První debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou (v noci z 10.9.2024 na 11.9.2024)

První debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou (v noci z 10.9.2024 na 11.9.2024) Zdroj: ČTK / AP / John Locher

První debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou (v noci z 10.9.2024 na 11.9.2024)
První debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou (v noci z 10.9.2024 na 11.9.2024)
První debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou (v noci z 10.9.2024 na 11.9.2024)
První debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou (v noci z 10.9.2024 na 11.9.2024)
První debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou (v noci z 10.9.2024 na 11.9.2024)
22
Fotogalerie

Debata Trump-Harrisová: Jeden o koze, druhý o voze, lhali oba, nezaznělo nic nového, nikdo nevyhrál

Viliam Buchert

Slavný americký boxer Mike Tyson jednou řekl, že „každý má plán, dokud nedostane ránu do obličeje“. Přesně s touto taktikou přišli kandidáti na amerického prezidenta Donald Trump a Kamala Harrisová ve středu v noci na televizní debatu do Filadelfie. Úzkostlivě se drželi plánu, vzájemně na sobě útočili, rozdávali údery, ale „rozhodující rána do obličeje“, která by znamenala pro někoho K.O., nepřišla. Kdo je příznivcem Trumpa, pro toho vyhrál on. Kdo je příznivcem Harrisové, prohlásí za vítězku ji. Nic nového jsme se ale nedozvěděli a selhali u toho i moderátoři z televize ABC.

Novinka debaty se objevila na samotném začátku. Na rozdíl od červnové televizní diskuse ještě za účasti Joe Bidena si kandidáti podali ruce. Gesto nabídla Harrisová, která vyrazila na vzdálenost šest metrů, která ji dělila od Trumpova pultíku, ten neucuknul a vyměnili si pár zdvořilostních slov. Harrisová řekla: „Jsem Kamala Harrisová. Pojďme vést dobrou debatu.“ Trump odpověděl: „Rád vás vidím. Bavte se.“ Pak si oba poděkovali. A následovala hodina a půl vzájemného osočování a obvinění, kdo je větší lhář.

Pokud někdo čekal, že se dozvíme něco nového, tak se nedočkal. Pokud někdo čekal jasné plány, zejména v ekonomických otázkách, jak budou vypadat věci příští, tak se také nedočkal. Předvolební kampaň vrcholí a logicky převládly sliby. Pak sliby, a ještě jednou sliby. A osočování, kdo to dělal a dělá hůř a kdo líp. Co si z toho nerozhodnutí voliči, protože šlo primárně o ně, vyberou, těžko říct. Neví se ani přesně, kolik takových lidí může být. Některá zjištění tvrdí, že necelých deset procent, jiná, že kolem patnácti. S většinou, co už má vybráno, nemohla ale debata hnout ani o centimetr.

Debata nedebata

Trump byl na rozdíl od svých mítinků poměrně klidný. Na Harrisové, která nerada dává rozhovory, bylo zase vidět, že už ji její poradci něčemu naučili. Ani jeden z aktérů ale nevyužil nabízené šance. Viceprezidentka Kamala Harrisová, která je významnou součástí administrativy Joe Bidena, se nemusela nijak zodpovídat z některých nelichotivých výsledků v ekonomice, jako byla velká inflace a růst cen potravin či bydlení. Ani z toho, že její vláda nezvládala masovou nelegální migraci. Trump byl zase málo konfrontován s tím, že odmítl uznat v roce 2020 výsledky voleb, či z toho, jak se postavil k agresivnímu útoku davu na Kapitol (kde sídlí parlament) v lednu 2021. Jistěže, hovořilo se o tom, ale jak Trump, tak Harrisová často na otázky reagovali tak, že odvedli řeč úplně jinam. V tom selhali jak moderátoři televize ABC, tak celá dramaturgie debaty.

