu, který byl ve vesmíru už natočen. Ano, čtete správně. Ve videu této paní tvrdí Peková, že přichází velké finále, velký záblesk, kde všichni zjistíme, jak to tady na Zemi opravdu je. Bude to katargické, ale máme držet tvar a směr. Načež se rozpláče. Její výstup znepokojí tisíce lidí a příležitosti se chytí dva internetoví ezosupi, kteří nad Pekovou krouží. Tomáš Lukavec a Igor Chaun.

První přijde bývalý marketér Tomáš Lukavec, který v honbě za maximální sledovaností oslovuje postavy dezinformační scény a dává jim zcela nekriticky prostor šířit lži. Natočí video se Soňou Pekovou o tom, že její vyjádření je výplodem umělé inteligence. Že je tohle nové tvrzení nesmysl a lež, pozná každý, kdo někdy nějaké video pomocí AI generoval. Vyvrátit to jde i několika dostupnými nástroji, které vám potvrdí, že video vzlykající Pekové je pravé. Příležitost ale vycítí i režisér Igor Chaun, jenž ochotně potvrdí, že jde o umělou inteligenci, a říká nám, že se máme spolehnout pouze na vlastní intuici. Sledovanost obou videí letí do desetitisíců.

Chaun se chápe příležitosti podruhé. Volá Ivet Šilhové, jež se během jejich telefonátu několikrát spojuje s vesmírnými bytostmi, které ji v reálném čase úkolují pomocí telepatie. Ta potvrzuje, že u Pekové byla a video natočila. AI je nesmysl, měla jen telefon a stojánek. Chaun nevěřícně přiznává, že mu Peková zřejmě lhala. Snaží se domluvit setkání obou žen, ale to krachuje. Vzniká tak třetí video, ve kterém Chaun popisuje, že Peková za ním nepřijede, ale že mu potvrdila, že video nevzniklo pomocí AI. Chaun je rozčarovaný, nicméně na konci videa prosí diváky o příspěvek. Další video, tentokrát už bez Pekové, natáčí i Lukavec. Stojí si za tím, že video bylo zmanipulované, ale už netvrdí, že za ním stojí AI. Relativizuje naprosto všechno a ničemu prý nemáme věřit. Chaun kontruje čtvrtým videem. V něm je naštvaný na Lukavce, Pekovou i Šilhovou a říká, že za nimi stojí temné síly. Tito lidé nám prý nevědomky říkají nesmysly, ale jsou v tom nevinně, protože jim to podsouvají čerti z vesmíru. Tvrdí, že záblesk, o kterém mluvila Peková, nakonec proběhl, ale stal se jen „uvnitř v nás“ a měl nás probudit před hrozbou umělé inteligence. A tímto jejich hvězdné války končí. Zatím.

Co z toho můžeme vypozorovat? Mechanika těchto internetových autorů je stejná. Zpochybňují ve videích naprosto vše. Nemáte věřit vůbec ničemu. Jen vlastní intuici. Oni jsou naopak neomylní, a pokud se v něčem spletou, nepřichází sebereflexe, ale obvinění temných sil. Populisticky své názory otáčejí podle komentářů pod svými videi, a jsou tak velmi podobní sortě našich politiků, kteří tak rádi na pódiích křičí jasná a jednoduchá řešení všech problémů. O druhé jim nejde. Jak Lukavec, tak Chaun po­užili aféru kolem Soni Pekové jako doping pro své youtubové kanály – tato videa jsou totiž za poslední dobu jejich jednoznačně nejsledovanější. Pokud si je dáte za sebou, funguje to jako dokonalý mentální klystýr. Pokud máte v okolí někoho, kdo tyto internetové videokazatele sleduje, není špatný nápad mu to pustit. Oba se tam poměrně jasně demaskují. A vy, místo abyste toužili po napojení na nějaké vesmírné bytosti, pocítíte nutkavou touhu odpojit se na chvíli ode všeho. A to rozhodně není špatný nápad.

Text vychází také jako editorial nového Reflexu, který si od čtvrtka 5. září můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 36/2024