Syn amerického prezidenta Bidena Hunter

Syn amerického prezidenta Bidena Hunter Zdroj: Reuters

Hunter Biden u soudu. (3.10.2023)
Hunter Biden u soudu. (3.10.2023)
Hunter Biden u soudu. (3.10.2023)
Hunter Biden u soudu. (3.10.2023)
Hunter Biden u soudu. (3.10.2023)
6
Fotogalerie

Jefim Fištejn: Hunter Biden bručet nebude. Jako čestný občan se ke všemu přiznal

Jefim Fištejn

Hunter Biden, syn dosluhujícího amerického prezidenta, přiznal vinu ve všech bodech obžaloby spojené s daňovými úniky a jinými nekalými praktikami. Nyní se čeká na výši trestu, kterou určí příslušná soudní instance. Jak zdůraznil jeho obhájce, přiznání viny jen dokresluje jeho maximálně poctivou povahu. Coby křišťálově čestný občan chránil tím svou rodinu: nechtěl, aby byla vláčena špínou pomluv bulvárního tisku. Jeho otec prezident Biden vidí v doznání jen další důkaz toho, že Hunter je jeden z nejpoctivějších lidí, které zná. Znovu prohlásil, že je na něho pyšný jako na výborného syna a správného občana.

Jsou ovšem i jiné ohlasy na tuto událost, převážně ze zdrojů, nepřátelských táborů demokratů. Ve svém článku v deníku New York Post James Bovard zpochybňuje roli, kterou v aféře sehrály špičky berních a kontrolních úřadů, státní zastupitelé a osobně ministr spravedlnosti Merrick Garland. Hunterovy daňové úniky se totiž vztahují k období let 2014 až doteď. Jak je možné, že podvody značného rozsahu se nedostaly do hledáčku odpovědných orgánů? Tak třeba jen v loňskem roce berní úřad uložil pokuty za drobné daňové přestupky v 18 milionech případů, leč prezidentův syn mezi provinilci nebyl.

Za inkriminovanou dobu z neznámých, hlavně zahraničních zdrojů Hunter obdržel hodně přes 8 milionů dolarů, které se nenamáhal zmínit v daňovém přiznání. Někdy to prošlo, jindy ne. Kupříkladu v roce 2015 mu byla uložena pokuta ve výši skoro 113 tisíc dolarů. A berňák dokonce pohrozil, že mu bude odebrán cestovní pas, avšak nakonec si to rozmyslel.

Hunter jako vzorný občan nebyl stíhán ani v roce 2020, kdy jeho otec vedl čestnou volební kampaň proti prolhanému Trumpovi, ačkoli už tehdy vyšetřovatel kauzy David Weiss měl po ruce dostatek důkazů proti prezidentovu synátorovi. Později asistent státního zástupce Lesley Wolf vysvětlil právníkům, že hlavním důvodem, proč proti občanu Bidenovi nebylo zahájeno trestní stíhání, byla takzvaná „optika“. Optika v překladu do lidské řeči znamená obavy z toho, jak bude soudní kauza vnímána americkými voliči.

Právě proto drzý autor článku pokládá nehoráznou otázku: zda Hunterovo vynucené přiznání svým způsobem nedokazuje, že berní úřad a ministerstvo spravedlnosti v roce 2020 pomohly jeho otci Joeovi vyhrát volby? Dnes už je to otázka po výtce rétorická…

Většina komentátorů se shoduje v názoru, že i v případě odsouzení Hunter dlouho bručet nebude a jeho milující otec v čase, který mu z mandátu zbyl, syna omilostní. Ve Spojených státech, jak známo, žádný republikán nestojí nad zákonem a Hunter Biden naštěstí republikánem není. Vyšetřování skončilo, zapomeňte!