Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO

Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO Zdroj: Zbyněk Pecák

Jana Bendová: Havlíček je bůh, ale premiérem nebude. Babiš šťourá do ODS, aby jím příště nebyl ani Fiala

Jana Bendová

Karel Havlíček se svým pejskem objeli střední Čechy a vyhráli zde Babišovu hnutí volby. Rozjásaný šéf poté řekl, že Havlíček je bůh. ANO poslední dobou vůbec rádo zabrušuje do náboženství. Andrej Babiš před prezidentskými volbami nosil Jezulátko v kapse, na Čapím hnízdě nechal vysvětit kapličku, u níž se modlila Alena Schillerová. Po krajských volbách tu tak máme dvě nezásadní otázky: Stačí Havlíčkova boží kompetence na post příštího premiéra? A je-li Havlíček bůh, co je paní Schillerová? Anděl? Vzhledem k tomu, že se jí volby v domovském Jihomoravském kraji nevydařily, tak spíš padlý anděl ANO.

Hlavní soupeř ANO, vládní strany, se radovat nemohou a Babiš jim ještě přitápí (jako by si na to s tím pirátským vlnobitím nestačily samy).  Ve Středočeském kraji ANO láká bronzové SPOLU do koalice výměnou za hejtmanský řetěz pro Jan Skopečka z ODS. V řadě krajů sice už dnes ANO s ODS i dalšími vládními stranami spolupracuje, ale velký Středočeský kraj je něco jiného, symbolického. Pokud si Skopeček řetěz od anoistů vezme, voliči budou mít za to, že odéeska půjde s arcinepřítelem Babišem příští rok klidně i do vlády. Petr Fiala pak premiérem jistě nebude. Teď sice říká, že má jasnou představu, jak voliče znovu získat, ale odvolání Ivana Bartoše kvůli zpackané digitalizaci na to nestačí. Chce to zázrak. Možná by v tomto ohledu poradila náboženská sekce ANO. S komunistickou dračicí Konečnou se totiž Babišovi do vládnutí chce méně než s ODS.  A už pro to něco dělá. Nadbíhá odéesákům, co nejsou „antibabiš“, a haní Petra Fialu. Zkrátka rozděl a panuj.

Pokračování 2 / 11

Fiala opisuje Klause

Tisková konference ODS k výsledkům krajských a senátních voleb (21. 9. 2024)

Volební výprask ODS podle Petra Fialy „není úspěch ani fatální neúspěch“. To je stejně chlácholivý eufemismus jako někdejší Klausovo „nevítězství“ alias „nevýhra“ po porážce od Špidlovy ČSSD.

Pokračování 3 / 11

Babišovo rozděl a panuj

Volební štáb ANO: Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk

Fiala je slabý kus, v Africe by ho sežral lev, říká posměšně Andrej Babiš v rámci své strategie vrážení klínu do ODS, čímž si dělá předpolí pro možnou koalici ve své příští vládě. Potíž je, že v takové vládě by odéesku sežral Andrej Babiš. 

Pokračování 4 / 11

Muž přes palubu

Tiskovka Pirátů: Ivan Bartoš a Jakub Michálek (24.9.2024)

Vládní loďka se na povolebním moři kymácí a premiér odvolal koaličního vrchního piráta v rezignaci Ivana Bartoše. Jak se to říká méně diplomaticky? Hodil ho přes palubu. 

Pokračování 5 / 11

Okamurova (ne)ziskovka

Volby 2024: Tomio Okamura sleduje ve štábu SPD výsledky (21.9.2024)

V předvolební superdebatě na ČT se Tomio Okamura opět navážel do politických neziskovek. Na námitku, že i SPD má politický institut s miliónovými příspěvky od státu, opáčil, že to je něco jiného. Rozumíme, u okamurovců nejde o politickou neziskovku, ale o politickou ziskovku.

Pokračování 6 / 11

Havlíček je bůh, Babiš šéf

Volební štáb ANO: Karel Havlíček (21.9.2024)

Karel Havlíček je bůh. Tak ocenil Babiš nasazení svého stínového premiéra ve středních Čechách. A bude prý i kandidátem na skutečného premiéra, pokud on, Babiš, už nebude mít pro hnutí přidanou hodnotu. Tak to má Karel smůlu, premiérem nebude, v ANO je víc než bůh šéf.

Pokračování 7 / 11

Přísaha Jaromíra Soukupa

Jaromír Soukup

Jaromíra Soukupa, který kvůli dluhům přišel o televizi Barrandov, povolal do služeb Robert Šlachta. Pro jeho Přísahu může být výřečný Soukup posilou. Ale pozor, aby se z Přísahy Roberta Šlachty zakrátko nestala Přísaha Jaromíra Soukupa. 

Pokračování 8 / 11

Grolich bez páva

Koalice v Jihomoravském kraji: Grolichova SPOLU si plácla se Starosty pro Jihomoravský kraj v čele s Františkem Luklem(21.9.2024)

Jihomoravské hejtmanství Jana Grolicha utratilo skoro čtyři milióny z veřejných peněz za fotografy. Grolichovi se evidentně tahle investice vyplatila. Stejně jako se kdysi vyplatila ta dvoumiliónová do ministerského focení Aleně Schillerové. Jen chudák páv u Grolicha ostrouhal.

Pokračování 9 / 11

Síkelova role

Jozef Síkela na bezpečnostní konferenci Globsec

Běží spor, zda je mezinárodní partnerství přidělené budoucímu českému eurokomisaři Jozefu Síkelovi silným ekonomickým portfoliem, o němž snila Fialova vláda, anebo debaklem, jak se posmívá opozice. Síkela se přinejmenším může utěšovat, že není malých rolí, jen malých herců.

Pokračování 10 / 11

Panenko skákavá!

Josef Váňa

Nový poslanec za ANO, dostihová legenda Josef Váňa, chce ve sněmovně především změnit zákony týkající se dostihů, aby prý mohl totalizátor přijímat sázky na živá zvířata, čímž by tento sport získal víc peněz. Že nerozumíte? Tak to nevíte, co „našelidi“ trápí. 

Pokračování 11 / 11

Vřelá náruč Moskvy

Vladimir Putin v Moskvě (září 2024)

Kreml sestavil seznam sedmačtyřiceti zemí včetně Česka (Slovensko a Maďarsko tam nejsou), které jsou „v rozporu s tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami“. Jejich občané trpící „vnucováním neoliberálních destruktivních postojů“ dostanou přednostní možnost žít v Rusku. Da, da, v Rusku by chtěl žít každý.