Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO

Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO Zdroj: Zbyněk Pecák

Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO
Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO
Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO
Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO
Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO
9
Fotogalerie

Kryštof Pavelka: Povolební Česko aneb Tady je Babišovo!

Kryštof Pavelka

Hnutí ANO ovládlo krajské volby. Oproti roku 2020 si připsalo více než sto nových mandátů. Šéf a majitel strany ANO je v nejsilnější mocenské pozici od roku 2017, kdy zvítězil ve volbách do Poslanecké sněmovny. Dokáže ANO svůj drtivý úspěch zopakovat i příští rok?

ANO výrazně vedlo už od zveřejnění prvních sečtených procent hlasů a obří náskok si strana udržela až do konce sčítání. Od druhé ODS jí nakonec na celorepublikové úrovni dělí rozdíl sedmi set tisíc hlasů.  Strany vládní koalice tak nakonec udržely jen jihočeský a jihomoravský kraj. Především jihočeský hejtman Kuba, který bude moci sestavit jednobarevný krajský kabinet, potvrdil, že má svůj region bezpečně v rukou. Tradiční záměr všech opozičních stran, tedy vydávat volby nižších řádů za celostátní referendum o vládě, nyní Babišovi a spol. bezpečně vyšel.

Pětikoalice jako celek inkasovala výprask a konkrétně Piráti jsou zralí na vyvěšení bílé vlajky místo té s lebkou a hnáty. V centrále koncernu Agrofert na pražském Chodově, kde sídlí i politická divize firmy, tedy hnutí ANO, bylo v sobotním odpoledni naopak vše zalito sluncem. A to nejen kvůli panujícímu babímu létu, které v posledních dnech vystřídalo přívalové deště. Obava, že povodně, při nichž se stát a jeho složky ukázaly jako připravené, profesionální a funkční, spláchnou naděje Andreje Babiše, se nepotvrdila. Tím, kdo k volbám nakonec většinově nepřišel, byli vesměs voliči vládních stran.

MultiHavlíček

Kolem půl čtvrté dorazil do chodovského volebního štábu místopředseda hnutí Karel Havlíček. Do tohoto politika se kvůli jeho extrémnímu pracovnímu nasazení, kdy kumuloval ministerské posty, spal tři hodiny denně a také kvůli poněkud škrobeně robotickému způsobu vyjadřování ráda strefuje sociální bublina městských liberálů. Většinový volič však zřejmě přesně tyto vlastnosti na Havlíčkovi oceňuje. Ve Středočeském kraji, kde kandidoval na posledním, sedmdesátém místě kandidátky, Havlíčka voliči kroužkováním katapultovali na první místo.

Někdejší multiminsitr tak zcela zastínil lídra kandidátky, širší veřejnosti nepříliš známého poslance Tomáše Helebranta. Havlíček musel ještě na chodníku před štábem krotit dohady  novinářů, zda se tedy bude ucházet o post středočeského hejtmana. “Tomáš Helebrant je stále náš lídr ve Středních Čechách. Na tom se nic nemění. Vyjednávání začnou ještě dnes večer.” Reagoval Havlíček na dotazy srocených novinářů. Možnou koalici s třetí SPOLU, která v regionu dosáhla na sedmnáct procent a třináct mandátů, Havlíček dle svých slov “nevyloučil”, narozdíl od druhých STAN. Nebylo to v ten den naposledy, kdy někdo z triumfující strany ANO vypustil pokusný balonek směrem ke SPOLU, respektive k ODS.

Bůh a premiér

Andrej Babiš, muž který kvůli všudypřítomnosti na volebních billboardech napříč republikou budil dojem, že se nechal naklonovat ve třinácti verzích do třinácti krajů, přišel do chodovského štábu kolem páté odpolední. To už bylo vítězství ANO zřejmé a masakr vládních stran neoddiskutovatelný. Přibližně v době, kdy se Babiš postavil před hrozen novinářů, nabídlo vedení Pirátské strany své funkce k dispozici.

Viditelně dobře naladěný šéf ANO před média předstoupil s úsměvem a volil mnohem méně konfrontační tón, než obvykle. Dokonce si připravil malý vtípek. Když šel po chodníku směrem k čekajícím žurnalistům, z mobilu mu nahlas hrál song britského boybandu One Direction. Prý na oslavu. Babiš nejdříve zahrnul chválou Karla Havlíčka. “Karel je bůh, umí oslovit podnikatele i zaměstnance, střední třídu i dělníky. No a já to umím s důchodci.” Vysvětloval úspěch ANO  Babiš. Pak, poněkud nečekaně, vysekl poklonu hejtmanu Kubovi. “Vždycky jsem říkal, že tohle by měl být premiér za ODS. Svou pozici si odmakal a je skvělý marketér.” Uvedl Babiš.

Améba

Babišovy vstřícné výroky vůči mimořádně populárnímu hejtmanovi Jihočeského kraje nezazněly náhodou. V ODS existuje, zejména na regionální úrovni, silná frakce, která vnímá liberalizaci a “měknutí” strany jako cestu do pekel a zejména jí vadí koaliční partnerství s Piráty. Současná vláda, prozápadní, jednoznačně protiruská a odmítající vlnu konspiračního národovectví, která zmítá celým Západem, existuje jen díky tomu, že propadl jeden milion hlasů voličů protestních, antisystémových a otevřeně kolaborantských stran. Nedá se počítat s tím, že za rok se bude tento zázrak opakovat.

Výsledky krajských voleb
ANO
292
background:#3c2775;
35,38 %
842 947 hlasů
ODS
54
background:#2585d6;
5,90 %
140 544 hlasů
STAN
38
background:#84C4F0;
5,47 %
130 347 hlasů
KDU + ODS + TOP 09
31
background:#747989;
5,50 %
131 058 hlasů

ANO si zjevně už nyní připravuje půdu pro handl: Buď ODS sestaví vládu s Babišem, ovšem bez účasti profesora Fialy. Jeho místo by v čele partaje musel zaujmout někdo jiný, někdo jako hejtman Kuba, o kterém se sám Babiš vyjadřuje pochvalně i v situaci, kdy v Jižních Čechách jako v jediném kraji v republice rozdrtil kandidáty ANO. Nebo ANO přizve do vlády postavy typu komunistky Konečné, komerčního fašisty Okamury, či hajlujícího youtubera Turka. Česká pravice tak bude mít na výběr: držet se zásady nespolupracovat s Babišem na vládní úrovni, nebo překročit Rubikon. A riskovat, že améba ANO tuzemskou pravici vysaje a pohltí, jako to už předtím udělala se sociální demokracií.