Koncert hudebního dua Jiří Krhut / Štěpán Kozub v Ledárnách Braník

Koncert hudebního dua Jiří Krhut / Štěpán Kozub v Ledárnách Braník Zdroj: Martin Juha

Koncert hudebního dua Jiří Krhut / Štěpán Kozub v Ledárnách Braník
Koncert hudebního dua Jiří Krhut / Štěpán Kozub v Ledárnách Braník
Koncert hudebního dua Jiří Krhut / Štěpán Kozub v Ledárnách Braník
Koncert hudebního dua Jiří Krhut / Štěpán Kozub v Ledárnách Braník
Koncert hudebního dua Jiří Krhut / Štěpán Kozub v Ledárnách Braník
6
Fotogalerie

Krhut s Kozubem parodují Cristovaa, s drzostí baví i dojmou a dostanou vás na emoční horskou dráhu

Šansonový koncert, který je zároveň stand-up a parodie. Tenhle mix nabízí duo Jiří Krhut / Štěpán Kozub na svých show. V neděli v Praze kromě písniček předvedli geniální napodobeniny jiných interpretů, které někomu můžou připadat drzé, ale přesně taková je celá jejich tvorba. A touhle ostravskou přímočarostí lidi baví.

Pokud písně Krhuta s Kozubem ještě neznáte, vydali je před třemi lety na albu Prásknu bičem. Jeho titulní píseň napsal textař a komik Jiří Krhut svému kamarádovi Kozubovi na přání. Když ji nazpíval a nahrál na youtube, rozhodlo se duo nahrát celé album, které je žánrově skoro nezařaditelné, ale většinou se tituluje jako šansonové.

Společné písně, které kromě Krhuta s Kozubem zpívá ještě Barbara Kanyzová, jsou často melancholické a hloubavé. Mají vtipné, chytré texty. Ostatně, Krhut má za sebou skládání pro Ewu Farnou, Vojtěcha Dyka nebo Vinohradské divadlo. Jeho zkušené verše jdou s Kozubovým nevybroušeným hlasem perfektně dohromady.

Koncert téhle dvojice, kterou dělí těžko uvěřitelných dvacet let věku, je dost specifický zážitek. Není pro každého. Písně o vztahových dramatech prokládají krátkými stand-upovými vstupy. Kozub tak vypráví třeba o tom, jak se setkal s fanouškem u pisoárů brněnské benzinky. Pokud se vám jeho humor balancující jednou na hraně trapnosti, jednou na hraně přijatelnosti, ještě neomrzel, dostanou vás jeho vtipy na vrchol emoční horské dráhy, po které přichází opět cesta dolů do hloubky a mírného patosu jejich hudby.

Nehudebním vrcholem večera v branických ledárnách byla série imitací a parodií. Kozub nejprve imitoval frontmana kapely Slza Petra Lexu. Potom zazpíval českou hymnu tak, jak by ji nazpíval Ben Cristovao. Jemná drzost a umění nebrat sebe ani svět vážně je pro Krhuta s Kozubem charakteristická. A člověk má pocit, že je i autenticky ostravská. Cristovaova hymna byl upřímně geniální počin, podobně jako následná imitace Věry Bílé.

Z písní dua na publikum asi nejlépe fungují refrény z Poraď mi s tím a Dám ti napít, které už většina posluchačů zazpívala s nimi. Úplně nejvíc lidi zpívají singl Dělej si co chceš s hravými verši jako „Chceš mít pevné kosti, tak pij mlíko, když chceš nadělat si dluhy, šňupej piko.“ A pražské publikum si zazpívalo i táhlý ploužák Někdy se bojím.

Do Prahy přijeli Krhut a Kozub poprvé od podzimu 2022 a nejspíš zas nějakou dobu společně nedorazí. Koncerty si dělají vzácné a třeba letos jich mají jen deset, z toho dva na Slovensku. Záříjový dvoják v brněnském Sonu je už teď vyprodaný.

V posledních pár letech může mít člověk pocit, že Štěpána Kozuba je už všude hodně. Ostatně při koncertu sám odvyprávěl pár příhod, kdy mu to někdo vyčetl. Jeho koncertní poloha je ale originální a zatím jsme se jí nemohli přesytit. Koncertů ve dvojici s Krhutem by naopak mohlo být víc. Aktuálně chystají nové album.

Jiřího Krhuta si můžete poslechnout i na Reflex stage na letošních Colours of Ostrava. Beseda s Krhutem poběží na stagi ve čtvrtek 18. července od 14 hodin.