Režisér Petr Hátle natočil pro Voyo pětidílný kriminální dokument Kauza Kramný

Režisér Petr Hátle natočil pro Voyo pětidílný kriminální dokument Kauza Kramný Zdroj: Zbyněk Pecák

Případ Kramný měl ohromné mediální pokrytí, vzbuzuje velké emoce a je kontroverzní, říká režisér Petr Hátle

Od 19. července běží na Voyo pětidílná dokumentární série Kauza Kramný. Důkladně a ze všech stran rekapituluje případ Petra Kramného, odsouzeného za vraždu manželky a dcery během rodinné dovolené v Egyptě v roce 2013. Prostor v ní dostávají příbuzní, přátelé, právníci, experti i sám Kramný, který si odpykává osmadvacetiletý trest ve věznici Mírov. Sérii natočil Petr Hátle (41), dokumentarista, který na poli hraného filmu debutoval před pěti měsíci snímkem Manželé Stodolovi, natočeným podle jiného skutečného kriminálního případu.

Manželé Stodolovi, teď Kauza Kramný. Znamená to, že máte rád žánr true crime?

Ještě jsem v roce 2020 udělal podcast Pohřešovaná, to je taky podle skutečného případu. Kriminální kauzy mě zajímaly vždycky, ale tenhle souběh je spíš důsledek zájmu producentů. Pracuju paralelně na několika projektech, dokončit se podaří tak jeden z pěti a teď to vyšlo takhle.

Jak vás tedy oslovili z Voyo?

Ozvali se mi poté, co tam jako producentka dokumentů nastoupila dokumentaristka Erika Hníková. Měla zájem o krimisérii a znala Pohřešovanou, tak mě oslovila, abych vymyslel téma, které by uneslo, řekněme, pět šest dílů. Udělal jsem si řešerši tuzemských kriminálních případů z posledních dvaceti let a vyšlo mi, že případ Kramný je jedním z nejzajímavějších, a navíc měl ohromné mediální pokrytí, takže jsem měl k dispozici i hodně archívních materiálů. Zároveň vzbuzuje velké emoce a je kontroverzní: lidé jsou pevně přesvědčeni o Kramného vině i nevině, což znamená dramatický potenciál. Začali jsme natáčet loni během projednávání návrhu na povolení obnovy řízení. V té době jsme ještě nevěděli, jestli Petr Kramný bude s vystupováním v seriálu souhlasit.

Jak těžké bylo ho pro natáčení získat?

Bylo to dost náročné. Od určité fáze práce jsem ale věděl, že to bez Petra Kramného dělat nebudu. Spojil jsem se s ním přes jeho právničku, několikrát ho navštívil ve věznici na Mírově a snažil se mu vysvětlit, o co mi jde. Nevím, proč se rozhodl do toho jít, ale potom už se domlouvalo natáčení a nabrali jsme s ním dva velice dlouhé a důkladné rozhovory.

Jaký dojem na vás Kramný ­udělal osobně?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!