Sean Paul

Sean Paul Zdroj: Colours Of Ostrava

Prakticky a bez průtahů: Jak vyzrát na Colours a ušetřit čas i peníze

Středečním odpolednem oficiálně odstartuje jeden z největších festivalů v tuzemsku. Během čtyř dnů se v Ostravě vystřídají stovky umělců a řečníků. Rušno nebude jen v areálu Dolních Vítkovic, ale i v přilehlém okolí. Přinášíme souhrn informací, na které je dobré nezapomenout.

Vstupenky jsou stále k prodeji

Pokud nemáte vstupenku a rádi byste měli, stále ji můžete zakoupit na webové stránce festivalu. Jednodenní vstupenka stojí 2 990 Kč, proto se vyplatí koupit rovnou čtyřdenní za 4 390 Kč. VIP lístky na čtyři dny jsou vyprodané, a jestli nechcete stát delší fronty na mobilní toalety a pití, zbývá koupit si dražší lístek po jednotlivých dnech za 5 990 Kč.

Před hlavním vstupem do areálu se dají lístky na poslední chvíli zakoupit od přeprodávajících. I vzhledem k dostupnosti lístků oficiální cestou tento způsob nedoporučujeme, a pokud se pro něj stejně rozhodnete – nechte si vstupenku vyměnit za festivalový pásek přímo s přeprodávajícím a nespoléhejte na vytištěný QR kód.

Výhody festivalové pásky

Nezapomeňte zkontrolovat všechny výhody, které vám čtyřdenní vstupenka přináší. Řada turisticky lákavých míst nabízí zlevněné vstupné pro návštěvníky festivalu. Můžete vyrazit třeba na vyhlídkovou věž ostravské radnice a rozhlédnout se po okolí, vzít děti na Slezskoostravský hrad nebo se dozvědět více o regionu v hornickém muzeu v Landek Parku. Více informací naleznete zde.

Hlavně se neztratit

Areál Dolních Vítkovic má mnoho zákoutí a slepých uliček. Pro ty z vás, kteří letos vyrážejí na festival poprvé, bude lepší dorazit s předstihem a areál si projít. Pomůže vám k tomu mapa, kterou brigádníci rozdávají u každého vstupu do areálu. Nejpohodlnější způsob je stažení aplikace Colours of Ostrava, která nabízí nejen mapu, ale také přehledný program.

Colours nejsou jen o hudbě

Pokud nechcete trávit čtyři dny jen venku před pódiem, můžete navštívit řadu zajímavých přednášek či debat. Fórum Meltingpot má v nabídce několik míst, kde se denně vystřídají desítky řečníků. Důležité je si dopředu zjistit, zda je na vybranou přednášku či debatu potřeba rezervace. Pokud ano, rezervujte si své místo na GoOut nebo přímo na stránkách Colours. Některé přednášky a debaty jsou zpoplatněny, ceny se pohybují od 100 do 150 korun. Nezapomeňte dorazit na místo 15 minut předem, jinak vaše rezervace propadá. Pokud jste si naopak rezervaci udělat nestihli, dorazte do auly Gong, kde se na informační tabuli dozvíte, kde zbývají místa a kolik jich je.

Do Vítkovic jedině pěšky nebo tramvají

Nejbližší zastávka areálu je Dolní Vítkovice Hlubina. To je ta zásadní informace, jelikož hned po vystoupení z tramvaje vám dav lidí napoví, kudy se do areálu dostat – podchodem.

Ostrava během festivalu posílila hromadnou dopravu, a to nejen ve večerních hodinách. Již několik let funguje festivalová jízdenka, stojí 250 Kč a platí 7 dní. Můžete si ji zakoupit a nahrát v aplikaci MojeDPO nebo ji získat přímo v areálu na festivalový pásek. 

Během festivalu je téměř nemožné nastoupit do tramvaje, která nejede do Dolních Vítkovic (jezdí tam linky 1, 2, 4, 6, 8, 9, 10). Pro vyhledávání aktuálních spojů je dobré mít aplikaci IDOS nebo MojeDPO.

Po skončení programu posílená tramvajová doprava často nestačí, běžně se nevejdete ani na nástupiště. Proto je rychlejší vyrazit pěšky po chodníku podél cesty směrem k Náměstí Republiky nebo na zastávku Karolina (hned vedle stejnojmenného nákupního centra), odtud se pěšky dostanete kamkoliv do centra nebo tramvají i do vzdálenějších míst. Zda se do centra dostanete pěšky nebo tramvají, už záleží na vás, každopádně vždy bude lepší volat si taxi odkudkoliv ve městě, jen ne přímo z areálu. Ceny odpovídají poptávce.

Na hotovost zapomeňte

Dávejte si vždy pozor na své věci, především v tramvajích nebo v jiných prostředcích hromadné dopravy. Policie během těch několika minut, co se snažíte opustit areál, řeší nejvíce kapesních krádeží.

Colours of Ostrava jsou již několik let bezhotovostním festivalem. K placení můžete použít festivalový pásek a kreditní kartu. Hotovost si nechte do hospody.