Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: koláž Michal Kořán

Karel Steigerwald: Okamura není chudý duchem, natož nevinný. Na stupnici zla má své místo

Karel Steigerwald

Je to nadsázka. Stupnice zla neexistuje. Kdo by kam dával Okamuru, není jasné. Blahoslavení chudí duchem, stojí psáno v knize, jejich je království nebeské. To je stupnice dobra, jaksi všeobecně platná. Můj triviální výklad zní, že chudým duchem Pán leccos promine, neb jsou nevědomí a nemohou za to. Křesťan by nesouhlasil, bere to víc nebesky: chudí duchem si uvědomují svou závislost na Bohu, stojí o jeho milosrdenství a s vděčností přijímají vše, co v jejich životech koná. Jejich chudoba ducha je chudoba vnitřní, rozjímavý stav mysli směrem k Bohu. Já dávám přednost před rozjímavostí nevědomosti a nevinnosti, když už.

Okamura chudý duchem není, natož nevinný, může za všechno. Do nebe chce. Proto si postavil na veřejnosti nevšední dům, má podobu rour. Vyhlíží nahoru, jako by ty roury chtěly už brzy odletět.

Okamurův politický program je vesměs sbírka primitivních nechutností, které se v dějinách opakovaly už tisíckrát. A tisíckrát už byly vyvráceny, prokouknuty a označeny za lži, jež vyhlazují i národy. Zní ale lákavě, chudí duchem jim věří. Okamura to ví, a proto ty lži opakuje. Že jim nevěříte, tomu se směje. Vždyť jim nevěří ani on. Vám určeny nejsou, jsou určeny blahoslaveným. Pro ně je vymýšlí, či spíše opisuje ze starých análů. V zastupitelské demokracii mají své zastupitele ve vedení země i chudí duchem. Tam, na politický vrchol, mají Okamuru po volbách vysadit. Být premiérem, pánem nad vodami… nebo alespoň podpremiérem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!