Světová premiéra dokumentu Janžurka na letošním KVIFF

Světová premiéra dokumentu Janžurka na letošním KVIFF Zdroj: red

Program MFF Karlovy Vary doplňuje sekci klasiky a retrospektivu věnovanou Franzi Kafkovi
Program MFF Karlovy Vary doplňuje sekci klasiky a retrospektivu věnovanou Franzi Kafkovi
Program MFF Karlovy Vary doplňuje sekci klasiky a retrospektivu věnovanou Franzi Kafkovi
Světová premiéra dokumentu Janžurka na letošním KVIFF
Světová premiéra dokumentu Janžurka na letošním KVIFF
6
Fotogalerie

Program MFF Karlovy Vary korunuje sekci klasiky Janžurkou a doplňuje retrospektivu věnovanou Kafkovi

red

Světová premiéra dokumentu Janžurka a a vůbec první uvedení digitálně restaurované verze Truffautova dramatu Dvě Angličanky a kontinent ozdobí tradiční program Návraty k pramenům, zatímco do exkluzivního výběru filmové reflexe kafkovského díla přibyla jména jako David Lynch, Jean Marie Straub a Danièle Huillet nebo Peter Capaldi. Filmový festival v Karlových Varech začíná už 28. června.

Iva Janžurová a Theodora Remundová, matka a dcera, protagonistka a režisérka – dámy, které v Karlových Varech vůbec prvním divákům představí neobyčejný dokumentární portrét legendy českého herectva Janžurka. Ve spolupráci s respektovanou francouzskou produkční a distribuční společností MK2, která letos slaví půlstoletí své existence, uvede festival také světovou premiéru digitálně restaurované verze proslulého lyrického dobového dramatu o milostném trojúhelníku Dvě Angličanky a kontinent legendárního Françoise Truffauta, od jehož předčasné smrti letos uplyne čtyřicet let. Nejen fanoušci jednoho z nejmilovanějších francouzských tvůrců si nenechají ujít portrétní dokument François Truffaut, scénář mého života soustředící se na propojení filmařových sfér osobní a tvůrčí s řadou dosud nepublikovaných materiálů z jeho života.

Alexandr O. Philippe, renomovaný autor originálních dokumentárních esejů ohlížejících se do historie kinematografie se vrací na festival se speciálním programem vycházejícím z jeho snímku Zachycení. Jeho prostřednictvím zkoumá americkou mytologii skrz fenomén fascinujícího Monument Valley a společensko-filozofický rozměr americké krajiny. Spolu se Zachycením Philippe uvede trojici tématicky příbuzných filmů Fort Apache Johna Forda, Paříž, Texas Wima Wenderse (zbrusu nová restaurovaná kopie) a Twentynine Palms Bruno Dumonta.

Zrestaurované podoby se dočkal i ceněný dokumentární vhled do soumračné fáze života geniálního jazzového trumpetisty a zpěváka Cheta Bakera Let’s Get Lost natočený slavným fotografem Brucem Weberem v roce 1989 a odměněný nominací na Oscara.

I v případě výstřední satiry Vražda ing. Čerta (1970), které se taktéž nedávno dostalo digitálního zrestaurování, vzniklo nenapodobitelné umělecké dílo setkáním dvou mimořádně nadaných osobností – režisérky, scenáristky a autorky kostýmů Ester Krumbachové a herečky Jiřiny Bohdalové.

Projekcí 35mm kopie kultovního Tajemství hradu v Karpatech (1981), úžas vzbuzujícího kongeniálního mixu žánrů s důrazem na filigránsky vycizelované jazykové nuance připomeneme sto let od narození veledůležité osobnosti dějin tuzemského filmu, režiséra Oldřicha Lipského, a jeho fenomenální spolupráci s Jiřím Brdečkou.

V letošní kapitole nikdy nekončící karlovarské série věnované králi amerického nezávislého filmu Johnu Cassavetesovi představíme jeho vůbec poslední autorský počin Proudy lásky (1984), v němž se svojí celoživotní partnerkou a múzou Genou Rowlands ztělesňují svéráznou sourozeneckou dvojici.

Úplný Kafka

Konečný výběr třinácti celovečerních, čtyři středometrážních a pěti krátkých snímků tvoří už dříve představenou retrospektivu Touha stát se Indiánem: Kafka a film zaměřenou na kinematografickou reflexi díla slavného pražského rodáka.

K původně ohlášeným titulům přibyl exkluzívní program věnovaný celoživotní lásce Davida Lynche ke Kafkovu dílu. V rámci jednoho bloku bude uveden surrealismem prostoupený krátkometrážní snímek Babička, který Lynch natočil v roce 1970 s finanční podporou Amerického filmového institutu, a třetí epizoda třetí sezóny kultovního seriálu Twin Peaks, v níž se obdivné napojení jednoho svérázného génia na druhého zrcadlí intenzivněji než jinde.

K nejznámějším kusům v bohaté filmografii legendárního radikálního dua filmových intelektuálů Jean-Marie Strauba a Danièle Huillet patří adaptace Kafkova nedokončeného románu Amerika nazvaná Třídní vztahy (1984). O dekádu později si britský herec Peter Capaldi poprvé sedá do režisérského křesla a natáčí krátký snímek Franz Kafka: Život je krásný. Hravý originál zachycující Franze Kafku, jak zápasí s tvůrčím blokem, získal Oscara za nejlepší krátký hraný film. 

I půlhodinový K je debutem, tentokrát všestranné italské umělkyně Lorenzy Mazzetti, jež jej natočila při pobytu ve Velké Británii. Vročení 1954 přisuzuje snímku považovanému za předzvěst slavného britského hnutí Free Cinema primát nejstaršího titulu v kafkovském karlovarském programu.