Video placeholde

Batman Tima Burtona byl sázkou na nejistotu. Dnes je v hodnocení na pátém místě. Jak si vedou další díly?

Před 35 lety vstoupil do kin Batman Tima Burtona. Film, který zahájil éru filmových blockbusterů a mnohadílných ság o superhrdinech. O úspěchu Batmana ale rozhodně nebylo předem rozhodnuto a pro studio Warner Brothers byl projekt velkou sázkou na malou jistotu.

Za základní kámen žánru letních velkofilmů jsou obecně považovány Čelisti Stevena Spielberga, popřípadě Hvězdné války jeho kamaráda George Lucase. Oba filmy byly velmi úspěšné, dosáhly rekordních tržeb a dnes jsou součástí miliardových franšíz. Jejich status proto-blockbusterů je ale diskutabilní, protože ve své době žádný velký trend nenastartovaly. V kinech nadále pokračovala nadvláda muzikálů, dramat a rodinných komedií. Rok po uvedení Čelistí byl nejúspěšnějším filmem Rocky.

Po Hvězdných válkách převzala žezlo Pomáda, která v kinech vydělala o 100 milionů dolarů víc než její současník Superman. O filmy s komiksovou předlohou obecně nebyl dlouho zájem. První dva díly ságy o Muži z oceli s Christopherem Reevem sice sklidily slušný úspěch, další pokračování ale vyvolávaly spíš útrpný smích. Stejné emoce měli diváci spojené i s postavou Batmana, kterého znali z televizního zpracování ze 60. let s Adamem Westem v hlavní roli. Seriál byl plný kašírovaných komiksových klišé, legračních zvukových efektů a toporných rádoby komických výstupů. Podobnou atmosférou ostatně oplývaly i samotné komiksy, dokud je v roce 1986 od základů nepřekopal Frank Miller v geniálním díle Dark Knight Returns. O tom, že se z legračního barevného paňáci stal Temný rytíř, ale věděli jen nejzasvěcenější komiksoví čtenáři. Když tedy v roce 1989 vtrhl do kin Batman Tima Burtona, byl to pro běžného diváka doslova blesk z čistého nebe.

S myšlenkou vytvořit filmovou verzi Batmana si Warner Brothers zahrávali už od počátku 80. let. Vzniklo několik verzí scénářů, a některé se dokonce posunuly do předprodukce – jednu měl údajně režírovat Ivan Reitman, Batmana měl hrát Bill Murray a Robina Eddie Murphy. Ze záměrů ale vždy sešlo a zdálo se, že projekt skončí v produkčním pekle. Pak se ale producenti rozhodli učinit ještě jeden pokus a svěřit film mladému Timu Burtonovi. Burton pro Warner Brothers natočil dva úspěšné projekty – Pee Weeho velké dobrodružství a Beetlejuice. Dostal proto poměrně velkou svobodu a na svou dobu slušný rozpočet 40 milionů dolarů, který mu umožnil do hlavních rolí obsadit Michaela Keatona, Jacka Nicholsona a Kim Basinger.

Jak dnes víme, sázka na nejistotu Warner Brothers vyšla. Batman se stal nejúspěšnějším filmem roku, nastartoval definitivně éru blockbusterů i komiksových velkofilmů. Úspěch je o to úctyhodnější, když si uvědomíme, s kým v letní sezóně roku 1989 soupeřil. Do kin ve stejnou chvíli putovaly nové díly zavedených franšíz, jako je Smrtící zbraň, Krotitelé duchů, Indiana Jones, James Bond, Star Trek, Karate Kid a Zpátky do budoucnosti. Aby Batman v konkurenci nezapadl, vymysleli producenti Jon Peters a Peter Guber kampaň, která se tehdejšímu pojetí filmového marketingu naprosto vymykala. Na plakátech, vizuálech ani v prvních teaserech nepoužívali záběry z filmu, jména herců, a dokonce ani slovo Batman. Namísto toho postavili reklamu na ikonickém netopýřím logu a hudbě Dannyho Elfmana a Prince. S blížícím se létem vypukla ve Spojených státech Batmánie. Lidé chodili do kin, jen aby mohli před hlavním filmem zhlédnout Batmanův trailer. Princovo album Batman vystřelilo hned po vydání na první příčky všech hitparád a po tričkách s emblémem netopýra byla taková poptávka, že v jeden okamžik způsobila celosvětový nedostatek černé bavlněné látky.

Batmaní sága dnes čítá jedenáct dílů a Burtonův 35 let starý počin v ní stále patří ke špičce. Kdybyste si ho chtěli připomenout a pak pokračovat, podívejte se na seznam všech filmů seřazených podle hodnocení IMDb od nejhoršího po nejlepší:

Pokračování 2 / 12

Batman a Robin, 1997

Batman a Robin (1997)

Druhý Batman Burtonova následovníka Joela Schumachera je tak špatný, že na dlouhá léta postavu pohřbil. O filmu asi stačí říct, že obecně vysmívaný herecký výkon Arnolda Schwarzeneggera patří paradoxně k jeho nejsvětlejším okamžikům. Jeho Mr. Freeze budí alespoň nějaké emoce, zatímco Uma Thurman, George Clooney a Chris O’Donnell se jen pitvoří a evidentně nevědí, co mají vlastně hrát. Celkový dojem hezky shrnula kritička Ella Taylorová, slovy: „Ve filmu se toho děje tolik, že se v něm vlastně neděje vůbec nic.“

Pokračování 3 / 12

Batman navždy (Batman Forever), 1995

Batman navždy (1995)

První Schumacherův Batman je jen o málo lepší než jeho pokračování. Film tentokrát od naprosté hrůzy zachraňuje Riddler Jima Carreyho. Ostatní herci – Val Kilmer, Tommy Lee Jones a Nicole Kidman opět jen odříkávají toporné dialogy a ztrácí se v blyštivých devadesátkových kulisách. Hudba U2 a Seala je stejně mimo jako nechvalně proslulé kostýmy s plasticky vyvedenými bradavkami.

