Andrej Babiš (ANO) během kampaně před krajskými volbami 2024 (září 2024)

Andrej Babiš (ANO) během kampaně před krajskými volbami 2024 (září 2024) Zdroj: Facebook - A. Babiš

Hnutí ANO vyloučilo Marka Hrabáče.
Hnutí ANO vyloučilo Marka Hrabáče.
Hnutí ANO vyloučilo Marka Hrabáče.
Babiš fantazíruje, že jeho hnutí bude v Evropě těžkou váhou
Andrej Babiš a Karel Havlíček (oba ANO) po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou (ODS) (25.6.2024)
11
Fotogalerie

Babiš si notuje s komunisty a znovu slibuje, že příští sněmovní volby budou jeho poslední

Jiří Sezemský

Andrej Babiš vstoupil do horké fáze volební kampaně. Používá nápadně podobný slovník, jako Kateřina Konečná. Jí by se líbilo znovu udělat z opozičního lídra levicového premiéra, jenž nyní oznámil, kdy skončí v politice. To samé slibuje už sedm let.

„Vláda, která za sebou nechá bilion dluhů, obrovský propad v životní úrovni, která nechá bohatnout miliardáře a chudnout 80 procent společnosti, je prostě na sundání,“ prohlašuje předsedkyně KSČM, stojící v čele koalice Stačilo!, která je jen propagačním přebalem tradičních komunistů, doplněných o hrstku stejně zaměřených levičáků.

Nejlevicovější premiér

Konečná šéfa ANO pochválila. „Andrej Babiš byl nejvíce levicový předseda v historii České republiky, a to protože měl dohodu s KSČM o toleranci kabinetu,“ prohlásila v rozhovoru pro web Lidovky.cz.

„Pokud dostaneme důvěru voličů, udělat z Andreje Babiše opět levicového premiéra by mi nevadilo. Nicméně museli bychom být v tomto přístupu daleko tvrdší, aby všechny body neshráblo hnutí ANO,“ zdůraznila nová favoritka místní pseudovlastenecké scény nakloněné Kremlu.

Babiš se od ní rétorikou neliší. Také chce sundat vládu, což je legitimní cíl každé opozice, a používá i stejný slovník. Při zahájení kampaně ANO se nesmyslně obul do podnikatelů, jimž údajně „vláda dala vydělat stovky miliard, a kteří se dnes topí v miliardách“.

Babiš i Konečná si notují a oba opomněli zmínit, že krizový rok 2022 byl z hlediska příjmů Agrofertu a jeho majitele rekordní. Tržby holdingu stouply o třetinu a jeho zisk se zdvojnásobil na 13 miliard korun. Zásadní měrou přispěl ke zdražení potravin.

Mezi vítězi krize

Úměrně tomuto výkyvu stoupl v tomto roce i Babišův osobní majetek. Časopis Forbes jej ve svém pravidelném žebříčku odhadl na 170 miliard korun, přičemž si meziročně polepšil o 62 miliard. Babiš a jeho Agrofert patřili mezi vítěze energetické krize.

Výpad šéfa ANO zřejmě souvisí s tím, že loni se jeho impériu nedařilo tolik, jako v předchozích letech - klesly mu tržby i zisk. V žebříčku nejbohatších lidí se propadl na sedmé místo, při vstupu do vlády byl druhý. To nic nemění na licoměrnosti jeho i komunistů stále bojujících proti velkokapitálu, ale jak proti komu.

Babiš opakuje demagogii, jako někteří lobbisté napojení na okruh ANO, že současná vláda zadlužuje zemi víc než jeho kabinet. Vláda ANO přitom měla k dispozici dva ekonomicky klidné roky (2018, 2019) před covidem a válkou na Ukrajině, a poté dosáhla dvou historicky rekordních schodků.

V té době se Česko zadlužovalo nejrychleji v Evropě. Dnes se podařilo tento trend přibrzdit, i když by si leckdo představoval víc, a opustit skupinu nejméně rozpočtově odpovědných evropských zemí. Je neuvěřitelné, když zadlužování kritizuje zrovna ANO a jeho satelity včetně KSČM, které se s ním už chystají do vlády.

