Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archív

Never more pochybnému zacházení s penězi na mnoha úrovních filmového průmyslu

Redakce Reflexu

Film bývá drahá věc, to se ví. Už jenom kolik stojí lístky do kina, že jo. A teď si vezměte, kde všude se ty peníze taky rýžují. V malém měřítku na lobotomizačních reklamách na ČSFD. V obřím v Číně, za cenu ústupků komunistické cenzuře. A velká studia sice melou o krizi, ale stejně rozhazují desetimilióny dolarů nalevo napravo. No co, vždyť to zaplatíme my, u kasy multiplexu.

Kateřina Kadlecová: Martin Pomothy na své Česko-Slovenské filmové databázi csfd.cz sice fantasticky vydělává, ale z příjemného webu pro milovníky kinematografie se stal megavopruz, kde člověk musí přežít dvě totožná po sobě jdoucí reklamní videa bez možnosti přeskočení, aby mohl pokračovat k traileru filmu. Ano, minimálně minuta vašeho času je v háji, a k tomu vás zřejmě mají za lobotomika, když vám tutéž stupidní inzerci zpravidla nesympatických produktů musejí pustit dvakrát. Rozumný člověk si tak o snímku (pokud není tuzemské provenience) zjistí základní fakta a najde si ho na původní, světové IMDb.com.

Jan Škoda: Do kina se moc nechodí, takže se píše o tom, zda nastává soumrak kinematografie. Strachovat se však o to, jestli nějaký hollywoodský velkofilm prodělá studiu kalhoty, je spíš tragikomické. Opravdu nám tak záleží na osudech obřích konglomerátů, kde se denně přesouvají stamiliónová aktiva, nenažraných producentů, vysávajících známé značky, a chaotických produkcí, které si neváží času a energie lidí ze štábu? Třeba akční film Ballerina, jenž za natáčení v pražských ulicích určitě utratil vyšší desítky miliónů korun, se má podle některých zdrojů celý přetáčet. Pokud se může bez mrknutí oka takto plýtvat, soumrak je ještě daleko.

Vojtěch Rynda: A když jsme u hollywoodských konglomerátů – studio Marvel se raduje, že jeho nejnovější produkt, film Deadpool & Wolverine, prošel před uvedením v Číně jen minimálními úpravami. Jinými slovy, že ho komunistická cenzura poškodila míň, než se čekalo a než bývá obvyklé. Například jeden z předchozích dílů v sérii, Once Upon A Deadpool (2018), byl pro uvedení v Číně z gruntu přestříhán. Cenzurou musí projít každý zahraniční snímek, který se má v tamních kinech promítat. Ale místo toho, aby se (některá) studia zásahům do integrity děl bránila, těší se, že jsou jen malé a film na obřím trhu vynese penízky.