Andrej Babiš (ANO) během kampaně před krajskými volbami 2024 (září 2024)

Andrej Babiš (ANO) během kampaně před krajskými volbami 2024 (září 2024) Zdroj: Facebook - A. Babiš

Martin Bartkovský: Krajské volby za rohem aneb Brabec v hrsti, trojice Martinů a jídlo ohřáté v mikrovlnce

Martin Bartkovský

Krajské volby jsou za rohem. Měli bychom se nacházet v tzv. horké fázi kampaně. Tuzemské politické souboje ale vypadají spíš jako jídlo, které si ohříváte v mikrovlnce a neodhadnete ani čas, ani teplotu. Okraje jsou vařící, prostředek ledový, a když to celé zamícháte, stejně se to nedá jíst. A není se čemu divit. V krajských volbách většinou lidé tak nějak tuší, komu to hodí, a kampaň na ně tak nemá takový vliv. Nejdůležitější rolí hejtmana je dohlížet na školy, nemocnice a silnice a občas to proložit nějakou tou podporou kultury a sportu. Tak proč se kvůli tomu v kampani předřít, že?

Politiku sleduji v rámci své práce i ve volném čase. Přesto mám pocit, že mě letošní krajské kampaně úplně míjejí. A to volby proběhnou za týden a kousek. Někdo zatím absolutně přepálil start, někdo se ještě ani nerozcvičuje. Každopádně jak se říká před každými volbami: voliči nakonec rozdají karty a všichni budeme zase překvapení, že to dopadlo, jak to dopadlo. Ve cvičebním úboru nejsou zatím hejtmanští rekordmani Martin Netolický (Pardubický kraj) a Martin Půta (Liberecký kraj). Oba spoléhají hlavně na výsledky své práce i na to, že už jim to vyšlo třikrát. Tak proč ne počtvrté. Oba se také tak trochu stydí za své hlavní strany. Netolický (SOCDEM) spoléhá na vlastní značku 3PK, Půta (STAN) na SLK (Starostové pro Liberecký kraj). Obdobnou strategii zaujal jihočeský hejtman a třetí Martin. Tedy Kuba, který sice kandiduje za ODS, ale na plakátech to důmyslně skrývá. Kampaň pak vypadá, jako kdyby aspiroval na krále Karibského moře, když jeho billboardy nesou strohý nápis: KUBA 2024.

Mezi nejvýraznější krajské hráče pak patří Jan Grolich. U toho mám trochu pocit, že když otevřu ledničku, vyskočí na mě a bude argumentovat výhodou pořádání Moto GP v Brně a bojovat proti spotřební dani na tiché víno. Jinak obráží podcasty, rozhovory, televizní debaty, ulice i sociální sítě s důležitějšími tématy. Je ho všude plno a člověk by si chvíli myslel, že by s ním lidovci mohli pomýšlet na to, že by se stali konečně relevantní stranou pro 21. století a řešit problémy, které trápí jejich obrozující se voličskou základnu. Jenže pak se v kampani sousedního kraje objeví Jirka Čunek a připomene, o čem ta strana vlastně je. Lidovecké Hunger Games o post předsedy budou snad ještě zajímavější než Grolichova kampaň.

Celkem výraznou je i středočeská hejtmanka Pecková (STAN), která musí obrazit celý prstenec měst kolem Prahy. U toho ještě myje neviditelné hejtmanské auto svého manžela. Což je vtip, kterým narážela na to, že manžel její předchůdkyně Pokorné Jermanové (ANO) jezdil služebním vozem mezi kadeřnictvím a diskotékou. Ale příliš lidí tenhle vtip nepochopilo.

Nejvíce pak na sebe jednoznačně upozornil kandidát na ústeckého hejtmana Marek Hrabáč, kterého přímo během kampaně obvinila policie z ovlivňování zakázek a eskortovala do vazby. Andrej Babiš, jenž s Hrabáčem objížděl mítinky a fotil se s ním na plakáty, jej promptně nechal vyškrtnout jak z plakátů a kandidátky, tak i ze strany a dosadil na jeho místo loajálního exministra Richarda Brabce. Ten se navíc v kraji osvědčil i jako ředitel Lovochemie, která spadá do holdingu Agrofert. Babiš tak dal na staré osvědčené rčení, že lepší je Brabec v ústecké hrsti než někdo nový ve vazbě.

Hnutí ANO bere letošní volby jako zkoušku na ty celostátní za rok. SPD se za roztleskávání Trikolóry a PRO rozhodlo naplno rozehrát rasistickou strunu už teď s tím, že nebude problém své odporné billboardy vytáhnout za rok, a ještě udělají parádu. Byl to pro ně tedy výhodný nákup. Komunisté se stále tváří, že nejsou komunisté, a kromě svého zkušeného politbyra si po vzoru evropských voleb přibrali do týmu zhrzené rajchlovce. SPOLU to má s komunikací v regionálních volbách asi nejtěžší, protože na lokální úrovni je vlastně vládnout s hnutím ANO příjemnější než třeba s Piráty. Takže tu nefunguje jejich obvyklý Antibabiš. Naštěstí si po tomhle nedovařeném chodu dáme o týden později druhé kolo senátních voleb, kde nám ­mohou vykrystalizovat vskutku bizarní dvojice do soubojů. A na těch si pak společně pochutnáme. Už teď se těším.

Text vyšel také jako editorial nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 37/2024