Superdebata před krajskými a senátními volbymi

Superdebata před krajskými a senátními volbymi Zdroj: Repro CNN Prima news

Viliam Buchert: Jako sex bez vyvrcholení, taková byla tříhodinová superdebata ke krajským volbám

Viliam Buchert

Vydržet tři hodiny poslouchat české politiky musí být už z podstaty věci utrpením. Přesto se o to dramaturgie stanice CNN Prima News před krajskými a senátními volbami pokusila. Moc se to nepodařilo – většinou to bylo nudné, opakovaly se už známé věci a připomínalo to chabé sexuální hrátky bez vyvrcholení. Zatímco předsedové osmi stran se dostavili, finále obstarali jen místopředsedové ODS a hnutí ANO. A samozřejmě místo témat, které kraje obecně trápí, se hovořilo převážně o aktuálních ničivých povodních. O Senátu nepadlo prakticky ani slovo, přestože ten schvaluje zákony, které tam doputují ze sněmovny.

Problémem superdebaty na CNN Prima News byla zejména její délka. Bylo to vlastně několik diskusí za sebou, ale tři hodiny dohromady jsou k nekoukání. Ovšem v čím pozdnějším vysílacím televizním čase se hosté objevují, tím vůle diváků vydržet oslabuje. Nutkání přepnout na detektivku někam jinam bylo proto stále silnější. Navíc každý tušil, že žádnou novinku neuslyší. Vydrželi jen političtí masochisté (jako například já). Mělo to ale i jednu výhodu: stihli jste u superdebaty v klidu dodělat večeři, dát si kafíčko, chipsy i sklenici vína.

V první části debaty, které se zúčastnili Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Robert Šlachta (Přísaha) a Michal Šmarda (SOCDEM), byla zajímavá jedna Šlachtova věta, že pokud vláda v místech, které vážně zasáhly povodně, nezajistí řádné konání voleb, tak hlasování soudně napadne. Ta námitka je relevantní a způsobila by problémy. Teď je na ministerstvu vnitra, aby zabezpečilo na těchto místech volby spravedlivé a férové. Jako verbální tajtrlík se pak ukázal Michal Šmarda (SOCDEM). Naznačoval, že vláda při povodních reagovala špatně, což není pravda. Pak Šmarda říkal, že ANO a ODS kradly v Ústeckém kraji jako straky a tím obhajoval společnou kandidátku své strany v tomto kraji s komunisty. Ano, na Ústecku jsme v posledních 30 letech viděli mnoho velkých korupčních kauz, do kterých byla zapletena ODS, pak také ANO, ale ve velké míře i sociální demokracie. Šmarda na námitky proto dodal: „Musím férově říct, že mezi zloděje v Ústeckém kraji kdysi patřili i tehdejší sociální demokraté. Ti naštěstí už dávno přešli jinam – někam do ANO, Přísahy a dalších stran. Když se ho Šlachta zeptal, které bývalé sociální demokraty má na mysli v případě Přísahy, Šmarda koktal, protože jména si prý nepamatuje. Nejklidněji působil v této první části Jurečka, který toho o chodu státu věděl nejvíc.

V druhé části nastoupili Ivan Bartoš (Piráti), Vít Rakušan (STAN), Tomio Okamura (SPD) a Kateřina Konečná (KSČM). Na rozdíl od minulosti zvolil Rakušan jinou taktiku, snažil se udržet klidnější tón. Protože v krajských a senátních volbách mají starostové nejrůznějšího zabarvení šance na úspěch, mohlo by to fungovat. Bartoš byl neslaný a nemastný, je vidět, že kauza s nepovedeným spuštěním digitalizovaného stavebního řízení ho tvrdě zasáhla. Přitom kandidáti Pirátů v jiných debatách patřili spíše k lepšímu průměru. Pokud někdo někdy viděl, jak funguje tibetský modlitební mlýnek, kterým věřící dlouho točí, aby vyslali do nebe v něm uložené modlitby, tak podobně působí Okamura a Konečná. Pořád opakují stejné věci a mají stejné postupy. Šéfka komunistů alespoň zná to, co se děje v Evropském parlamentu. Jájínkovský předseda SPD nepřitahuje ničím.

Finále obstarali Martin Kupka (ODS) a Karel Havlíček (ANO). Po předsedech stran přišli jen místopředsedové. To je dramaturgický problém CNN Prima News. Oba tito politici jsou vždy velmi výřeční a dokážou prezentovat vlastně cokoli. Havlíček jel linku, kterou si ANO ke krajským volbám vybralo – rozebírat celostátní problémy, které řeší vláda, a spíše se vyhnout tomu, co tíží kraje (tím nemyslím jen dnes povodně). Babišovci se prostě rozhodli změnit nastávající hlasování v referendum o vládě Petra Fialy, která je nepopulární. Je to obvyklá metoda po celém světě. Jenže i finále superdebaty na CNN Prima News bylo bez šťávy, šlo do ztracena. Andrej Babiš, který vždy vynese nějaké nesmyslné a legrační věty, prostě chyběl…