Axel Foley (Eddie Murphy) musí vedle potírání zločinu v Beverly Hills ještě záplatovat vztah s dcerou Jane (Taylour  Paigeová)

Axel Foley (Eddie Murphy) musí vedle potírání zločinu v Beverly Hills ještě záplatovat vztah s dcerou Jane (Taylour Paigeová) Zdroj: Netflix

Eddie Murphy zraje jako víno, říká producentská superstar o novém Policajtovi z Beverly Hills

Top Gun a jeho pokračování s dodatkem Maverick, Flashdance, Skála, Armageddon, Pearl Harbor, série Piráti z Karibiku nebo Mizerové… Tržby z filmů, seriálů a soundtracků, na nichž se podílel legendární producent Jerry Bruckheimer (80), dohromady překračují 11 miliard dolarů. Pěkných pár set miliónů dolarů vydělala i komediální krimisérie Policajt z Beverly Hills, která celosvětově proslavila komika Eddieho Murphyho. Ten se nyní vrací ve čtvrtém díle nazvaném Policajt v Beverly Hills: Axel F. Coby svérázný detroitský policista Axel Foley v něm opět potírá zločin v Kalifornii – a navíc musí žehlit vztahy s dcerou, která se k němu nezná. Pro Bruckheimera šlo o první spolupráci s Netflixem, kde je film také k vidění.

Čtvrtý díl Policajta z Beverly Hills se s přestávkami vyvíjel už od poloviny 90. let., na projektu se vystřídala řada scenáristů a potenciálních režisérů… Můžete ten proces shrnout a říct, proč trval tak dlouho?

Ano, trvalo opravdu dlouho, než se nám čtyřku povedlo natočit, ale zase se nedá říct, že bychom se tomu věnovali celou dobu. Řada lidí o projekt postupně ztratila zájem, a tak jsme měli štěstí, že ho studio Paramount nakonec prodalo Netflixu, který o něj zájem měl a chtěl do toho jít. Další věc byla, že se nám podařilo vyvinout scénář, který se v Netflixu líbil. Ale nejvíc samozřejmě záleželo na tom, jestli se scénář bude zamlouvat Eddiemu Murphymu, a to se naštěstí stalo. Takže tohle všechno nás nakoplo do akce a film konečně vznikl.

Zapojoval se Eddie Murphy do psaní scénáře? Přidával si do něj vlastní vtipy? Lišil se ten proces nějak od předchozích dílů série?

Ne, nijak se nelišil, Eddie je prostě Eddie. Dostane scénář a přesně ví, jak s ním má naložit. Pořád má obrovský talent na improvizace, zvládá spoustu dalších tvůrčích věcí a je úžasný umělec, ale při téhle příležitosti jsme zjistili, že se během dekád o hodně zlepšil i coby herec dramatických poloh. Zraje jako víno, je pořád lepší a lepší. Když jsme spolu v 80. letech začínali, byl dobrý, teď je vynikající. Nejvíc je to, myslím, vidět na dějové lince vztahu mezi Axelem Foleym a jeho odcizenou dcerou Jane, která je emocionálně hodně komplikovaná a náročná.

Jane ztvárnila Taylour Paigeová, známá třeba ze seriálů Chirurgové nebo Hráči. Jak jste ji obsadili a jak si sedla s Murphym?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!