Nasbírat volební body bude pro vládní strany krajně obtížné. Ale za rok se může stát mnohé. A nakonec rozhodující roli sehraje stav ekonomiky. Pokud by rostla ke třem procentům, jak nyní slibuje ministerstvo financí, a zvedaly se reálně mzdy minimálně stejně jako letos, může se situace posunout a volby mohou být i napínavější, než se jeví nyní.

Nasbírat volební body bude pro vládní strany krajně obtížné. Ale za rok se může stát mnohé. A nakonec rozhodující roli sehraje stav ekonomiky. Pokud by rostla ke třem procentům, jak nyní slibuje ministerstvo financí, a zvedaly se reálně mzdy minimálně stejně jako letos, může se situace posunout a volby mohou být i napínavější, než se jeví nyní. Zdroj: Ladislav Křivan / MFDNES + LN / Profimedia

Pavel Páral: Co může Fialova vláda udělat do voleb

Pavel Páral

Obměna vlády bývá obvykle příležitostí, jak zviditelnit vládní koalici. Předvést, kterak nová košťata lépe metou, a zaujmout veřejnost. Premiér Fiala dostal příležitost po roztržce s Piráty provést poměrně rozsáhlou rekonstrukci kabinetu včetně významných resortů, jejichž šéfové jsou vidět. Dostal ji rok před volbami, což není moc, ale ještě se to dá využít. Nakolik se mu to povedlo, je otázkou, na niž odpověď dostaneme až za nějaký čas. Nicméně první pohled moc nenadchne. A že by přesvědčila k návratu voliče zejména koalice SPOLU, kteří při nedávných krajských a senátních volbách zůstali z velké části doma, lze dost pochybovat. Bez nich šance na alespoň nějaké významnější dotažení k zatím bezkonkurenčnímu ANO ve volebních preferencích je jen těžko myslitelná.

Fiala měl k dispozici čtyři ministerská křesla k přeobsazení. Tři mu zbyla po Pirátech a jedno opustil Jozef Síkela ze STAN, který se stěhuje do Bruselu. Že premiér zrušil to zbytečné na Úřadu vlády ČR v čele Legislativní rady vlády, je pochopitelné a uspokojivé. Byla to trafika do počtu, aby se na všechny koaliční partnery něco dostalo.

Co je naopak nepochopitelné, je ponechání expiráta Jana Lipavského v čele resortu zahraničí, přestože resort by po odchodu Pirátů logicky patřil koalici SPOLU. A je to viditelný resort, kde by třeba takový Tomáš Pojar dokázal nějaké voliče ODS za rok nasbírat a dostat zpátky k volbám, byť vždy rozhodují především domácí témata.

Rozpočtové zklamání

Rekonstrukce vlády se tak stala jen starostenským cvičením s kádry a výsledek budí trochu rozpaky. Stalo se, co se čekalo, a Síkelu na průmyslu nahradí místopředseda STAN Lukáš Vlček, který spolu s velkou částí své partaje patří mezi příznivce zvyšování daní. Od zavádění daní sektorových pro banky po vyšší zdanění lidí s nadprůměrnými příjmy. Do nějakého velkého škrtání a šetření, třeba na slučování malých obcí, se mu nechce. Přitom první úkol, jejž bude muset řešit, je nedostatek peněz na dotace pro solární barony, kde ministr financí Zbyněk Stanjura silně podhodnotil potřeby resortu průmyslu a stejně jako před rokem se dožaduje nějakých legislativních úprav. Sice překročil pravidla, kdy předkládaný rozpočet musí počítat s platnou legislativou, ale nějak to udělat bude nutné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!