Video placeholder
Z filmu Hello, welcome
Z filmu Hello, welcome
Z filmu Hello, welcome
Z filmu Hello, welcome
Z filmu Hello, welcome
10
Fotogalerie

Hello, welcome: Když se festival nevyvíjí podle představ hereček. Nový film Šimona Holého míří do kin

red

Hello, Welcome je název už třetího celovečerního snímku třicetiletého režiséra Šimona Holého. Po filmech Zrcadla ve tmě  a A pak přišla láska… uvede Holý do kin film tentokrát natočený během karlovarského festivalu v červenci roku 2023. Snímek, ve kterém se v hlavních rolích představí herečky Eliška Soukupová, Alena Doláková a Sára Venclovská, slibuje humor i nahlédnutí za oponu českého filmového průmyslu. Festivalovou premiéru si Hello, Welcome si odbyl jako zahajovací film Letní filmové školy v Uherském Hradišti 27. července 2024, v kinech se potom objeví od 8. 8. 2024.

Film vypráví příběh tří hereček, které se rozhodnou společně vyrazit na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Každá z nich má pro cestu jiný důvod. Ema (Eliška Soukupová) jede podpořit svoji kamarádku Adélu (Alena Doláková), která má na festivalu představit publiku nový film, v němž hraje. Soňa (Sára Venclovská) jede s nimi, protože má ráda filmy. Nebo to alespoň tvrdí ostatním…

Snímek vznikl ve společnosti První řada, v rámci jejíž dřívější podoby Šimon Holý uvedl dva předchozí snímky Zrcadla ve tmě a A pak přišla láska…, jež získaly například nominace na Cenu české filmové kritiky nebo Českého lva. Oba filmy měly světovou premiéru právě v soutěžích karlovarského festivalu. Stejně jako oba předchozí snímky i tento vznikl v nízkorozpočtových podmínkách. Vzhledem k jeho povaze to však bylo divočejší než obvykle. „Točilo se šest dní během festivalu. Zábavné bylo, že jsme se báli všichni především davových scén na ulicích a chodbách, které návštěvníci běžně používají. Natáčení tam však bylo paradoxně nejsnazší a festivalové publikum ochotně s tvorbou filmu pomáhalo,“ svěřil se Holý.

Hello, Welcome je komediální film o hledání lásky k sobě, herecké profesi, i filmovému průmyslu, který mnohdy nedává smysl ani lidem „uvnitř“. Popisuje autenticitu jako cíl, jenž nikdy nejde splnit. Tento film uzavírá pomyslnou trilogii snímků, ve kterých se Holý věnoval ženám na pokraji změn, a zároveň ukončuje éru jeho nízkorozpočtových projektů. „Přišlo mi smysluplné třetí část dostat do prostředí, ze kterého vlastně předchozí dva filmy vznikly. Tři mně nejbližší herečky a karlovarský festival tak museli být součástí. Jsem rád, že se to povedlo,” říká režisér a producent. Zajímavostí je, že některé situace ve filmu vycházejí z jeho osobních zážitků na festivalu, jakkoli upozorňuje na to, že žádná z hereček nehraje sebe samu.

Film nabídne v neobvyklých hereckých rolích i mnohé české režiséry (Tomáš Pavlíček, Tereza Vejvodová, Tomasz Wiński) a samozřejmě se zde objeví i zavedení herci jako Jana Plodková, Václav Vašák či Gabriela Heclová. Štáb se stejně jako u předchozích snímků skládal především z ženských filmařek. Za kameru se tak znovu postavila Jana Hojdová, o zvuk se postarala Hana Kašpárek Vyšínská a snímek sestříhala Sabina Mladenová společně s Holým. Film produkuje kromě Šimona Holého také Jan Syruček. Snímek bude zahajovacím filmem Letní filmové školy v Uherském Hradišti 27. července 2024, v kinech se potom objeví od 8. 8. 2024.

Synopse

Tři mladé herečky se společně vydávají na filmový festival do Karlových Varů. Úspěšná Adéla se chystá představit publiku svůj nový film. Vyhořelá Ema jede podpořit Adélu. A bezstarostná Soňa si prostě chce užít filmy a večírky. Dny strávené na festivalu se ale nevyvíjejí podle očekávání a přátelství a kariéry tří žen prochází náročnou zkouškou. Zvládnou i přesto navenek hrát, že jsou šťastné a v pohodě? Komediální film režiséra Šimona Holého ukazuje drsné pravdy o filmovém světě a herecké profesi a popisuje autenticitu jako cíl, který jde jen těžko splnit.


Hrají: Alena Doláková, Sara Venclovská, Eliška Soukupová, Martin Cikán, Václav Vašák, Jana Plodková, Nirav Prajapati, Daniela Seemannová, Tereza Vejvodová, Tomasz Wiński, Gabriela Heclová, Tomáš Pavlíček

Scénář a režie: Šimon Holý
Kamera: Jana Hojdová
Střih: Sabina Mladenová, Šimon Holý
Hudba: Šimon Holý
Producenti: Šimon Holý, Jan Syruček
Žánr: Komedie/drama
Země: Česko
Délka: 85 minut
Premiéra: 8. 8. 2024
Distributor: Aerofilms