Alfons Mucha patří mezi naše nejvýznamnější umělce

Alfons Mucha patří mezi naše nejvýznamnější umělce Zdroj: Archiv Gočárovy galerie v Pardubicích

Alfons Mucha patří mezi naše nejvýznamnější umělce
Alfons Mucha patří mezi naše nejvýznamnější umělce
Na výstavě MUCHA DNES budou k vidění i díla současných českých umělců
Instalace Muchových děl v Gočárově galerii v Pardubicích
Instalace Muchových děl v Gočárově galerii v Pardubicích
9
Fotogalerie

MUCHA DNES: Pardubická Gočárova galerie vystavuje dosud nepublikované obrazy nebo sbírku plakátů

-jit-

Právě poslední červencový den začíná v Gočárově galerii v pardubických Automatických mlýnech výstava MUCHA DNES. Ta svým návštěvníkům nabídne unikátní díla jednoho z nejvýznamnějších českých umělců všech dob.  V rámci expozice bude v nových souvislostech představen soubor plakátů, panó, kalendárií a vzorníků Alfonse Muchy z Regionálního muzea v Chrudimi. Historickou hodnotu chrudimské sbírky zvyšuje skutečnost, že její jádro zakoupilo kuratorium muzea prozíravě již na konci 19. století, přímo v době, kdy Mucha teprve získával celosvětovou slávu. Soubor děl poskytuje komplexní pohled na umělcovu tvorbu i jeho přínos pro umělecký svět.

Jedinečnou protiváhu k dekorativním pracím z Chrudimi tvoří na výstavě tři Muchova monumentální plátna, namalovaná ve třicátých letech 20. století. „Ta umělec vytvořil až po Slovanské epopeji ve třicátých letech 20. století pro české instituce sídlící v Mostě, Rokycanech a Nymburku. Tato plátna dosud nebyla nikdy společně vystavena a pro širší veřejnost budou objevem,“ říká ředitelka Gočárovy Galerie Klára Zářecká.

Muchovu aktuálnost pak potvrdí díla od desítky současných autorů, kteří se ze svých pozic a hledisek zabývají obdobnými tématy a otázkami jako Alfons Mucha. Návštěvníci se proto mohou těšit v této souvislosti třeba na výtvarníky Veroniku Holcovou, Jiřího Petrboka, Tomáše Císařovského nebo Pastu Onera.

„Rádi bychom každé léto měli v Gočárově galerii v Automatických mlýnech nějakou výstavu, za kterou by se do Pardubic jezdilo. Letos bude prvním projektem právě výstava právě MUCHA DNES,“ doplňuje Roman Línek, náměstek hejtmana pro kulturu a investice Pardubického kraje, který je zřizovatelem galerie.

Gočárova galerie, dříve Východočeská galerie sídlí v budově Automatických mlýnů, stavbě od architekta Josefa Gočára. Svou činnost zahájila před více než rokem a započala tak další etapu své činnosti. Láká návštěvníky nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí a návštěvnost se přitom stále zvedá. Za uplynulý rok přišlo do Gočárovy galerie na 44 tisíc lidí. Kromě Automatických mlýnů využívá instituce i prostory Domu U Jonáše na Pernštýnském náměstí. Tam je v současné době výstava nazvaná Snění s otevřenýma očima, která přibližuje dílo pardubického fotografa Jiřího Tomana

Výstava MUCHA DNES potrvá jen do 29. září, a to vzhledem k citlivosti a stáří vystavovaných originálů. Proto si ji nenechte ujít a naplánujte si výlet do Pardubic co nejdříve.