Oldřich Janota

Oldřich Janota Zdroj: Ivo Karásek

Muž, který procházel zdí. Zemřel jedinečný hudebník a textař Oldřich Janota

Michal Kořán

V sobotu 27. července zemřel ve svých 74 letech poetický textař a nevšední hudebník Oldřich Janota (1949–2024). Rodák z Plzně se brzy vymezil raným folkovým vlivům a byl průkopníkem řady experimentů, ať již na poli minimalismu nebo improvizované tvorby. Pro řadu hudebníků byl světlem v temnotě minulého režimu a svébytně ve svém přesvědčení pokračoval i po listopadové revoluci.

Po prvotním písničkovém období se v 80. letech nebál vystupovat v triu s kytaristou Pavlem Richtrem a baskytaristou Lubošem Fidlerem za doprovodu experimentálních magnetofonových smyček či později meditační hudby Ireny a Vojtěcha Havlových, a to i přes ztrátu některých skalních posluchačů. Po revoluci experimentoval i s improvizovanou hudbou nebo s akustickým ambientem Jiná rychlost času (album Hvězdná mapa, 1993, Indies). Je autorem řady knih inklinujících k zenové poezii a jeho skladbu Zrychlený vlak proslavila skupina Mňága a Ždorp, když ji nahrála jako cover pod názvem I cesta může být cíl. V roce 1999 získal hudební ocenění Žlutá ponorka za celoživotní přínos.

V posledních letech vystupoval se zpěvačkou, hráčkou na violu a také partnerkou Romanou Šilhavou, kytaristou Davidem Dorůžkou nebo kontrabasistou Jaromírem Honzákem. Na albu Ztracený ve světě: A Tribute to Oldřich Janota (2009, Indies Scope) vzniklém k jeho 60. narozeninám mu vzdala hold řada českých umělců, včetně skupin Jablkoň, Tara Fuki, Květy nebo například Trabant. Kromě několika sólových alb vyšel díky péči producenta Járy Tarnovského na osmi CD zvukový sborník Ultimate Nothing (2016, Indies Scope) zahrnující jeho důležitější etapy a nezveřejněné nahrávky. Vždy však šlo o navýsost nevšední tvorbu.