Piráti na tiskovce ve Sněmovně: Budeme Lepší opozice (1.10.2024)

Piráti na tiskovce ve Sněmovně: Budeme Lepší opozice (1.10.2024) Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Epicentrum 3.10. 2024 Ivan Bartoš, předseda Pirátů
Epicentrum 3.10. 2024 Ivan Bartoš, předseda Pirátů
Piráti na tiskovce ve Sněmovně: Budeme Lepší opozice (1.10.2024)
Piráti na tiskovce ve Sněmovně: Budeme Lepší opozice (1.10.2024)
Piráti na tiskovce ve Sněmovně: Budeme Lepší opozice (1.10.2024)
8 Fotogalerie

Viliam Buchert: Piráti vedou džihád proti ODS a Fialovi, voliče to nepřinese a nahraje to hlavně Babišovi

Viliam Buchert

Piráti jsou uražení, nemohou přijít na jméno premiéru Fialovi a pořád nesou vyhazov Ivana Bartoše z vlády těžce. U toho usoudili, že politický džihád proti ODS je ta správná taktika, která je zachrání ve volbách do Poslanecké sněmovny. Jenže to jim nové voliče nepřinese. Piráti totiž tři roky využívali ve vládě Fialovo krytí, spolupracovali s občanskými demokraty na mnoha frontách, nikdo jim teď neuvěří, že najednou je pro ně největším zlem české politiky premiér a jeho strana. Přináší to jen další body Andreji Babišovi.

Legendární je už dnes tisková konference Pirátů z 24. září, na které po oznámení o odvolání Ivana Bartoše kvůli nepovedené digitalizaci stavebního řízení kvičeli jako postřelené zvíře. Emoce převládly nad politickou strategií a taktikou. A byl to především frontální útok na ODS a na premiéra Petra Fialu. Slyšeli jsme, že vyhazov Bartoše byl ze strany předsedy vlády a ODS „hnusný podraz“ a že „kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na fialovo“. Také se hovořilo o jakési schůzce, na které měli někteří významní členové občanských demokratů tlačit na Fialu, aby Bartoše odvolal. Piráti ovšem žádné důkazy o takové schůzce nikdy nepřinesli a její údajní aktéři říkají, že je to lež. Takový postup Pirátů může do budoucna zablokovat spolupráci obou stran.

Ostří sporů v osobním životě i politice někdy otupí čas. Zdá se ale, že u Pirátů je vedení džihádu proti ODS jejich trvalou taktikou pro volby do Poslanecké sněmovny. Potvrdil to poslední neděli v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce i předseda jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek. Přestože vedle něj seděl Karel Havlíček z hnutí ANO, bylo vidět a slyšet, jak Piráti vyměnili terč, do kterého se chtějí strefovat. Místo Andreje Babiše je to ODS. Zástupci Pirátů pak v pondělí opustili i koalici, která vládne v Českých Budějovicích. Není překvapivé, že tamní primátorka Dagmar Škodová Parmová je z ODS… O nesnázích spolupráce s Piráty z pohledu svých osobních zkušeností zase hovořil v rozhovoru pro Parlamentní listy minulý týden senátor za ODS Lumír Aschenbrenner, ten tvrdil, že to dopadá, jako když si něco „objednáte z čínského e-shopu“. To je trefné přirovnání, protože špatné zboží nemůžete ani vrátit.

Útoky na ODS mají zřejmě povzbudit uvadající zájem voličů o pirátskou politiku. Ta se neprosadila v roce 2021 ve volbách do Poslanecké sněmovny. Pouze jeden mandát pak získali Piráti v letošním hlasování do Evropského parlamentu. Naprostým výbuchem pro ně byly před několika týdny krajské volby a vyhořeli i kandidáti, které chtěli protlačit do Senátu (Lukáš Wagenknecht nebo Marek Hilšer). Poslední průzkum agentur STEM a Kantar srazil preference Pirátů na 5,9 procenta, což je oproti minulým letům velký sešup. Možnost, že by se příští rok nedostali do sněmovny, se začíná jevit jako  reálná.

 

Přestože Ivan Bartoš odešel z vlády s ostudou, byl to dlouhé roky právě on, kdo svoji středovou umírněnou politikou České pirátské straně zajišťoval hlasy a partnery. Piráti jsou přitom jako politický subjekt někdy neuchopitelní, člověk neví, co z nich vypadne. A občas je to skutečně nestravitelná levicová hloupost. Bartoš to korigoval, ale teď je otázkou, kdo ve straně, která se vydala na stezku politického džihádu proti ODS, získá rozhodující moc.

Taktika permanentního útoku na bývalého nejsilnějšího koaličního partnera nové voliče Pirátům ale nepřinese, protože není uvěřitelná. Museli by u toho přiznat, že tři roky lhali a předstírali něco, co neexistovalo. Piráti se tak svým postupem po odvolání Bartoše dostali do pasti, protože jsou v situaci, kdy už nenabízejí žádnou změnu. A volby mají představovat změnu. Vše to nahrává Andreji Babišovi, který také změnou není a zmar už jsme s ním zažili.