Určitě poslední volby

Babiš nyní odkryl svoji budoucnost v podcastu Napřímo na TV Nova. „Sněmovní volby v roce 2025 budou určitě moje poslední,“ uvedl. Na víc už prý nemá věk a dodává, že ANO budoval tak, aby ho mohl v budoucnu předat dál.

„Myslím, že to hnutí dneska má plno osobností, které pokračují v tom projektu, který jsem vymyslel. Je to catch-all party, my jsme tady pro všechny, pro všechny občany České republiky,“ říká.

Skutečnost je ovšem taková, že ANO s jeho zakladatelem stojí a padá. Vůdcovský princip hnutí nahrazuje absenci programových hodnot, které se mohou pružně pohybovat podle nálad předsedy.

Až Andrej Babiš svůj projekt opustí, rychle se projeví, že jeho členskou základnu tvoří jen bezpáteřní kariéristé - mnohdy přeběhlíci z jiných stran - s jedinou jednotící myšlenkou: použít ANO jako výtah k moci a udržet se zuby nehty za cenu jakýchkoli názorových veletočů svého šéfa. Prázdnotu hnutí by vysoce pravděpodobně doprovázel vnitřní rozpad a prudký pokles preferencí.

Prospěchář starého režimu

V těchto souvislostech je zapotřebí brát Babišova slova s jistou rezervou. Odchod z politiky už avizoval několikrát a vždycky si to nakonec rozmyslel. Původně do ní ani nechtěl vstoupit.

„Nemám pro to předpoklady, jsem diskvalifikovaný. Jsem bývalý člen KSČ, bývalý pracovník podniku zahraničního obchodu. Jsem takový ten prospěchář starého režimu, který do strany vlezl, aby mohl cestovat do zahraničí, nejsem historicky morální ideál,“ řekl upřímně v září 2011 Hospodářským novinám. Dnes by už tato slova neopakoval.

Poté, co Babiš v předčasných volbách po Šlachtově policejním převratu zjistil, že tato morální diskvalifikace zase tolika lidem nevadí, prohlašoval před volbami v roce 2017, že pokud se stane premiérem, po čtyřech letech z politiky odejde.

„Já v politice nechci být déle, už jsem jí obětoval šest let svého života,“ tvrdil tehdy a poznamenal, že v roce 2021 mu bude 67 let a chtěl by se věnovat rodině a firmě. Volby vyhrál, vládu s důvěrou napodruhé sestavil, nicméně slib nesplnil a po čtyřech letech jej zopakoval.

„Je to poslední příležitost mě volit. Kandiduju naposledy. Poslední šance volit Babiše,” vzkázal před volbami. Současně dodal, že „pokud bychom skončili v opozici, no tak bych tam neseděl a z politiky bych odešel“.

Opakované odchody

Vyloučil tehdy, že by chtěl kandidovat na prezidenta. ANO skončilo v opozici, ale Babiš z politiky neodešel. Rozmyslel si i prezidentské volby, i když toho možná lituje. A znovu slibuje, že tentokrát už určitě kandiduje naposledy.

Z pohledu šéfa ANO lze jeho motivaci pochopit. Nestrávil prezidentský debakl a nechce připustit, že by odešel z politiky s cejchem poraženého. Proto veškeré svoje úsilí věnuje návratu do čela vlády, nehledě na divadélko se stínovým premiérem Karlem Havlíčkem.

Šanci má, ale nikoli jistotu. Nedávají mu ji ani současné průzkumy preferencí, které v případě ANO vzhledem k nové konkurenci spíš stagnují, a jež byly plus minus totožné nejen rok před volbami v roce 2021, ale i krátce před nimi.

Jako koaliční partneři se Babišovi nabízejí převlečení komunisté, obskurní krajně nacionalistický útvar Přísaha/Motoristé a rasistická SPD. Jen stěží si lze přitom představit, že by se po dalším případném odchodu do opozice udržel čtyři roky v Poslanecké sněmovně.