Diskuse byla sešněrovaná tím, že soupeři měli vypnuté mikrofony, když hovořil protikandidát. Harrisová se to snažila několikrát narušit. Trump se u toho tvářil jako vždy povýšenecky. Moderátoři málo tlačili na to, aby se prezidentští kandidáti drželi tématu, a pokud už to udělali, tak méně tlačili na Harrisovou, zejména u ní to nechávali být. Z tohoto pohledu to byla jedna z nejhůře řízených debat v historii.

Z věcí, které se týkaly Evropy, jsme se také nedozvěděli nic nového. Dlouho chybí některé obchodní dohody mezi USA a EU, o tom se ale nehovořilo. Pokud jde o NATO, Trump říkal, že donutil evropské státy, aby platily za svoji bezpečnost víc. To je pravda a je to správné. Harrisová vágně říkala, že USA budou dál významným spojencem v Severoatlantické alianci. Co to konkrétně znamená, nevíme. Bývalý prezident odmítl odpovědět na otázku, zda si přeje vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem, ale nabubřele zopakoval, že když bude zvolen „válku rychle ukončí“. Jak by se to mohlo stát, netušíme. V některých věcech si jak Harrisová, tak Trump, ohýbali fakta podle svého, nikdo je v tom nezastavil.

Před debatou bylo avizováno, že právě toto televizní setkání může rozhodnout volby. To si nemyslím. Nikdo nezískal tolik nových nábojů, aby se to dalo tvrdit. Všechny průzkumy ukazují, že v nerozhodnutých státech (Nevada, Arizona, Wisconsin, Pensylvánie, Michigan, Severní Karolína a Georgia) je poměr podpory nadále vyrovnaný, nebo se liší o malinko procent, což může být v rámci statistické chyby. Harrisová má větší podporu u žen a černochů, Trump u mužů a je také považován za kompetentnějšího v ekonomice.

Co se stane?

Průzkumy ale ukazují, že jen čtvrtina Američanů si myslí, že země jde momentálně dobrý směrem. To by mohlo nahrávat Trumpovi, ale Harrisová, která k tomuto stavu přispěla, se tváří, že s tím nemá vůbec nic společného. Toho exprezident v debatě využil málo. Často se odkazoval na Bidena, proto bude jedna věta z debaty často citována, a to ta od Harrisové: „Především je důležité připomenout bývalému prezidentovi, že nekandidujete proti Joe Bidenovi, ale proti mně.“

Jak víme z posledních desítek let, některé americké prezidentské debaty moc volby neovlivnily. Uvidíme, jak to dopadne letos 5. listopadu. Do kampaně totiž zasáhnou ještě další věci. Na jednu z nich se čekalo měsíce a přišla jen několik minut po skončení diskuse ve Filadelfii. Největší ikona současné americké popkultury, zpěvačka Taylor Swift, zveřejnila na svém Instagramu vlastní hodnocení debaty. Kromě jiného napsala: „Stejně jako mnozí z vás jsem dnes večer sledovala debatu. Pokud jste tak ještě neučinili, je nyní skvělý čas udělat si průzkum o daných otázkách a postojích, které tito kandidáti zaujímají k tématům, na nichž vám nejvíce záleží. Jako volič se ujišťuji, že sleduji a čtu vše, co mohu, o jejich navrhovaných politikách a plánech pro tuto zemi… V prezidentských volbách v roce 2024 dám svůj hlas Kamale Harrisové a Timu Walzovi. Volím @kamalaharris, protože bojuje za práva a věci, o kterých si myslím, že potřebují bojovníka, který je bude hájit… Chci také říci, zejména těm, kteří volí poprvé: Nezapomeňte, že abyste mohli volit, musíte být zaregistrováni! Zjistila jsem také, že je mnohem snazší volit předčasně. Ve svém příběhu uvedu odkaz, kde se zaregistrovat a kde najdete termíny a informace o předčasném hlasování…“ S láskou a nadějí, Taylor Swift.

Swift tak výrazně zasáhla do voleb na jedné straně a jen za první dvě hodiny označily více než čtyři miliony lidí tento příspěvek, že se jim líbí. Naznačuje to něco? Možná ano.