Jaromír Soukup

Jaromír Soukup Zdroj: Reprofoto TV Barrandov

Martin Bartkovský: Pražský hrad Jaromíra Soukupa. Kdo může vyhrát příští volby a kdo teď dostal výprask?

Martin Bartkovský

Zatímco všechny oči sledovaly souboje parlamentních i neparlamentních stran v krajských či senátních volbách a z jejich výsledku se jaly analyzovat stav naší demokracie či oblíbenosti vlády, mně v hlavě klíčila celý týden úplně jiná myšlenka. Nebál bych se to, co se mi odehrává v hlavě, označit za malou konspirační teorii. Ale proč se o ni s vámi nepodělit. Obsahuje Pražský hrad, Jaromíra Soukupa, Roberta Šlachtu a Andreje Babiše.

Už před volbami byly z různých průzkumů jasné dvě věci. Že vláda Petra Fialy dostane výprask a že nikoho moc nezajímají krajská a regionální témata, i když převážně o nich volby do krajů jsou. Samotné volby pak ale hlavně ukázaly, že dvě třetiny oprávněných voličů nezajímají volby jako takové, takže se k nim neobtěžovali přijít. Minimální efekt na rozhodování voliče pak mají i předvolební debaty. S tím bych byl ochoten i souhlasit, protože při televizním orloji dvanácti politických apoštolů zazní něco nového jen výjimečně. A já mám pocit, že letos se ta výjimka stala. Byl jí Jaromír Soukup.

Česká televize nastavila absurdní pravidlo – do debaty před krajskými volbami oslovila celostátní politiky a lídry stran, současně ale zakázala vstup těm, co kandidují. Což bylo přímo smrtící pro stranu Přísaha Roberta Šlachty, protože tam v každých volbách kandiduje vše, co má nohy a ruce. Bývalý policista tak oslovil svého kamaráda a bývalého televizního magnáta Jaromíra Soukupa. Ten není člen strany, pouze sympatizant, a o své nominaci se dozvěděl pár dní předtím. A rozhodně se nedá říct, že by v debatě vyhořel. Naopak. Předvedl velice slušný výkon. Vtom mě to napadlo. Je tohle příští prezidentský kandidát opozičního tábora?

Jestli se Jaromíru Soukupovi nedá něco upřít, je to snaživost a píle. V době, kdy se z důvodu nedostatečných personálních i finančních zdrojů postavil sám před kameru, vzbudil celonárodní výsměch. Jenže on si z toho nedělal vůbec nic. Každý týden byl schopný přidat jeden či dva nové pořady. Sledovanost jeho stanice sice nestoupala, ale ani neklesala. Jaromír Soukup se stal internetovým vtipem. A učil se. Postupně se uklidnila jeho dikce i práce s neverbální komunikací. Zklidnil se a dnes je schopný před kamerou formulovat kultivovanou větu v normální hlasitosti.

Při debatě sice udělal několik chyb, pletl si některé politické strany a nebylo mu úplně přesně jasné, kdo má jaké kompetence ve státní správě. Ale to nemá normální divák šanci postřehnout. Pletou si to i ostřílení politici. Mezi dvěma znepřátelenými tábory ale působil jako uklidňující prvek. Zatímco Tomio Okamura křičel na Markétu Pekarovou Adamovou, Kateřina Konečná na Mariana Jurečku a Alena Schillerová na Ivana Bartoše s Vítem Rakušanem, Jaromír Soukup vždy mluvil přímo k divákům a nezaútočil ani na jeden tábor. Působil jako dokonalý střed. Pravda, byl tam ještě Vladimír Špidla, ale kdybych vám to neřekl, tak byste si nevzpomněli.

A teď k té konspirační teorii. Není tajemstvím, že si Andrej Babiš v Přísaze a Motoristech buduje koaliční partnery. Skládat vládu s komunisty či SPD se mu totiž (znovu) nechce. Samozřejmě je tu ta myšlenka udělat to s ODS, ale pořád si myslím, že je tenhle proud i po proběhnutých volbách v občanské demokracii v menšině. Šlachta, Turek a Macinka jsou ale spojenci zaštítění náručí Václava Klause, se kterým si Babiš notuje od loňského května, kdy si udělali selfíčko na konzervativní konferenci v Maďarsku. Babiš na prezidenta kandidovat nemůže, už to zkusil a drtivou porážku neskousl doteď. A nikdo jiný z ANO nepřichází moc v úvahu. Turek polarizuje společnost, Šlachta nemá dobrý slovní projev a Macinku nikdo nezná. Tihle lidé se navíc pokusili dostat do Senátu Borise Šťastného, ale ten i přes masívní podporu a drahou kampaň shořel už v prvním kole, kdy ho přejel Pavel Fischer.

Jaromír Soukup je ale něco jiného. Při debatě ČT ukázal, že umí mluvit klidně a k věci. Zná ho celý národ. Kombinuje v sobě rozdováděnost na sociálních sítích Aleny Schillerové a hujerskou pracovitost Karla Havlíčka. I když jeho podnikání nebylo dvakrát úspěšné, marketéři z ANO z něj udělají byznysového génia. Filip Turek ho bude vozit v jaguaru po celém Česku, Václav Klaus prohlásí, že je jeho přímým následovníkem, a Miloš Zeman se při troše štěstí nevyjádří vůbec. Nevím, jaký teď mají spolu vztah poté, co se oběma vysmáli Číňané. Soukup by v prezidentských volbách spojil opoziční i „propadlé“ hlasy, trucující voliče pětikoalice i lidi, kteří pojímají volby jako vtip. Pokud se tak stane, bude mít Petr Pavel v roce 2028 opravdu vážného protikandidáta. A nám ostatním tak zbývá jediná otázka. Pokud usedne Jaromír Soukup na Pražský hrad Jaromíra Soukupa, kdo bude první dáma?

Text vyšel také jako editorial nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 39/2024Reflex 39/2024|Archív