Andrej Babiš už se vidí na postu preméra

Andrej Babiš už se vidí na postu preméra Zdroj: ČTK / Pancer Václav

Vladimír Mertlík: Andrej Babiš a normální StB. Vladimir Putin a neimperiální Rusko

Vladimír Mertlík

Veřejným prostorem cloumá v těchto dnech fragment záznamu dvanáct let starého dílu Show Jana Krause, na jehož začátku Andrej Babiš, tehdejší majitel Agrofertu, říká: „No, tak určitě tady není prostor, aby někdo zakládal novou stranu, například já, protože já mám ten špatný profil…“

„No jo, tak vy máte ten špatný profil…“ přitakává lstivě Jan Kraus. 

„A jsem stará struktura…“ nenechá si host pořadu vzít myšlenku.

„Jste stará struktura... Oni taky píšou novináři, že vy jako agent nás nebudete poučovat…“ nahazuje udičku zkušený predátor Kraus a kapřík Babiš se zmítá na háčku: „Ale já říkám, že já jsem nikdy žádnej agent nebyl, protože jsem pracoval v podniku zahraničného obchodu a ta StB – ekonomická – chránila ekonomické zájmy Československa, to nebyla ta hnusná StB, která potlačovala lidi, že nemohli cestovat, nemohli študovat. To byla normální StB… Tam chodili a my jsme museli dycky, když jsem potkal cizince, napsat zápis, zprávy, hlásit… To bylo normální v pézetce. Já jsem nebyl žádný hrdina, ne?“

Andrej Babiš opravdu znal lidi, kteří díky té normální StB mohli cestovat a studovat, kam, kde a co chtěli – například on a jeho děti.

Pokračování 2 / 5

Agent bez vědomosti

Volební štáb ANO: Andrej Babiš a Helena Válková oslavovali tancem

Slovenské ministerstvo vnitra snad i proto v minulých dnech uznalo, že Andrej Babiš byl jako agent StB evidován neoprávněně a že s StB vědomě nespolupracoval. Úřad proto s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti a příslušný soud tento navržený smír schválil. Ministerstvo na tomto zasedání uznalo, že i hraběnka Alžběta Báthoryová byla jako sériová vražedkyně evidována neoprávněně a koupele v krvi i pití krve služek neprováděla vědomě. Její nevinu získalo ministerstvo z nově objevených výpovědí získaných útrpným právem jejích údajných popravených pomocníků Jána Ujváriho, Ilony Ió a léčitelky Majorové.

Pokračování 3 / 5

Mickey Andrej

Volební štáb ANO: Andrej Babiš a Helena Válková oslavovali tancem

Podle úniků informací z policejních protokolů podali právníci The Walt Disney Comp., majitele autorských práv postavy Mickey Mouse, k Obchodnímu soudu v Praze žalobu na neznámého pachatele pro šíření pověstí, že Andrej Babiš je Mickey Mouse české politické scény, či dokonce že Mickey Mouse je Andrej Babiš!

The Walt Disney Company se vůči této nemístné dehonestaci svého klienta ostře ohrazuje a zdůrazňuje, že ani podoba obou osobností, jak vyplývá z výše připojených zobrazení Andreje Babiše – vlevo při jednání o státním rozpočtu v Poslanecké sněmovně, vpravo na billboardu volební kampaně hnutí ANO – neopravňuje hnutí ANO k hanobení a zneužívání jména Mickey Mouse. 

Vzhledem k výše uvedenému podalo hnutí ANO žalobu na neznámého pachatele za šíření fake videa, kde údajný Andrej Babiš v Show Jana Krause přiznává spolupráci s StB. Žalobce tvrdí, že údajný Babiš je jen figurant, známý jako dvojník Mickey Mouse.

„Je hrůza, k čemu je ochotna se pětikolka snížit a její fanoušek Kraus propůjčit,“ prohlásila Alena Schillerová, podle níž důkazem zfalšování záznamu je mj. trapná výmluva falešného Andreje Babiše, který tvrdí, že byl agentem StB, ale „té druhé, hodné“ (cit.).

