Extrémní deště v Česku: Rozvodněná Svratka (14.9.2024)

Extrémní deště v Česku: Rozvodněná Svratka (14.9.2024) Zdroj: ČTK / Uhlíř Patrik

Extrémní počasí v Evropě: Rumunsko hlásí po záplavách mrtvé (14.9.2024)
Extrémní deště v Česku: Stavění zábran v Jihomoravském kraji u Svratky (14.9.2024)
Extrémní deště v Česku: Středočeský kraj (14.9.2024)
Extrémní deště v Česku: Rozvodněná Vltava ve Středočeském kraji (14.9.2024)
Extrémní deště v Česku: V Ústeckém kraji se rozvodnilo Labe (14.9.2024)
11
Fotogalerie

Buchert: Velká voda někoho v krajských volbách spláchne, jiného vynese nahoru. Účast může být nižší

Viliam Buchert

Ta otázka se z velké vody vynoří stejně, jako kdykoli v minulosti: Změní řádění přírody výsledky krajských a senátních voleb, které se uskuteční již příští pátek a sobotu? V zasažených oblastech může být nižší účast voličů, protože lidé budou mít jiné starosti. To výsledky ovlivní. Pár bodů navíc mohou pak získat agilní hejtmani a starostové, kteří předvedou schopnosti zvládat problémy. Celkově lze ale pořád očekávat silnou pozici pro opoziční hnutí ANO, to by nemělo zásadně změnit ani nepřející počasí.

O tom, zda počasí (hezké nebo škaredé) ovlivní výsledky voleb se spekuluje vždy a všude a přiznejme si, že předpovědi v tomto směru často nevycházejí. Vždy více záleží více na náladě ve společnosti a také na předvolební kampani. Jenže závěr připravené kampaně letos v České republice kvůli řádění přírody vyšumí často do ztracena. Média i sociální sítě zajímá něco úplně jiného a politici musí mluvit o tom, jak zvládají situaci, nebo, co by udělali jinak, pokud nejsou u moci. Daleko více do popředí se tím logicky dostávají hlavní hráči politické scény, zejména vláda. Ta je sice hodně nepopulární, ale na problémy s vodou reaguje dobře a razantně. Jistě, přírodu to někde neporazí, ale pár bodíků to může vládním stranám přihrát. Navíc ty jdou do krajských i senátních voleb většinou v nějaké koalici, protože jejich hlavní soupeř, Babišovo hnutí ANO, je hodně silné. Mělo by většinou zvítězit bez ohledu na rozmary počasí.

Ovšem na místech, kde jsou s vodou problémy, by pár bodů navíc mohli získat agilní hejtmani a starostové, kteří prokázali své řídící schopnosti při zvládání nesnází. Vlastně jim to nahradí kampaň, což politici a političky dokážou hbitě využít.   

Velmi výrazný je například jihočeský hejtman Martin Kuba, který je i předsedou Asociace krajů, a proto se teď objevuje neustále v médiích. Kuba byl vždy velmi akční, jeho názory jsou jasné (a dodejme, že většinou s nimi lze souhlasit) a dovolil si ten luxus, že ODS na jihu Čech kandiduje v krajských volbách sama bez koaličních partnerů. Uvidíme, co to přinese. Dlouho výrazný je i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je přitom z jiného ideového těsta než Kuba. Jak se ale ukazuje, na krajích nemají vzletné myšlenky takový vliv. Tam jde více o schopnosti zvládat každý den velké i malé problémy, být lidem nablízku a důležité je i umění kompromisu. A samozřejmě – když se na občany hrne velká voda, být vůdcem. Stát v pravý čas tam, kde je to potřeba, konkrétně teď za dobře vybudovanou protipovodňovou bariérou. Vyvolávat pocit bezpečí, ne šířit paniku. 

To samé platí i pro schopné starosty obcí a měst, či pro primátory. Bez ohledu na politické tričko, které nosí. Právě teď je zásadní doba, kdy se ukáže, jak byli i v minulosti prozíraví a uměli něco zařídit. Pokud tomu tak nebylo, může jejich ambice velká voda spláchnout. U toho jedna připomínka – vidíme v posledních dnech i „vysírání“ (přiléhavější slovo jsem nenašel) některých lidí, kteří jsou někde v opozici. Chápu, že volby se blíží, ale teď by měli všichni v zasažených oblastech spolupracovat. Politické bitvy si nechte na potom.

Co ovlivní účast

Přestože jsou krajské volby pro jednotlivé regiony důležité, moc lidí k nim nechodí. Za posledních dvacet let byla nejmenší účast v roce 2004 a to pouze 29,62 procenta. Nejvyšší v roce 2008, tehdy to bylo 40,30 procenta. Tedy nic moc. V místech, která byla v posledních dnech zasažena problémy způsobené dešti a následnou velkou vodou, by mohla být účast u hlasování příští pátek a sobotu nižší. Prostě se budou řešit jiné problémy. To může mít vliv na konečné výsledky, neboť v takovém případě vždy rozhodují disciplinovaní a odhodlaní voliči. Ti žijí spíše ve velkých městech, to by mohlo pomoci různým koalicím vládních stran, přestože jejich voliči jsou na ně oprávněně naštvaní.

Jiná situace bude ve volbách do Senátu. Tam situaci velká voda moc neovlivní. „O život“ tam jde zejména v prvním kole. Protože jsou současně i krajské volby, přijde i k „senátkám“ o něco více lidí.  Rozhodující je proto potřeba postoupit do druhého kola. Tam se pak dá očekávat tradičně velmi slabá účast a někde o vítězi rozhodnou pouze tisíce či stovky hlasů. Kdo přitáhne k urnám v druhém kole své voliče, zaboduje. Senát tak počasí moc neovlivní, hlavní roli budou mít osobnosti kandidátů. A protože česká společnost je v současnosti myšlenkově i politicky velmi pestrá, vyhrát může i kandidát (kandidátka), který rozhodně nebude ten váš vyvolený.