Volební štáb ANO: Andrej Babiš

Volební štáb ANO: Andrej Babiš Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Babiš ficovsky zastrašuje a útočí na veřejnoprávní média. Český rozhlas se proti jeho lžím ohradil

Jiří Sezemský

Andrej Babiš zkouší, co všechno mu projde. Během obstrukcí důchodové reformy znovu zaútočil na veřejnoprávní média. Tentokrát zašel příliš daleko. Bez důkazů obvinil Český rozhlas z „korupce“, a ten si to nenechal líbit.

„Hlásím, že Alenka mě pověřila obstruovat, takže budu mluvit dlouho,“ uvedl šéf hnutí ANO svoje vystoupení v Poslanecké sněmovně, jež projednávala změny v důchodovém systému. Po třiceti hodinách diskusí prošly do závěrečného čtení.

Babiš se dnes nechává slyšet, že žádná důchodová reforma není zapotřebí. Avizuje, že zruší všechny už schválené či připravované změny v důchodovém systému, směřující k dlouhodobější finanční udržitelnosti. Zastaví prý „okrádání“ důchodců, ale vystavuje tak riziku mladší generace.

Hnutí ANO, které převzalo voličský elektorát sociální demokracie, by v případě návratu do vlády dělalo to samé, co za vládnutí s ČSSD. Změkčilo by parametry přiznání a výpočtu penzí a „korumpovalo“ by mimořádnými valorizacemi svoji klíčovou voličskou skupinu, která jej i při nižší účasti masívně podpořila v krajských volbách.

Útok na Český rozhlas

Ve stínu projednávaných změn v penzijním systému mediálně téměř zapadl další nehorázný útok Andreje Babiše na veřejnoprávní média. Na programu je totiž i navyšování televizních a rozhlasových koncesionářských poplatků o celkem 25 korun měsíčně. Nezvyšovaly se už šestnáct, v případě rozhlasu devatenáct let.

Sporné a nejasně vymahatelné je rozšíření plateb na domácnosti bez televize a rádia na chytré telefony a tablety. Tento německý model prosazuje zejména nový generální ředitel České televize Jan Souček, který současně navrhoval mnohem vyšší poplatky. 

Tentokrát nešlo o tradiční folklór napadání veřejnoprávních médií, že jsou údajně provládní. Šéf ANO znovu zopakoval, že je hodlá zestátnit a dostat pod kontrolu státního rozpočtu. Nyní si vzal na paškál hlavně Český rozhlas, jejž fakticky obvinil z korupčního jednání. To je proti minulosti novum.

„Včera večer jsem měl takové jednání s lidmi z okruhu soukromých rádií, no a oni normálně údajně, ale tak samozřejmě to nikdo nepřizná, ani nemám na to důkaz, ale samozřejmě mám své zdroje jak novináři, a normálně ve vedení Českého rozhlasu jim řekli naplacato: Nesnažte se, my máme dohodu. Oni nám dají prachy a my jim pomůžeme je zase zvolit. Takže tak to je, vážení, tak to je,“ prohlásil doslova.

Absurdní a bez důkazů

Český rozhlas se vzápětí vůči tomuto bezprecedentnímu nařčení důrazně ohradil. Vzhledem k jeho závažnosti uveďme celou reakci ředitele komunikace Jiřího Hošny.

„Andrej Babiš dnes ve svém projevu nařknul vedení Českého rozhlasu z toho, že výměnou za zvýšení rozhlasového poplatku pomůže současné vládní koalici s jejím znovuzvolením. Údajně mu to sdělili ,lidé z okruhu soukromých rádií'. Zároveň Andrej Babiš přiznal, že pro toto tvrzení nemá žádné důkazy.

Český rozhlas považuje za nezodpovědné, neetické a zcela za hranicí politické kultury, že předseda nejsilnější opoziční strany veřejně obviňuje vedení ČRo z výše uvedené ,korupce', aniž by své tvrzení podložil jediným důkazem.

Obvinění Andreje Babiše jsou absurdní a nepravdivá. Český rozhlas ctí veškeré zákony a normy, které se jeho činnosti týkají. Maximálně se snaží o to, aby přispíval ke zdravému rozvoji české společnosti. Právě díky práci novinářů Českého rozhlasu se podařilo rozkrýt řadu kauz spojených s klientelismem a korupcí. Novináři ČRo v těchto případech vždy postupovali zcela svobodně a nezávisle – a to jak na jakýchkoli zájmech vlivových skupin ekonomických, tak i zájmech politických.“

Kalich přetekl

Je svým způsobem pozoruhodné, že se veřejnoprávní rozhlas takto ostře ozval. Jeho generální ředitel René Zavoral byl poprvé zvolen Radou Českého rozhlasu v roce 2016 po mediálních intrikách okruhu ANO, které vyřadily ze hry favorizovaného kandidáta Tomáše Skřivánka.

Několik členů rady v čele s jejím předsedou Petrem Šafaříkem tehdy takřka ze dne na den změnilo názor a zvolili kandidáta, který byl z nejužšího výběru uchazečů nejvíce přijatelný pro hnutí ANO. Nedlouho poté kritizoval reportáže namířené proti Agrofertu.

Zavoral byl v roce 2021 už jako jediný kandidát znovu zvolen Radou Českého rozhlasu v době, kdy ji mělo ANO pod kontrolou. Současná reakce však dává tušit, že kalich přetekl. Pokud by se takto vyjádřil kdokoli ze současné vlády, byl by vyzýván k demisi, nebo minimálně k omluvě. Nic takového se neděje.

Babiš „ficovatí“

Neexistují žádné důkazy ani indicie, že veřejnoprávní média nahrávají vládě na úkor opozice, což lze dokumentovat nejen skladbou zpravodajství, ale i pozvaných hostů.

Je to jen tradiční Babišova snaha veřejnoprávní média zastrašovat po vzoru svého přítele Roberta Fica, ačkoli zejména v České televizi po nástupu Jana Součka probíhají personální změny, které se musí líbit zejména opozici.

Určitě se líbí i bývalému předsedovi Rady České televize Pavlu Matochovi, jenž má nejblíže k okruhu ANO i k Součkovi, a nadále má v radě významný vliv. Už po svém nástupu do jejího čela v prosinci 2020 měl jasno, že většina stížností diváků míří na Marka Wollnera, Jakuba Železného, Noru Fridrichovou a Václava Moravce.

S výjimkou Moravce, jenž se rovněž dostal pod značný Součkův tlak, jsou už všichni z Matochova blacklistu „shodou okolností“ mimo hru. A výše zmíněný Petr Šafařík, mezitím zvolený do Rady České televize, patří mezi nejloajálnější Součkovy obhájce.

Proto je hodně přitažené za vlasy, že představitelé ANO často označují za údajně provládní i Českou televizi. Babiš nechodí do diskusí na její půdě a doslova ji nenávidí od té doby, kdy mu podle jeho utkvělého přesvědčení prohrála prezidentské volby.

Nové vedení České televize se proti těmto opakovaným invektivám nijak neohrazuje. Ze zbabělosti, nebo má vzhledem k blížícím se sněmovním volbám jiné důvody?