Česká zbrojovka Czechoslovak Group Michala Strnada se chystá na nákup Kinetic Group – muniční části koncernu Vista Outdoor  – za více než 52 miliard korun

Česká zbrojovka Czechoslovak Group Michala Strnada se chystá na nákup Kinetic Group – muniční části koncernu Vista Outdoor  – za více než 52 miliard korun Zdroj: CSG / Petit Press / Profimedia

Vozidla Pandur pro českou armádu byla v roce 2017 vůbec první opravdu významná zakázka rodinné firmy Tatra Defence Vehicle
Ukázka munice pro Ukrajinu, kterou si prohlédl americký ministr zahraniční Antony Blinken při setkání s ministryní obrany Janou Černochovou, 30. května 2024, Letiště Praha–Kbely.
2 Fotogalerie

Čas zbrojařů: Michal Strnad je jednoznačně nejrychleji rostoucím miliardářem posledních let

Pavel Páral

Po roce vyjednávání a licitování je na spadnutí historicky největší akvi­zice české firmy ve Spojených státech. Česká zbrojovka Czechoslovak Group Michala Strnada koupí Kinetic Group, muniční část koncernu Vista Outdoor, za dvě a čtvrt miliardy dolarů, což je v přepočtu více než 52 miliard korun. Česká firma se tak stane největším světovým výrobcem malorážné munice mimo Rusko a Čínu. Přetlačovala se chvíli i se svým českým konkurentem, společností COLT CZ, což je pro změnu už starší americká akvizice legendárního výrobce palných zbraní České zbrojovky. Nakonec ale byla CSG úspěšnější.

Těžcí soupeři

Do pozic světově dominantních firem se tuzemské společnosti moc často nedostávají. Ve zbrojařině to je v poslední době ale zjevně trochu jinak. CSG musela v licitování o ceně dost přitlačit. V posledním přihození to bylo sto miliónů dolarů. Ale musela také překonat politický odpor, kdy na počátku roku republikánský senátor J. D. Vance, tehdy předseda senátního výboru pro zahraniční investice, požadoval zákaz prodeje české firmě a označoval ji za politické riziko. Vance je dnes kandidátem na viceprezidenta Donalda Trumpa. Tenkrát vůči CSG vznášel obvinění, že obchodovala s přáteli Vladimira Putina a realizovala podezřelý vývoz zbraní do Ázerbájdžánu. Firma podezření ustála a svou pozici uhájila. Nicméně pokud by se prodej dál natahoval až za volby, v nichž by se stal Trump prezidentem s Vancem po boku, asi by situace byla složitější. Strnad tak na prodávající Vistu výrazně tlačil, aby byl byznys uzavřen do konce října. Aktuálně je transakce představiteli obou stran označována za dohodnutou a schválení valnou hromadou by měla být jen formalita. Snad to tak i bude.

Sto miliard za tři roky

Český zbrojní průmysl má dlouhou tradici začínající už za Rakouska, když se v Plzni zrodila Škoda. V devadesátých letech – po rozpadu velkých koncernů na malé privátní i státní firmy obchodující s materiálem armád Varšavské smlouvy a zápolící s tehdy obvyklými potížemi, včetně politických – se zdálo, že zlatým časům je konec. Ale nyní jsou zpátky a nedá se popřít, že při tom hraje značnou roli válka na Ukrajině. Byť i v tomto případě finanční přízeň přeje připraveným. A je zjevné, že Strnadova CZG měla dobře našlápnuto už z dřívějších časů.

Její stoprocentní vlastník Michal Strnad je ve svých jedenatřiceti nepochybně nejmladší mezi nejbohatšími Čechy. A také jednoznačně nejrychleji rostoucí miliardář v posledních letech. Ještě v roce 2022 oceňoval časopis Forbes jeho majetek na zhruba osmnáct miliard korun. Letos je to už 104 miliardy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!