Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: miloš zeman, exprezident, nemocnice, ochranka, musíte vědět

Exprezident Miloš Zeman si užíval prázdninové dny ve Vysokých Tatrách.
Exprezident Miloš Zeman si užíval prázdninové dny ve Vysokých Tatrách.
Exprezident Miloš Zeman si užíval prázdninové dny ve Vysokých Tatrách.
Exprezident měl z dárku očividně radost
Jiří Paroubek agitoval na náměstí v Teplicích. V kampani do eurovoleb mu pomáhá Miloš Zeman.
6
Fotogalerie

Budoucí vláda podle Miloše Zemana: Babiš, Motoristé a komunisté. Nějak se mu z ní vypařil Okamura

Viliam Buchert

Bývalý prezident Miloš Zeman opět potvrdil, že se řídí svoji oblíbenou hláškou, že jen blbec nemění své názory. V dubnu řekl: „Jako občan si přeji v parlamentních volbách vládní koalici hnutí ANO a SPD.“ V minulých dnech svoji vizi upravil: „Věřím, že u nás po volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce vznikne vláda hnutí ANO a Motoristů sobě či koalice STAČILO!“ Nějak se Zemanovi z toho Tomio Okamura vypařil. Kopíruje to ale po červnových volbách do Evropského parlamentu vývoj na politické scéně.

Dokud byly preference SPD, která je podnikatelským projektem Tomia Okamury, vysoko (často přes deset procent), tak Miloš Zeman ho neváhal podporovat. Když jdou čísla SPD už nějakou dobu dolů, poohlíží se jinde. U exprezidenta to není nic nového, vždy to byl pragmatik, který hledal spojence podle toho, co mu to přinese. Nebo zatratil toho, o kom si myslel, že mu ublížil. Proto léta likvidoval svoji někdejší sociální demokracii, až ji pomohl téměř vymazat z české politické mapy. U Zemana je zajímavé, že u toho nikdy nebral ohledy na nějaké ideologické zaměření, ale na to, zda někdo dokáže reálně uchopit moc. Takže když slíbil Okamurovi na sjezdu SPD v dubnu podporu, tak nepřekvapuje, že podle současných preferencí by si představoval jinou vládu, jak řekl před pár dny na Česko-slovenském setkání, které organizoval spolek Svatopluk bývalého diplomata Petra Druláka.

Pokud Zeman zmínil v možné představě o vládě i koalici STAČILO!, tak za jejím vznikem stála předsedkyně Komunistické strany Čech a Moravy Kateřina Konečná. A protože jen blbec nemění názory, připomeňme si jeden porevoluční starý výrok Miloše Zemana: „Komunistická strana byla a zůstává stranou extrému. Nelze ji zrušit, jako nelze rušit horečku. Její volební výsledky budou měřítkem intenzity nemoci naší společnosti, sociální rakoviny, ze které se zvolna začínáme uzdravovat.” Zdá se, že jsme se ještě neuzdravili. No ale když jste blbec, jako jsem podle měřítek exprezidenta Zemana například já, tak názory na nepřijatelnost komunistů neměníte, protože to má mnoho dobrých důvodů.

Motoristy sobě výrazně podporuje i další významný politik porevoluční doby, Václav Klaus. Má to hlubokou logiku, protože předseda strany Petr Macinka s ním úzce spolupracuje mnoho let. Klausovi se pak v poslední době hodně líbí Filip Turek, kometa posledních eurovoleb, který se dostal do Evropského parlamentu po společné práci Motoristů, Přísahy a TikToku.

Uvidíme, jak dopadnou příští rok volby do Poslanecké sněmovny, ale první vlaštovky spolupráce koalice, o které hovořil Zeman, se už objevují. V obvodě, jehož jádrem je Praha 12, v blížících se senátních volbách kandiduje bývalý poslanec za ODS a někdejší předseda její pražské organizace Boris Šťastný. Přítel Václava Klause, který vstoupil letos do strany Motoristé sobě. No a Štastný je senátním kandidátem za koalici Motoristů a Babišova hnutí ANO. Je to takový test, jak to může fungovat.

Nebo jak by to mohlo fungovat na této části politického spektra i jinak, což předvedl Miloš Zeman na setkání spolku Svatopluk, když se obrátil na v sále přítomného bývalého europoslance a významného člena ODS Jana Zahradila: „Pane Zahradile, přidejte se k Motoristům. ODS už nemá s pravicovou politikou nic společného.“

Na scéně se proto objeví příští rok úvahy o nejrůznějších před i povolebních koalicích, které by se měly podílet na vládě. Jako kdyby se ale u toho už nepočítalo s Tomiem Okamurou. Alespoň v případě Zemana a Klause, který mimochodem SPD také v minulosti podpořil.