Video placeholder
Hasiči kvůli hrozbě povodní preventivně vyčistili kolejnici vrat Čertovky.
Hasiči kvůli hrozbě povodní preventivně vyčistili kolejnici vrat Čertovky.
Hasiči kvůli hrozbě povodní preventivně vyčistili kolejnici vrat Čertovky.
Pracovníci stavebních firem, které staví protipovodňové hráze na řece Svratce v centru Brna, odstraňují provizorní přejezdy a jiné překážky v korytu, které by mohly bránit průtoku velké vody. 
Hasiči v Olomouckém kraji připravují zásoby pytlů s pískem.
27
Fotogalerie

Bartkovský: Česko je best in povodně. Zatím. Připravenost politiků a záchranářů nezaslouží výsměch

Martin Bartkovský

Je to poměrně bezprecedentní situace. Na Česko se žene pohroma v podobě velké vody. Na velkou část území má napadat opravdu značné množství srážek. A děje se věc nevídaná. Politici (jak ti celostátní, tak i lokální) berou situaci vážně a navzdory výsměchu se připravují na nejhorší. Integrovaný záchranný systém je v pohotovosti a jeho jednotky preventivně brázdí své kraje a dělají všechno možné, aby byl dopad na lidi co nejmenší. A dočkávají se za to výsměchu. Přitom jen konečně všichni dělají svoji práci.

Nejsme na to zvyklí. V letech 1997, 2002 i 2012 jsme věděli, že se blíží průšvih. Tehdejší autority ale zvolily přístup „zachovejte klid“, aby se pak v holinkách fotily na břehu stoupající řeky nebo u zatopeného metra. Dnes je to jiné. Heslem, kterým se řídí, je nově: Buďte připraveni na to nejhorší, ale doufejte v to nejlepší. Velmi pomáhá, že celé Česko nebrázdí jeden generální mikromanažer, který by na hejtmany a starosty pořvával, co mají dělat. A pak by se chválil, že jsme best in povodně, zatímco by mu velká voda zaplavila půlku země.

Máme před volbami. Bylo by snadné se začít vysmívat hejtmanům, že si v předpovodním čase dělají kampaň. Je to zhruba stejně pitomé jako tvrdit, že si někdo vymyslí znásilnění jen proto, aby se proslavil. Každý jeden z nich nese spolu se všemi svými starosty odpovědnost za to, aby škody byly co nejmenší. Když se to povede, pochvalu dostanou hasiči, záchranáři a policisté. Když se to nepovede, hněv se snese na politické hlavy. Ale tak je to v pořádku, od toho tam jsou. A že se budou fotit v gumákách a s pytlem písku v ruce? Ať to klidně dělají, ale ať opravdu fungují jako krizoví manažeři a koordinátoři. A to jak teď, tak v čase nejhorším, který snad nikdy nepřijde.

Jeden pozitivní efekt na volby to ale má. Řada lidí poprvé v tomto volebním období zjistila, jak se jejich hejtman jmenuje. Myslet si, že je to ale vybičuje jít k volbám a zvednout tradičně tragickou volební účast v krajských volbách, je bláhové. Jistě, přípravy stojí peníze, ale to je v pořádku. Od toho platíme daně. Navíc stojí včasné přípravy mnohem méně, než likvidace náhlých škod, na které nebyl připraven vůbec nikdo.

Osobně sleduji s velkou úlevou, že si Česko vzalo konečně z něčeho ponaučení a situaci nepodceňuje. Jako člověk, který pochází z Děčína, tedy místa povodněmi několikrát zdevastovaného, jsem rád, že se konečně draze vybudované protipovodňové stěny vztyčují včas, že se čistí protipovodňová vrata a přehrady upouští vodu v dostatečném předstihu. Vypadá to jako příprava na povodně, jaké svět předtím neviděl, ale ony možná díky tomuhle všemu proběhnou s naprosto minimálním dopadem na lidi. A to je to hlavní. Nezbývá než poděkovat všem složkám IZS, které už několik dní jezdí po krajích a čistí koryta řek a potůčků a sledují stav obecních kanalizací. Díky tomu to možná zvládneme bez úhony. A pokud se opravdu stane to nejhorší, nemusí si nikdo vyčítat, že neudělal dost.