Colours of Ostrava 2023: Zahájení

Colours of Ostrava 2023: Zahájení Zdroj: Martin Straka

Kde levně spát, co dobrého sníst, kde pít a čím se bavit: Colours of Ostrava 2024 jsou za rohem

Už příští středu navštíví Ostravu desítky tisíc lidí ze všech koutů Česka i ze sousedních států. Letos je to po mistrovství světa v ledním hokeji a festivalu Beats for Love potřetí, co se v místních hospodách zvedne cena čepovaného a poptávka Ostravanů po lahvových pivech vzroste. Návštěvníci zase budou mít možnost zjistit, že Ostravsko už dávno nejsou jen doly, uhlí, levná vodka a špatné vtipy – ale spíše drahá vodka, zavřené doly, spousta Bohem zapomenutých míst a… špatné vtipy. Přinášíme pár netradičních tipů, které se vám snad (ne)budou hodit.

Dvaadvacet let dělají Colours Ostravu barevnějším místem a Ostrava Colours zase unikátnějším festivalem. Je to možná klišé, ale právě jedinečná kombinace průmyslové zóny Dolních Vítkovic a multižánrové nabídky pomohla Colours of Ostrava vybudovat si pevnou pozici na české festivalové scéně. Letošní ročník přiveze do Ostravy mnoho známých i méně známých jmen. Těšit se můžeme na Sama Smitha, Lennyho Kravitze nebo Jamese Blakea. A i když kapela Queens of the Stone Age zrušila turné, Reflex své turné neruší a redakční tým se po účasti na filmovém festivalu v Karlových Varech těší do Ostravy. Na Reflex stagi jsme si pro vás připravili řadu besed a stand-upů.

Co dělat v Ostravě mimo areál festivalu?

Zatímco v programu Colours i Reflex stage si každý najde to své, v samotné Ostravě už návštěvníci často tápou. Přitom kousek od proslulé Stodolní ulice, která má nejlepší časy za sebou, nedaleko vlakové zastávky Ostrava-Stodolní se nově otevřela zrekonstruovaná jatka. Prostor, který v červnu nahradil dočasně vypůjčenou budovu bývalého Bauhausu, je domovem městské galerie současného umění Plato. Přívětivou povahu Ostravanů dokazuje vstupné, jehož výši si určíte sami na základě sympatií. Výsledkem je, že je galerie financována výhradně z městského rozpočtu. V současnosti se vedou debaty, zda by energeticky náročný objekt bývalého hobbymarketu Bauhaus neměl být zachován pro svou jedinečnost; ovšem město jej plánuje zbourat. O důvod víc místo navštívit, než bude pozdě.

Kde levně přespat a kde se dobře najíst?

Jste v Ostravě déle než 24 hodin, máte jí plné zuby a chybí vám avokádový toust, vejce Benedikt a sójové latté? Tak pro ty z vás, kterým se podaří ráno vstát dříve než před polednem, je rozhodně podnik Dock. Od středy až do neděle pořádají brunch, který by obstál i mezi bruchovými mistry z Letné či Holešovic. Příjemnou atmosféru podtrhuje výhled na Slezskou radnici a řeku Ostravici.

Nemáte stále zajištěné ubytování? Tak se ani nepokoušejte žádné hledat. Pár dní před začátkem Colours už nic přijatelného za normální cenu neseženete. Přesto není třeba ztrácet hlavu. Jsou dvě možnosti, jak čtyřdenní zábavu přežít a neutratit za ni víc, než by bylo nutné. V docházkové vzdálenosti od centra města najdete ostravský Vesuv, kterému místní neřeknou jinak než Ema nebo Emička. Emička je halda uměle vytvořená navážením nepotřebné hlušiny z okolních dolů. Osmadvacet milionů tun vytěženého materiálu je dost na to, abyste z ní dohlédli na okolní Beskydy, Jeseníky i k polským sousedům. Co ji dělá unikátním místem, je termická aktivita. Halda stále prohořívá, každým rokem se snižuje, doutná a uvnitř teploty dosahují až 1500 stupňů. Na povrchu ale příjemně hřeje a v zimě nezapadá sněhem. Ema je místem, kde spojíte příjemné s užitečným. Není mnoho lepších ostravských vyhlídek, a kdyby na Emě bylo víc laviček, nazvala bych to takovým hornickým glampingem. Nelegálním glampingem – takže s příchutí dobrodružství.

Pokud nejste dobrodružné povahy a rádi byste měli večer střechu nad hlavou, nezbývá než vsadit na divokou kartu a využít letošní novinku festivalu. Colours přichází s Láskyplnouseznamkou, kde se mohou nezadaní seznámit a zadaní si popovídat. Takže je vlastně tak trochu pro všechny, co se na festivalu pohádali se svým původním doprovodem, nebo s sebou žádný ani nevzali. Pro ty z vás, co ubytování nechali na poslední chvíli, je to ideální příležitost pro objevování nových kultur neboli domorodců s trvalým bydlištěm v Moravskoslezském kraji. A pokud vám není ani tato možnost hledání ubytování po chuti, prostě nechoďte spát. Po uzavření areálu v Dolních Vítkovicích ožívají ostravské bary a kluby nejen na Stodolní a rády vás pohostí celou noc i celý den.

Tipy na dovolenou

A poslední tip pro ty, kterým se v Ostravě líbilo a chtěli by krásy regionu prozkoumávat déle, nebo jednoduše utratili více peněz a na žádnou další dovolenou jim nezbude. Chorvatsko už není, co bývalo, a na Sicílii bude bohužel zase brzo hořet, proto určitě navštivte Karvinské moře. Panují tam přívětivé ceny i počasí. Místní moře je ve skutečnosti jezero, které vzniklo důlní činností z vedlejšího dolu Darkov, ale zkuste se zeptat místních, jestli to komukoli z nich někdy vadilo. Každopádně: jako hrdá ostravská rodačka upřímně doufám, že si pobyt v mém městě užijete!