Lukáš Pollert, český lékař a bývalý vodní slalomář

Lukáš Pollert, český lékař a bývalý vodní slalomář Zdroj: Reflex: Nguyen Phuong Thao

Povodeň zatopila a zničila město Jesením
Tady ještě před týdnem měli zahradu...
Povodeň zatopila a zničila město Jesením
Povodeň zatopila a zničila město Jesením
Povodeň zatopila a zničila město Jesením
11
Fotogalerie

Česká dezinfoscéna má žně. Po covidu a válce na Ukrajině šíří konspirace kolem povodňové kalamity

Jiří Sezemský

Dezinformační scéna nelení a šíří konspirační teorie kolem povodní. Obviňuje vládu, že straší občany a přehání protipovodňová opatření. Často se kryje s popírači covidové pandemie, kteří plynule přešli k obhajobě Putinových zájmů. Dnes mají nové téma.

Už prezident Tomáš Garrigue Masaryk říkal, že v každém národě je patologická sedlina, která těží z krizí a rozkládá demokratickou společnost. Něco podobného zažíváme i v současné době. Dynamika dezinfoscény roste exponenciálně v návaznosti na sílící ruskou hybridní válku, jež započala už po anexi Krymu.

Rozmach po ruské invazi

Její aktivity vzrostly po zamoření světa čínským koronavirem. Jeho existenci militantní antivaxeři dodnes popírají. Už tehdy odmítali všechna ochranná opatření, která údajně sloužila jakýmsi globalistům k ovládnutí lidstva. Tedy těch, kdo se tomuto ďábelskému plánu podvolí.

To není obhajoba chaotického modelu řešení pandemie Babišovou vládou, ale opačným a velmi nebezpečným extrémem šířeným těmito kruhy je nedělat vůbec nic.

S odezněním pandemie dostala dezinfoscéna nový impuls v podobě ruské invaze na Ukrajinu. Nekriticky přejímá kremelskou propagandu a vyvolává nenávist vůči napadenému národu přesně tak, jak Putin potřebuje. Dnes mnozí z nich pokračují v distribuci lží o povodňové kalamitě.

Antisystémoví aktivisté jsou velmi akční a kreativní. Neváhají rozebírat, že povodně jsou vyvolány uměle a že mediální „hysterie“ jen slouží k odvrácení pozornosti od údajného zapojení České republiky do třetí světové války. Myslí si, že jde jen o řízené divadlo před pražským setkáním náčelníků generálních štábů členských zemí NATO.

Tajný nástroj Američanů

Další se pozastavují nad tím, že nemůže být žádná náhoda, že údajně prší jen nad Českem. Může za to prý tajný nástroj americké armády HAARP, který podle nich ovlivňuje počasí. Tato tradiční konspirační teorie byla mnohokrát vyvrácena, jelikož toto vědecké zařízení fungující v ionosféře nemá s počasím nic společného.

Jiní vyzývají k tomu, aby lidé neposlouchali nařízení státních úřadů. Někteří využívají ruskou sociální síť Telegram. „Vláda se nás chystá deportovat, dobytčáky jako obvykle?“ táže se zde profil Valkýra, přirovnávající pokyny k evakuaci k nacistickým deportacím do koncentračních táborů.

Stranou nezůstává přiživování protiukrajinských nálad. Ukrajinci prý podle místních putinovců nechtějí při povodních pomáhat. Ukrajina přitom byla jednou z prvních zemí, která nabídla Praze materiální i personální pomoc při odstraňování následků tragédie.

Typickým představitelem této scény, jenž se přesunul z antivaxerského spolku Zdravé fórum odmítajícího proticovidová opatření přes sdílení protiukrajinských dezinformací ke zpochybňování povodní, je hlavní představitel této iniciativy Jan Tománek.

„Vlastně se opět šíří strach jako za covidu, který ale lidi jen paralyzuje a dělá z nich nemyslící a na pomoc čekající bytosti,“ napsal Tománek, podle něhož lidé „někam zastrčili mozek“. Jistě tím nemyslel sebe.

Normální déšť, mediální lynč

Zdravé fórum reprezentuje i lékař Lukáš Pollert, který nevynechá žádnou příležitost, aby mohl svými komentáři plout proti proudu. Vyslovil se proti „mediálnímu lynči“ vodáků, kteří hazardují se svými životy a sjíždějí rozvodněné řeky. Dřív to prý nikomu nevadilo.

Už tehdy to jistě bylo na vlastní nebezpečí a ne každý má schopnosti olympijského vítěze. Naopak jiný olympijský vítěz Vavřinec Hradilek před tímto hazardem varuje.

„Co se změnilo? Mediální obraz reality je jiný než skutečná realita. A propos, díky internetu nás střídá jedna apokalypsa za druhou, není-liž pravda?“ táže se Pollert. Změnil se hlavně Pollert, jenž rozšířil řady obskurních glosátorů na sociálních sítích.

Šíření lži kolem povodní se nevyhnuli ani někteří opoziční politici. Poslanec Jiří Kobza, kandidát na senátora i hejtmana koalice SPD, Trikolory a PRO ve Středočeském kraji, lživě prohlašoval, že by se dnes hodily mostní tanky a konstrukce, které vláda odeslala na Ukrajinu. Jednak jsou stále k dispozici, a navíc nejsou zapotřebí.

Okamurova kolegyně z karlovarského zastupitelstva Věra Maříková rovněž soudí, že vláda stále udržuje lidi ve strachu a mimo normálního deště nic nevidí. Od podobného prohlášení senátního kandidáta Stačilo! v litoměřickém obvodu Jana Skalického se distancovala i KSČM.

Bývalý zastupitel za ANO v děčínském zastupitelstvu a účastník demonstrací proruského aktivisty Ladislava Vrabela bagatelizoval povodně, jež si už vyžádaly čtyři oběti a škody v řádu několika desítek miliard korun.

„Vláda umí jen strašit – covidem, válkou na Ukrajině a teď povodní. A to proto, že chce zřejmě ovlivnit víkendové krajské a senátní volby,“ uvedl Skalický ve videu před jezem Střekov. „Já se ptám: je tohle opravdu velká voda, která musí zavřít výstavy, zavřít akce? Lidé zůstávají doma a mají být v trvalém tlaku, v trvalé panice.“

Masarykova slova platí

Dalo se to očekávat. Nejrůznější pomatenci operující na sociálních sítích považují evakuaci a další záchranné práce za spiknutí vlády, která zřejmě bezdůvodně vypouští přehrady. Ve spolupráci se západními mocnostmi manipuluje počasím, aby mohla omezováním svobod vyzkoušet povolnost postižených lidí k přípravám na válku.

Šiřitelé konspiračních bludů zneužijí každou příležitost, aby mohli sypat písek do soukolí společenské soudržnosti – i v tak vážných souvislostech, které mohou ohrožovat nejen majetky tisíců lidí, ale i jejich životy.

Masarykova slova o „patologické sedlině“ parazitující na demokracii, což tehdy vztahoval k nastupujícímu fašismu, platí beze zbytku i dnes.