„Takovou kravinu by snad neřekl ani náš předseda,“ tvrdí v závěru zpěvačka, tanečnice, modelka a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

Pokračování 4 / 5

Zrůdy propagandy

Goebbels prožil ve vile na břehu jezera Bogensee s Baarovou vášnivé chvíle.

Dnešní Panoptikum o tom, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž, pokračuje informací, že do českých kin vstupuje pod názvem Goebbels film o ministru propagandy a kultury Třetí říše Josephu Goebbelsovi, uváděný sloganem „historický film o manipulátorské zrůdě“. Jeho život, činy i konec jsou obecně známy. Následující text nemá být ani v nejmenším sebemenší satisfakcí Josepha Goebbelse, jen srovnáním dvou mužů stejné funkce a stejných cílů a s odstupem devadesáti let i pozastavením nad úhlem našeho pohledu na jejich činy.

Tím druhým mužem byl Václav Kopecký, v 30. létech byl poslancem a k tomu udavačem Kominterny a ÚV KSSS o situaci u nás. V roce 1931 v parlamentním projevu ostře kritizoval vládu za pošlapání práv sudetských Němců (!) a zároveň prohlásil, že komunisté budou hájit právo sudetských Němců na sebeurčení až do konce. Celý život hluboce nenáviděl Židy, a únoru 1948 se i proto podílel na přípravě, ideologii i propagandě monstrprocesů, v nichž osobně prosadil oběšení některých zatčených, zvláště Židů.

Ještě na počátku 60. let patřil k těm, kteří obhajovali Stalina a pro něž byly zájmy Sovětského svazu nadřazeny zájmům naší země. Hledáte-li v jeho CV cosi o propagandistické zrůdě, vrahovi, iniciátorovi procesů a pogromů, hledáte marně. Pod heslem Václav Kopecký najdete jen: hlavní ideolog a propagandista KSČ, politik, ministr informací (čti propagandy) a kultury – za vlády komunistického režimu. Zemřel v klidu v roce 1961.

Pokračování 5 / 5

Rusko není impériem!

Ruský prezident Vladimir Putin.

Už týden je na síti X k vidění a slyšení záznam ruské televizní relace ВИД (Pohled), v níž moderátor položí Vladimiru Putinovi otázku, za kterou by dnes dostal 25 let žaláře: „Nelíbí se nám, že chce Ukrajina vstoupit do NATO? Chceme si vzít Krym? Nebo se jen neumíme domluvit na penězích – plyn, cukr? V čem je náš hlavní problém s Ukrajinou, Vladimire Vladimiroviči?“

A vládce Ruska „na věčné časy a nikdy jinak“ mu odpoví následovně: „Tak zaprvé, my si nechceme vzít Krym, to je naprostá hloupost. Pokud začneme někomu něco brát, tak určitě někdo něco vezme i nám. Nebo něco ztratíme. Každopádně bychom začali takové přerozdělení na území někdejšího SSSR, ze kterého bychom se nedokázali nikdy vzpamatovat.“ 

„Ukrajina vás podpořila…“ pokouší se bez úspěchu vstoupit do rozhovoru moderátor.

„Ano, slyším,“ nenechá se Putin přerušit: „Jen na území Ruska je čtyři sta sporných míst. Čtyři sta! Chci, aby to všichni věděli. To za prvé. Za druhé: Cukr, plyn, to je něco jiného. Až další věc, o které se dá dohadovat. Ale jen dohadovat, nic víc. Podle mě je hlavním problémem těžké imperiální dědictví Ruska. Všichni si z nějakého důvodu myslí, že Rusko zůstalo impériem. Ti, kteří teď tleskají, ať mě pozorně poslouchají. Všichni si myslí, že Rusko zůstalo impériem a jako k impériu se k němu chovají dodnes. A už dávno to tak přitom není!“ 

Kolik by za odpověď dnes dostal Vladimir Putin, zůstane navždy otázkou! A tím končí dnešní Panoptikum o tom, jak znovu zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí.