Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archív

Never more personálním tahanicím v Národní galerii Praha, které vedou ke znepokojení mezi odborníky

Martin Musílek byl odvolán z pozice vedoucího odboru vědy a výzkumu v NGP. Zvedla se nesouhlasná reakce jednadvaceti odborníků. Je to další z řady „drncáků“, které naší přední (?) uměleckou institucí v poslední době otřásají. Patří mezi ně i petice osobností veřejného života, ta si ale podráží sama sobě nohy jazykem, kterým je psána. A zemřel Donald Sutherland – vynikající herec, přitom bez jediné nominace na Oscara.

Marek Gregor: Po neobratné petici osmdesátky českých výtvarníků, architektů nebo lidí z filmového prostředí za odvolání rektorky AVU, ředitelky NGP a zrušení CJCH, které se celkem pochopitelné vysmívají lidé z tzv. druhé názorové strany spektra, se objevil dopis jedenadvaceti „předních zástupců uměleckohistorické obce“, oznamující rezignaci na členství a práci v odborných a poradních orgánech NGP (Akviziční komise, Ediční radě, ve Vědecké radě…) – na protest proti ODVOLÁNÍ MARTINA MUSÍLKA z pozice vedoucího tamního Odboru vědy a výzkumu. Není už opravdu na čase, aby se vedení MK ČR poohlédlo po nové ředitelce či novém řediteli Národní galerie?!

Kateřina Kadlecová: O literární tvorbu se leckdy pokoušejí lidé, kteří jednoduše nevládnou rodnou řečí. Na to už jsem si zvykla stejně jako na (často neexistující) výrazy typu „zkompletizování“, „odkomunikování“, „dát na někoho push“ nebo „zprocesování“ v seniorbrandmanažerském ptydepe. Ale aby skupina vysoce inteligentních, vzdělaných, zkušených osobností veřejného života podepsala tak otřesně formulovanou petici? O agresívních zákazech, příkazech a nactiutrhání nemluvím, ale ten jazyk! Ještě že PETENTI NA OBRANU A OCHRANU AVU, NG A CJCH nezapomněli na humor: „Ve škole je stále uvolněnější vztah k drogám.“

Vojtěch Rynda: Původem kanadský herec Donald Sutherland zemřel v krásném věku, nedlouho před devětaosmdesátými narozeninami, pracoval skoro až do konce. Šňůra jeho rolí zejména v 70. letech je fenomenální (Klute! Teď se nedívej! Den kobylek! Casanova Federica Felliniho!), ale jako první mi naskočil jeho tatínek pěti dcer z Pýchy a předsudku. A tenhle Donald Sutherland nebyl nikdy ANI NOMINOVÁN na Oscara. Ceny jsou fajn, ale kvalita výkonů oceněných bývá jen jedním z mnoha faktorů, které k jejich udělení vedou. Nepřeceňujme ceny.