Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) si i s pomocí českého expremiéra Andreje Babiše (vlevo) plní svůj sen o velké frakci evropských vlastenců.

Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) si i s pomocí českého expremiéra Andreje Babiše (vlevo) plní svůj sen o velké frakci evropských vlastenců. Zdroj: Profimedia

Oslava 80. narozenin Miloše Zemana: Peter Pellgrini a Viktor Orbán.
Oslava 80. narozenin Miloše Zemana: Přípitek s politickými hosty.
Maďarský premiér Viktor Orbán a současný polský premiér Donald Tusk
Maďarský premiér Viktor Orbán a současný polský premiér Donald Tusk
Maďarský premiér Viktor Orbán na summitu NATO ve Washingtonu.
16 Fotogalerie

Brusel žaluje Orbána za úřad pro národní suverenitu. Vytváří seznamy „fanoušků války“

Oliver Adámek

Evropská komise bude žalovat Maďarsko u Evropského soudního dvora za takzvaný zákon o ochraně suverenity. Tím Orbán vytvořil speciální úřad, který se má zabývat pronikáním cizích vlivů do Maďarska. Zatím byl v praxi využit především na kontrolu některých nezávislých médií.

Nový zákon o státní suverenitě přijal maďarský parlament vloni, speciální Úřad pro ochranu suverenity začal fungovat letos v únoru. Součástí zákona je také ustanovení zakazující politickým stranám a kandidátům přijímat peníze ze zahraničí, za což hrozí dokonce vězení. Co přesně je narušení maďarské suverenity, pak legislativa definuje jen velmi vágně.

Považuje se za něj třeba „dezinformační počínání, které směřuje k ovlivnění demokratické diskuze a státních a společenských rozhodovacích procesů.“ Tím vzniká značná svévole v tom, koho bude stát pro narušování suverenity popotahovat. Šéfa Úřadu navíc jmenuje na návrh premiéra prezident na šest let a parlament nemá možnost jej odvolat. Orbánův člověk tam tak zůstane, i kdyby snad jeho Fidesz prohrál příští volby. Takhle zabetonované jsou pozice orbánovských úředníků i v mnoha dalších institucích.

Zároveň zákon nově neumožňuje dávat politickým stranám darovat peníze anonymně. Doteď to využívali především dárci opozičních stran. Předseda poslaneckého klubu Fideszu Máté Kocsis dokonce narovinu řekl, že cílem zákona je „omezit z ciziny placené novináře, podvodné neziskovky a dolarové politiky.“

Na jaře už se zákon začal přetavovat do praxe: úřad pro suverenitu zahájil řízení proti deníku Átlátszó a maďarské odbočce Transparency international. Následně vytvořil seznam médií „podporujících válku“, kam zařadil většinu kritického tisku v Maďarsku. Časem se tedy v zásadě potvrdily původní předpoklady – že tato norma bude další z řady nástrojů Orbánova tábora k drobným či větším ústrkům proti kritickým hlasům všeho druhu.

Evropská komise proto teď proti Maďarsku zahájila další řízení pro porušování unijních smluv. Podle ní se dotýká jednak porušování hodnot demokracie a právního státu, ale také třeba ochrany osobních údajů. Otázka „suverénního“ úřadu se tak stane další epizodkou v nekonečných soubojích Budapešti s Bruselem. A komu to prospěje?

Nejspíš oběma stranám. Orbán konflikty s EU potřebuje, protože mu pomáhají tvořit příběh o tom, že Brusel Maďarům škodí kvůli odmítání migrace a války. A Evropská komise zase dostala další klacek na Orbána, příležitost ukázat, že na něj taky má páky. V Maďarsku se téměř jistě nic nezmění. Alespoň ne do voleb.