Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK / AP / Sergey Guneyev

Ruský prezident Vladimir Putin (28.6.2024)
Vladimir Putin na návštěvě Vietnamu (20. 6. 2024)
Vladimir Putin navštívil střelnici v Čečensku po boku Ramzana Kadyrova
Ruský prezident Vladimir Putin po 13 letech navštívil Čečensko (20.8.2024)
Ruský prezident Vladimir Putin po 13 letech navštívil Čečensko (20.8.2024)
16
Fotogalerie

Panoptikum Vladimíra Mertlíka: Putinova humanitární pomoc. Flastenci a chcimírové na úprku do Ruska

Vladimír Mertlík

Během debaty s kamarádem (kytaristou) Petrem se stočila řeč i na téma užití umělé inteligence k tvorbě pop music a schopnost AI vytvářet autorská díla. Shodli jsme se, že přes schopnost téměř dokonalé nápodoby módních trendů harmonií a melodických linek, riffů, rytmů a hlasových barev lze v AI kompozicích při pozorném poslechu a znalosti žánru odkrýt kradené pasáže, a dokonce identifikovat jejich původ. Obecně toto pozitivní zjištění platí pro veškerý veřejný prostor, v němž budoucí použití AI budí obavy. K odhalení podvodu stačí pozorně naslouchat, resp. dívat se a o tématu mít aspoň základní znalosti. Shodli jsme se, že cílem vývoje AI by měla být neomylná schopnost podvody a fake news odhalovat, nikoliv vytvářet. Jakýmsi memorandem debaty byla otázka, jejíž zodpovězení nechávám s odkazem na IT projevy flastenců a našichlidí na každém čtenáři: „Je pro budoucnost lidstva nebezpečnější umělá inteligence, nebo přirozená debilita?“  

Vladimir Putin výnosem, který sám označil za humanitární pomoc, rozmetal nařčení, že je válečný zločinec. Dekret všem doma stíhaným lidem, kteří se chtějí vystěhovat do Ruska z důvodů odporu k „destruktivním neoliberálním ideologickým postojům“ jejich rodných zemí, a naopak obdivují „tradiční ruské duchovní a morální hodnoty“ umožňuje snadnější přesídlení do „země, kde i dnes zítra znamená včera“!

Výnos umožňuje udělit cizincům a osobám bez státní příslušnosti tříměsíční víza k pobytu bez znalosti ruštiny, historie i legislativy, a dokonce bez psychiatrického vyšetření. Přes omezené kapacity bude příchozím poskytnuto obratem ubytování a jejich příbuzní, kterým se ze zemí teroru demokracie nepodaří uprchnout, jim mohou psát na adresu: Ústav integrace obyvatelstva FSB, nám. Ljubjanka, Moskva – Meščanskij, Rusko a po jejich aklimatizaci v pozdějším období na adresu Ozdravná kolonie IK-3, Charp, Ťumeňská oblast, Rusko.    

Seznam zemí, ze kterých budou uprchlíci repatriováni, vytváří ruské ministerstvo zahraničí. Na tuto informaci pohotově reagoval ministr zahraničí Jan Lipavský, který si předvolal ruského velvyslance v Česku Alexeje Zmejevského, kterému předal ostrou diplomatickou nótu. Na základě úniků zpráv o údajných ruských úvahách, majících kořeny v chování obou předešlých českých prezidentů, vymazat Česko ze seznamu nepřátel Ruska, varoval Zmejevského před takovými kroky, neboť ty by značně snížily počet příležitostí k využití Putinova dekretu. Lipavský ruskému velvyslanci připomněl, že Česko je v otázce různých forem vysídlení (Verschiebung), odsunu (Aussiedlung) i vyhánění (Vertreibung) obyvatel organizačně a realizačně velmi zkušené. V případě trvajícího zájmu v Česku utlačovaného rusofilního obyvatelstva by bylo možné užít logistiku projektu Heim ins Reich úspěšně Českem realizovaného v letech 1945–1947.

Bulvární média, předhánějící se v popisu událostí přinesla mezitím tyto zprávy: Ministr vnitra Vít Rakušan vyhlásil stav nouze a vyzval příslušné policejní složky ke stavbě žiletkového plotu na hranici se Slovenskem, aby bránil humanitární katastrofě vylidnění Česka poté, co zemi s nadšením opustí do Ruska všichni flastenci, našilidi, chcimírové, ruští švábi a náckové. Odmítl však nabídku ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše začít stavbu plotu podle systému digitalizace stavebního řízení s tím, že není čas na blbosti.

Komouši podle ilegálních Haló novin prokázaly opět menší schopnost improvizace a rychlé reakce, když ze zpráv sekretariátu KSČM stále čekají na zájezdový autobus, zatímco Jiří Paroubek je s rodinou Kočků na cestě již za Popradem jako provozovatel zvonkové dráhy a ruského kola.

Pozadu nezůstává ani Alena Schillerová, která po smazání posledního reelu na svém Instagramu, na němž se zmítala jak zasažená horečkou dengue, vydala prohlášení, že se nemůže dočkat selfíčka se stejně velkou ruskou medvědicí.

Jako nepotvrzené se zatím ukázaly informace, že v levém pruhu stoupání na 89. km D1 před Humpolcem byl viděn Miloš Zeman, jak uhání na vozíku bez cizí pomoci směrem k východu.

Tomio Okamura, Filip Turek, Jaroslav Foldyna, Jindřich Rajchl a Zuzana Majerová vyrazili na cestu v koloně motocyklů s lodičkou ruské výroby Dněprostroj v kostýmech vlka z pohádek Jen počkej, zajíci!

Václava Klause se policejní jednotka pokouší odlepit od přechodu v Otakarově ulici v Nuslích, o kterém byl jmenovaný svým guruem Petrem Hájkem informován, že přechod v Nuslích je poslední bezpečnou hranicí, za níž už je konec zeměplacky, kterou nesou čtyři sloni.

Satelitní snímky družic, sledujících masovou migraci stád africké zvěře, zaznamenaly v reakci na Putinův dekret stejně masový pohyb obyvatelstva v západní části Evropy směrem na východ. Podle satelitů se změnily i trasy ilegální migrace dosud směřující k břehům jižní Evropy a čluny pašeráků ucpaly Bosporský průliv ve snaze dosáhnout co nejdřív břehů Ruskem osvobozeného Krymu.