Pokračování 4 / 12

Liga spravedlnosti (Justice League), 2017

Liga spravedlnosti (2017)

Neúspěch DC týmovky byl fanoušky svalován na producenty, kteří nechtěli respektovat uměleckou vizi Zacka Snydera a v režisérském křesle ho nahradili Jossem Whedonem. Snyderova verze známá jako „Snyder Cut“ z roku 2021 ale zmatené digitální slátanině na kvalitě nepřidá. Pouze prodlouží stopáž, takže můžeme déle kroutit hlavou nad digitálně vymazaným knírem Supermana a přemýšlet, proč by měl týmu superhrdinů velet Ben Affleck.

Pokračování 5 / 12

Batman vs. Superman, 2016

Batman vs. Superman (2016)

Je těžké soudit, co je na prvním Batmanovi Zacka Snydera nejhorší. Batman, který v rozporu se svým kánonem ve filmu povraždí desítky lidí? Hysterický Lex Luthor Jessieho Eisenberga? Depresivní herectví Bena Afflecka? Nebo scénář, který vyvrcholení epického souboje dvou gigantů postaví na detailu, že mají oba maminku jménem Marta?

Pokračování 6 / 12

Batman, 1966

Batman (1966)

Film vznikl jako vycpávka mezi první a druhou sezónou televizního seriálu a přesně podle toho i vypadá. Adama Westa sice vzala nová generace fanoušků Batmana na milost, jeho počin je ale dnes takřka nekoukatelný. Pokud si libujete v šedesátkové estetice a zvukových efektech doprovázených v obraze nápisy „Boom“ a „Thwack“, projeďte Batmana rychloposuvem a pusťte si radši Vorlíčkovu Kdo chce zabít Jessii.

Pokračování 7 / 12

Batman se vrací (Batman Returns), 1992

Batman se vrací (1992)

Po fenomenálním úspěchu prvního Batmana dostal Tim Burton od producentů volnost, kterou bezezbytku využil. Pokračování je temnější, depresivnější a často zachází hodně za hranu žánru filmu určeného pro třináctileté děti. Tučňák Dannyho DeVita je v některých scénách dodnes děsivý, Catwoman Michelle Pfeifferové je evidentně duševně nemocná a strhává s sebou do hlubin šílenství i Keatonova Batmana. Burtonovo pojetí je ryze autorské a svým způsobem obdivuhodné, přispělo ale k rozhodnutí svěřit další pokračování Joelu Schumacherovi, což skončilo katastrofou.

Pokračování 8 / 12

Batman, 1989

Batman (1989)

Film dnes působí mile a místy i legračně. Ve své době ale byla Burtonova gotická vize doslova revoluční, redefinovala v kinematografii postavu Batmana i celý komiksový žánr. Velkou zásluhu na úspěchu má obsazení v čele s upjatým Michalem Keatonem, proti kterému stojí perfektně přehrávající Jack Nicholson a temně erotická Kim Basinger.

Pokračování 9 / 12

Batman, 2022

Batman (2022)

Zatím nejnovější díl ságy, který má hodně společného se stejnojmenným počinem Tima Burtona – hlavně to, že se oba filmy snaží oprostit Batmana od klišé, která na něj navěšeli předchozí tvůrci. Režisér Matt Reeves se rozhodl postavu omladit a vrátit ji k prapůvodním kořenům, kdy Batman nevystupoval jako superhrdina, ale jako detektiv. Film má možná až příliš velké ambice, výtvarné ztvárnění, zvuk a herecký výkon Roberta Pattinsona ho ale vyzvedávají v konkurenci hodně vysoko.

Pokračování 10 / 12

Batman začíná (Batman Begins), 2005

Batman začíná (2005)

Christopher Nolan o Batmanovi mluví jako o svém nejoblíbenějším superhrdinovi. Má ho prý rád hlavně proto, že nemá superschopnosti a v konkurenci titánů a polobohů si musí vystačit s vynalézavostí, železnou vůlí, tělesnou odolností a zděděnými miliardami dolarů. Svého prvního Batmana pojal přesně v duchu své představy a ukázal, že komiksové filmy mohou stát po boku seriózní kinematografii (ačkoliv si to Martin Scorsese možná nemyslí).

Pokračování 11 / 12

Temný rytíř povstal (Dark Knight Rises), 2012

Temný rytíř povstal (2012)

Závěr Nolanovy trilogie je mezi fanoušky Batmana poněkud kontroverzní. Kritici se smějí huhlání Toma Hardyho, poukazují na nelogičnost děje a nemohou přenést přes srdce závěr, kdy se Batman ožení s Catwoman a potká se s Alfrédem v restauraci. Její příznivci oponují, že film má jedinou vadu – následuje po nepřekonatelném Temném rytíři.

Pokračování 12 / 12

Temný rytíř (Dark Knight) - 2008

Temný rytíř (2008)

Těžko říct, jaké superlativy na Nolanovo veledílo navěsit. V každém případě jde o nejlepší komiksový film všech dob, o jeden z nejlepších filmů vůbec a o metu, se kterou se budou blockbustery navždy poměřovat. Film je neodmyslitelně spojen s výkonem Heatha Ledgera v roli Jokera. Neměl by ale zastínit ostatní herce – Gary Oldmana, Michaela Cainea i Christiana Balea, který vytvořil jednoho z nejuvěřitelnějších Batmanů v historii.