Ivan Bartoš po jednání s prezidentem Petrem Pavlem.

Ivan Bartoš po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Páral: Odveta korupčníků, nebo neschopný ministr Bartoš? A co bude s digitalizací dál?

Pavel Páral

Odvolání Ivana Bartoše z funkce pirátského vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj přineslo na politickou scénu opět známé a úspěšné téma korupce, mafiánů a hesla „všeci tady kradnú“. Bartoš po skutečně nestandardním odvolání odmítl, že by nezvládl digitalizaci stavebního řízení. Přestože se proti ní už čtvrt roku bouří stavebníci, projektanti i úředníci stavebních úřadů. Za vše prý může skutečnost, že připravil o miliardový byznys „velké kluky z ODS“.

Příznivci Pirátů na sociál­ních sítích i v médiích nyní jedou příběh démonického politika ODS a současného šéfa Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka, který ještě za minulé, Babišovy vlády s ministryní Klárou Dostálovou i zástupci dalších partají, včetně Pirátů, připravil tendr na digitalizaci stavebního řízení za dvě miliardy korun. A nyní padají obvinění a splétají se konspirační teorie, že to bylo pro jeho politicko-byznysové kamarády z ICT unie a Bartoš jim to po svém nástupu zatrhl.

Zajíček zlým vlkem

IT zakázky jsou vděčným tématem investigativních novinářů léta. Je přitom nepochybné, že Zdeněk Zajíček jako vlivný politik ODS u mnohých z nich byl, nicméně neexistují žádné indicie, že by se někde umazal, a obvinění padají až příliš snadno a bez nějakého doložení. Démonizovaná ICT unie, kterou vede, je přitom dlouhá léta existující spolek velkých středních i menších firem, jaké existují i v jiných oborech. Stačí se podívat na členy. Najdete tam Microsoft, Dell, Cisco či SAP. Ale i ctihodné státní instituce, jako je Česká pošta či Státní tiskárna cenin. Tvrdit, že ti všichni jsou čistí jak slovo boží, by asi bylo naivní, ale chtělo by to něco konkrétnějšího než nabízené spekulace.

Momentálně je z hlediska podezíravců v hledáčku jeden z nejmenších členů, společnost VITA Software, která už desítky let dodává stavebním úřadům software pro agendu stavebního řízení. Během let byli dost úspěšní a poskytují služby zhruba čtyřem pětinám stavebních úřadů, které je nedostaly v nějakém podezřelém tendru od vlády, ale samy si software vybíraly a platily.

Jde o prográmek, jenž pomáhá úředníkům zpracovávat žádosti, přiděluje čísla jednací, komunikuje s katastrálním úřadem a dokáže z něj získat potřebná data atd. Do digitalizace řízení v dnešní podobě má daleko. A VITA fakt nejsou žádní velcí kluci. Podle údajů z obchodního rejstříku za rok 2022 měli hospodářský výsledek čtyři a půl miliónu korun a něco přes osmnáct miliónů vlastního jmění. Nové digitální stavební řízení by je sice připravilo o byznys, snaží se tudíž uhrát, co se dá, ale hledat za nimi mocné hráče z ODS a spiklence, kteří připravili o pozici ministra Bartoše, je trochu přitažené za vlasy.

Zpackané tendry

Je objektivní skutečností, že Bartoš zdědil po Dostálové koncept výběrového řízení na dodavatele digitálního systému za dvě miliardy a zarazil ho jako předražený, což byla nejspíše pravda. Sám vypsal na jaře loňského roku výběrové řízení za 650 miliónů, které ještě před jeho vyhodnocením napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže firmička ze severní Moravy Systém Servis s.r.o. se šesti zaměstnanci. A ÚOHS jí vyhověl v první instanci na začátku léta a v druhé, rozhodnutím o odvolání k předsedovi úřadu loni v listopadu, soutěž definitivně rušil. Pokud si najdete zdůvodnění rozhodnutí na stránkách ÚOHS, asi se nebudete příliš divit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!