Billboardy SPD na pražském Václavském náměstí

Billboardy SPD na pražském Václavském náměstí Zdroj: Twitter, ČTK

Šéf SPD Tomio Okamura u eurovoleb
Jednání Sněmovny: Tomio Okamura (SPD) (květen 2024)
Sraz evropských nacionalistů na Václavském náměstí (23. 5. 2024)
Sraz evropských nacionalistů na Václavském náměstí (23. 5. 2024)
Sraz evropských nacionalistů na Václavském náměstí (23. 5. 2024)
8
Fotogalerie

Bartkovský: Okamura se odbrzdil a rasismem zaplavil celou zem. Češi by se měli ozvat, že tohle netolerují

Martin Bartkovský

Tomio Okamura v rámci českých vlasteneckých stran dlouho vynikal. Svým voličům podával rasismus v malých dávkách a ještě donedávna mu to vycházelo. V rámci „tradičních“ politických stran a hnutí byl dostatečným rebelem, ale zároveň to nebyl žádný extrémista. Sem tam nahnilejší či úplně pitomé vyjádření jeho poslanců se dalo tolerovat, protože je sám šéf většinou rázně utlumil. Po výprasku v evropských volbách ale uvolnil ruční brzdu. Stavidla nenávisti odbrzdil úplně angažováním stran, které nic jiného než nenávist k druhým nenabízejí – PRO a Trikolóra. Ačkoli svou rasistickou kampaní většinou mířil na periférie, letos se rozhodl zaplevelit i hlavní město. A tady se začíná situace lámat.

Jde o billboardy vygenerované pomocí umělé inteligence. Některé jsou jenom hloupé, třeba že v korespondenční volbě budou volit mrtvoly, že maminka od rodiny musela jít do práce nebo vláda produkuje víc hnoje než český skot. Samozřejmě dojde na strašení válkou a posílání Čechů bojovat, ale dva billboardy jsou vyloženě otevřeně rasistické. Jeden má evokovat kouřící romské děti za školou, druhý pak upozorňuje, že „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu“, což doprovází ilustrace muže tmavé pleti se zakrvácenou bílou košilí a nožem v ruce.

Okamura za podpory Rajchla a Majerové tím útočí na všechny cizince v Česku. I když se mě na sociálních sítích několik fanoušků SPD snaží přesvědčit, že jde o upozorňování před násilnými útoky nožem v sousedních zemích. Tím ale dokazují, že neumí číst. Jednak jde o billboardy před SENÁTNÍMI A KRAJSKÝMI VOLBAMI V ČESKU, jednak nejsou chirurgové z dovozu opatřeni uvozovkami. Okamura tak nehlásá nic jiného než „Čechy Čechům“. Přijde mi to mimořádně nízké od člověka, který rasistickým útokům čelí celý život, a to jak v Japonsku, tak v Česku. Od celé SPD mi pak přijde mimořádně trapné, že se bojí svůj rasismus projevit zcela otevřeně a naplno a snaží se to zakrývat nadsázkou a slovní hříčkou. Navíc jejich billboard je skutečně zaměřen proti chirurgům tmavé pleti, protože to tam nejen ukazují, ale i doslova píšou.

Osobně znám několik lékařů tmavé pleti ve svém rodném městě – Děčíně. V tamní nemocnici pracovalo a pracuje docela velké množství personálu, který se nenarodil v Česku. Včetně lékařů tmavé pleti, kteří zachránili tisíce životů. Stejná je situace v dalších městech podél hranice Česka. České zdravotnictví neumí pro lékaře a zdravotnický personál vytvořit lákavé podmínky, a tak Češi odchází do zahraničí a jejich místa přirozeně zaplňují jiní. Do reformy zdravotnického systému se nechce vůbec nikomu. Ani Fialovi, ani Babišovi a už vůbec ne Okamurovi. Tomu jde jen o vyvolávání strachu a rozdmýchávání nenávisti vůči lidem jiné barvy pleti či jiné národnosti v naší zemi. Do 10 let odejde do důchodu 26 tisíc zdravotních sester. Záplata je v nedohlednu, a pečovat tak o nás budou muset lidé ze zahraničí. 

Celá ta kampaň je mimořádně odporná. Některé billboardy už řeší policie, pohoršují se vládní strany. Tady se ale rýsuje politická kultura pro příští rok. Jasně by proti podobně nízkým otřesnostem mělo vystoupit i hnutí ANO, ale hlavně jak voliči vládních stran, tak opozice. Rasistické plakáty v Praze zhnusily stovkám turistů cestu do našeho hlavního města, takže se bývalý mluvčí Asociace cestovních kanceláří Okamura může po vývozu plyšáků pochlubit dalším majstrštykem. Pošramotil v jejich očích pověst České republiky, proti migraci reálně neudělal vůbec nic.

Ilegální migrace je velký problém pro celou EU. A je potřeba ji řešit. Nástroje na to existují, ale mezi ně se rozhodně nepočítá věšení plakátů na Václaváku. Okamura varuje před nájezdem migrantů do Česka od roku 2011. Ale ten se stále nekoná. Zahraničním státům pomáhat nechce. Z EU i NATO by chtěl vystoupit. Komplikované téma vytahuje před krajskými volbami, kdy lidé z nich vzešlí budou mít na migrační politiku Česka, EU a celého světa absolutně nulový vliv. Možná je ten plán ale ještě ďábelštější. Třeba chce Tomio Okamura zastavit migraci z krajů poblíž českých hranic směrem ven. Aby naši lidé nechodili pracovat do toho hroutícího se a téměř neobyvatelného Německa či Rakouska. Že by jeho potenciální hejtmani vybudovali na okraji svých krajů ploty a zamezovali lidem ve svobodě pohybu a opuštění republiky. Pak se ale neměl spojovat s Rajchlem a Majerovou, ale s komunisty. Ti v tom mají mnohaletou praxi a třeba zrovna v Děčíně na rozdíl od lékařů tmavé pleti zavraždili desítky lidí. Přímo na té hranici.