Premiér Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Premiér Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Bendová: Odstartováno! Fiala odhodil Bartoše, Okamura Rajchla, Konečná má Maláčovou, ó my se máme

Jana Bendová

Už to začalo. Kampaň do sněmovních voleb v příštím podzimu odstartovala zajímavými přesuny na vládní i opoziční frontě. Z Fialovy pětikoalice je po nevlídném odchodu Pirátů čtyřkoalice. Sociální demokraté si zvolili do čela radikální Janu „Venezuelu“ Maláčovou a Lubomíra „Zao“ Zaorálka, což znamená ohlášené sbližování s komunistkou Konečnou a jejím Stačilo!. Takové straně dali logicky ihned vale její výrazné tváře Petra Buzková a Tomáš Petříček. Nebudou zřejmě jediní, uvidíme, co z naší nejstarší strany nakonec zbude. Konečná pochopitelně Maláčovou vítá, chce s ní obnovovat spravedlnost v zemi (v režii komunistů to zní výhružně), budou Fialově vládě společně přezdívat čtyřdemolice namísto pětidemolice, ó my se máme. A co na to zbylí sociálně demokratičtí voliči? Expředseda Vladimír Špidla kdysi tvrdil, že jejich voliči se s koalicí Konečné míjejí, neb její uskupení jsou konzervativní nacionalisté.  Ano, jsou, ale protivládní bitva vzplála, nuance stranou!

Síly se přeskupují také na národovecké kvazipravici. Tomio Okamura nadbíhá Andreji Babišovi, chtěl by s ním po volbách vládnout. Hází přes palubu Rajchlovo PRO i Trikolóru, s nimiž v krajských volbách získal pár desítek mandátů. V několika krajích se právě díky ANO už dostává i do vládních salónků. Babišovci mají regionální spolupráci evidentně jako tréninkový kemp a Okamura to chápe. Bude se snažit být pro Babiše dost dobrý. Protože taková echt opoziční senátorka Jana Zwyrtek Hamplová pro Babiše dost dobrá není. A konečně: tipněte si, kdo je u lidovců „chlap“, jak se svěřil Deníku N.   

Pokračování 2 / 7

Nohy na ramena!

Kateřina Konečná (KSČM)

Kateřina Konečná gratulovala Janě Maláčové ke zvolení předsedkyní
SOCDEM s tím, že levice potřebuje každou ruku k obnovení spravedlnosti v naší zemi. Jakmile komunisti začnou mluvit o obnovení spravedlnosti, rychle nohy na ramena!

Pokračování 3 / 7

Horší než peklo

Jana Zwyrtek Hamplová

Radikální senátorka Jana Zwyrtek Hamplová požádala o vstup do klubu ANO a SOCDEM, ten ji však odmítl. Tak to si babišovci za klobouk nedají. Horší než peklo je zhrzená senátorka.

Pokračování 4 / 7

Chlap lidovec

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP

„Nebudu se schovávat za žádné výběrové řízení, když si myslím, že adept, kterého tu máme, je dobrý. To je prostě normální chlapský postup.“ Tak vysvětlil znovuzvolení Zdeňka Kabátka ředitelem VZP bez výběrového řízení šéf správní rady, lidovec Tom Philipp. Máme my pojištěnci ale štěstí, že na jeho místě není ženská, což?!

Pokračování 5 / 7

Penze na pár měsíců

Českým důchodcům nebylo valorizací ublíženo.

Také jste zaznamenali kolující rozhořčení, že kdybychom nepomáhali Ukrajině a nekupovali stíhačky, ušetříme 140–160 miliard a důchodová reforma se nemusí dělat? Jen pro představu, letos vyjdou penze na něco přes 700 miliard, což je víc než třetina všech státních příjmů. Drobátko ta výměna za stíhačky nevychází.

Pokračování 6 / 7

Najdi rozdíl

Robert Šlachta ve volebním štábu hnutí Přísaha v Pohořelicích na Brněnsku (28.9.2024)

Působí „jako někdo, kdo je proti všem, oběť kdečeho a v zásadě někdo, kdo zajistí, že se všichni domohou toho, na co mají právo a nárok, profilem je to ještě tvrdší a populističtější než ANO“. Takto hodnotí politolog Lubomír Kopeček: a) Okamuru, b) Turka, c) Rajchla, d) Šlachtu, e) Paroubka, f) trikolóristy, g) komunisty? Pro tápající: správně je d), ale kdo tipoval jinak, nespletl se.

Pokračování 7 / 7

Okamurovy námluvy

Volby 2024: Tomio Okamura ve štábu SPD (21.9.2024)

Tomio Okamura by rád po volbách vytvořil vládu s ANO, přičemž už nechce koalici s Trikolórou a Rajchlem. Anoistka Klára Dostálová si to umí představit, Alena Schillerová neumí, není to podstatné. Podstatné je, co si představí šéf.