Václav Klaus a Javier Milei v nové deklaraci důrazně varují před zničením západní civilizace

Václav Klaus a Javier Milei v nové deklaraci důrazně varují před zničením západní civilizace Zdroj: koláž reflex.cz

Prezidenti Václav Klaus a Javier Milei v nové deklaraci důrazně varují před zničením západní civilizace

Viliam Buchert

Západní civilizace je pod tlakem svých globálních soupeřů, jakými jsou Čína, Rusko nebo radikální muslimský svět. Otřásá se ale i pod vlivem vnitřních sporů. Na Západě provozujeme kulturní války, je zpochybňován kapitalismus jako takový a kdekdo tvrdí, že individuální svobody člověka jsou v ohrožení. V novém „Prohlášení o západní civilizaci“, jehož patrony jsou i exprezident Václav Klaus a argentinská hlava státu Javier Milei, se dokonce tvrdí, že v „současné době působí mocné ideologicko-politické síly, které se chystají tuto civilizaci zničit zevnitř.“ Zajímavé je, že deklarace jako kdyby vypadla z nějaké starší knihy premiéra Petra Fialy.

Každý svobodomyslně přemýšlející člověk by se mohl s „Prohlášením o západní civilizaci“ ztotožnit. V této deklaraci je totiž obhajována naše civilizaci jako nenahraditelný rámec pro zajištění lidské svobody. Například se zde dočteme: „Univerzální rozum je tím, co lidstvo spojuje a vede k uznání každé lidské bytosti jako individuální a jedinečné osoby… Naproti tomu identity založené na skupinové příslušnosti lidstvo rozdělují a vedou k potlačení individuální svobody a důstojnosti.“ Dále: „Vytvoření svobodných trhů a nasazení kapitálu (kapitalismu) vytvořily bezkonkurenční zlepšení blahobytu pro všechny vrstvy obyvatelstva.“ Nebo: „Sociálně-ekonomický řád, který spontánně vyrůstá z individuálních svobod v právním státě, má zásadní význam pro materiální pokrok a ochranu životního prostředí.“

To všechno jsou myšlenky, které, zjednodušeně řečeno, obhajuje klasická pravice. Václav Klaus je prezentuje v politice od listopadové revoluce. Argentinský prezident Javier Milei, který proslul velmi radikálními a neortodoxními postupy, je teď provádí v praxi. Pozoruhodné je, že kdysi jsme podobné myšlenky mohli číst i v politologických knihách současného předsedy vlády Petra Fialy. Jenže ten společně s ODS zamířil do politického středu a na některých věcech se spíše dohodne s různými progresivisty a aktivisty.

Deklarace (její celý překlad přinášíme na konci textu) vznikla na půdě švýcarského Liberálního institutu a byla zveřejněna 1. října. Původně byla iniciována profesory univerzit v Lausanne a v Madridu Michaelem Esfeldem a Philippem Bagusem. Podepsalo ji mnoho významných lidí především z akademického světa. Patrony celé iniciativy jsou pak exprezident Václav Klaus, argentinský prezident Javier Milei a profesor psychologie Jordan Peterson. U toho posledně jmenovaného se zastavme.

Peterson léta přednášel na Torontské univerzitě v Kanadě, ale z té byl po mnoha kontroverzích vyhnán. Kritizoval totiž politickou korektnost, neomarxismus, přístup ke genderové identitě nebo to, jak se vysvětlují příčiny globálního oteplování. Aktivisté ho začali označovat za dezinformátora. Na druhé straně se jeho knihy staly bestsellery a videa s ním na YouTube či TikToku mají dohromady desítky milionů zhlédnutí.

A co přesně v novém prohlášení je? Zde je překlad celého textu:  

Prohlášení o západní civilizaci (Western Civilization Declaration)

„Jsme znepokojeni směrem, kterým se ubírá západní civilizace. Přestože v současné době působí mocné ideologicko-politické síly, které se chystají tuto civilizaci zničit zevnitř, jsme přesvědčeni, že mnohé z jejích výdobytků mají stále potenciál sloužit jako vodítko pro spravedlivou, mírovou a prosperující budoucnost celého lidstva:

  1. Myslitelé řeckého a římského starověku, stejně jako židovsko-křesťanské učení o stvoření člověka k obrazu Božímu a jeho sekularizace ve věku osvícenství, stanovili, že všichni lidé jsou obdařeni rozumem, a tudíž svobodní ve svém myšlení a jednání, a tedy odpovědní za to, co dělají. Univerzální rozum je tím, co lidstvo spojuje a vede k uznání každé lidské bytosti jako individuální a jedinečné osoby s důstojností a nezadatelným právem na sebeurčení svého života. Naproti tomu identity založené na skupinové příslušnosti (rasové, genderové, náboženské či jiné) lidstvo rozdělují a vedou k potlačení individuální svobody a důstojnosti.
  2. Díky uznání práv na svobodu jednotlivce – práva na život, svobodu a majetek – přinesla západní civilizace výdobytky, které mají mimořádný význam pro celé lidstvo. Mezi tyto výdobytky patří zrušení otroctví, vymýcení rasismu a kmenové příslušnosti, jakož i rozvoj vědy a právního státu, který všem přiznává stejná práva. Západní civilizace vzkvétala, protože tyto individuální svobody umožnily spontánní vznik komunit a společností založených na dobrovolných interakcích, nikoli na donucování ze strany centrální autority.
  3. Individuální svobody v právním státě připravily půdu pro moderní vědu a soukromé podnikání. Díky nim nezůstaly úspory a tvrdá práce sterilní nebo zaměřené na potřeby politických autorit, jak je tomu obvykle v donucovacích společenských prostředích. Naopak, díky vytvoření svobodných trhů a nasazení kapitálu (kapitalismu) vytvořily bezkonkurenční zvýšení blahobytu pro všechny vrstvy obyvatelstva. Všem také poskytly účinnou ochranu před různými životními riziky, včetně nebývalého zlepšení hygienických standardů a podpory šetrného a udržitelného využívání přírodních zdrojů.
  4. Sociálně-ekonomický řád, který spontánně vyrůstá z individuálních svobod v právním státě, má zásadní význam pro materiální pokrok a ochranu životního prostředí. Centrální plánování a zrušení práv soukromého vlastnictví naopak vedou k nízké životní úrovni všech kromě úzké elity a zároveň k ničení přírodního prostředí.

Na pozadí těchto skutečností jsme přesvědčeni, že pokračování na cestě vědeckého, technologického, ekonomického a kulturního pokroku v rámci západní civilizace, která se vyznačuje individuálními svobodami, soukromým vlastnictvím a právním státem, je jediným způsobem, jak zachovat minulé úspěchy a zároveň se vypořádat s výzvami naší doby a vybudovat spravedlivou, mírovou a prosperující budoucnost pro celé lidstvo.“