Trump se chce s Harrisovou utkat ve třech předvolebních debatách v září

Trump se chce s Harrisovou utkat ve třech předvolebních debatách v září Zdroj: ČTK/AP/J. Bazemore/M. Rourke

Volby v USA: V televizní debatě roku se budou vypínat mikrofony, ale poslední slovo bude mít Trump

Viliam Buchert

Nejsledovanější televizní debata roku mezi americkými prezidentskými kandidáty Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou se uskuteční 10. září a poslední slovo v ní bude mít bývalý excentrický prezident. Protikandidáti si totiž virtuálně „hodili mincí“ o místo na pódiu a pořadí závěrečných prohlášení. Trump zvítězil a zvolil, že promluví jako poslední. Harrisová si vybrala pravou pozici na obrazovce diváků, stejně jako v červnu zmatený prezident Joe Biden. Který tehdy dostal na frak a z kandidatury pod tlakem odstoupil. Co lze čekat od debaty teď?

Velkolepou bitvu Harrisové a Trumpa odvysílá živě stanice ABC News a ve tři hodiny ráno českého času (tedy už 11. září) bude dávat duel i Česká televize. Ani jeden z kandidátů nepronese žádnou úvodní řeč, na závěrečná slova bude pak mít každý dvě minuty. Na odpovědi na otázky, které mohou pokládat jen moderátoři, bude mít každý dvě minuty, další dvě minuty na protiargumentaci a jednu minutu na dodatečné vyjádření, vyjasnění nebo odpověď oponentovi. Protože debata zabere 90 minut, na mnoho témat se nedostane. Vše bude také probíhat bez publika ve studiu, diskutující nebudou moci konzultovat nic s nikým ani v době dvou reklamních přestávek poznámky a mikrofon bude mít zapnutý pouze ten, kdo má právo mluvit. Jsou to poměrně přísná pravidla, která mohou vést k tomu, že debata bude částečně utlumena. Nemusí být až tak zajímavá. Nejvíce diskutuje o tom, komu vypnuté mikrofony pomohou.

Opatření o vypnutých mikrofonech vzniklo po zkušenostech z předchozích diskusích v rámci amerických voleb, protože ty se měnily ve sled dlouhých monologů a chyběla přímá výměnou názorů. Bidenova kampaň proto požadovala vypnutí už pro červnovou debatu v televizi CNN, to byla reakce na konfrontaci v roce 2020, když Trump nepřestával v debatě soupeře hlučně a agresivně přerušovat. Způsob, jakým Biden Trumpa v první z těchto debat přerušil – „Budeš už konečně držet hubu, člověče?“. – mu přihrál několik bodů, a nakonec z voleb vyšel jako vítěz. Harrisová se také v reakci na přerušování Mikea Pence během debaty kandidátů na viceprezidenta v roce 2020 uchýlila k uštěpačnému výrazu – „Mluvím já“. I když v jejím podání to bylo spíše takové špitnutí.

Vypnuté mikrofony, které vnutili lidé od Bidena soupeři už v červnu, ale paradoxně nakonec nahrálo Trumpovi, který působil umírněněji a zdrženlivěji než jindy. Na druhou stranu absence přerušování nezabránila tomu, aby se zmatený Biden sám neodstřelil svými zmatečnými odpověďmi. U demokratů z toho vznikla panika a prezident, který měl funkci obhajovat, byl dotlačen k odstoupení z kandidatury.

Tentokráte kampaň Harrisové naopak chtěla, aby byly mikrofony zapnuté po celou dobu, ale to zase narazilo na odmítavý postoj republikánů, přestože Trump osobně prohlásil, že preferuje zapnuté mikrofony. „Chápeme, že hrozí, že Donald Trump debatu zcela vynechá, jak již dříve vyhrožoval, pokud zcela nepřistoupíme na jím preferovaný formát podle jeho poradců,“ uvádí se ve zprávě demokratické kampaně, kterou citovala agentura AP.

Kandidáti budou po celou dobu debaty stát za pultíky a na pódiu nebudou povoleny žádné rekvizity ani předem napsané poznámky. Každý kandidát bude mít k dispozici pouze pero, blok papíru a láhev vody.

Otázky v souvislosti s debatou se vznášejí především nad Kamalou Harrisovou, která v takovém televizním duelu naposledy vystoupila v roce 2020. Tentokráte bude podle všeho ale dobře na Trumpa připravena a bude na něj útočit.

Trump naopak v posledních dnech zintenzivnil útoky na stanici ABC News, kde se diskuse odehraje. „Dají jí otázky předem,“ pronesl mimo jiné v interview se stanicí Fox News. Nepřímo pak zmínil dlouholeté přátelství mezi Harrisovou a Danou Waldenovou, spolupředsedkyní společnosti Disney (té stanice patří) a sponzorkou Demokratické strany.

Červnová debata Trumpa a Bidena skončila pro demokraty katastrofou. Uvidíme, co se odehraje příští týden. Trump je dobrý a agresivní řečník, Harrisová tak konfrontační nebývala, ale podle expertů bude muset hodně přitvrdit, takže se dá očekávat, že vmete Trumpovi do tváře, že je odsouzený politik a že pořád lže. Z druhé strany uslyšíme i osobní ataky a zpochybňován í kompetence Harrisové. Při zapnutých mikrofonech bychom ale toho viděli a slyšeli víc.